Suđenje Ivani Petrak

Bankarica tvrdi da nije otkrila Mariju Mamiću što je Uskok zanimalo o računima njegove obitelji

Hina

Bankarica Ivana Petrak u četvrtak je na početku suđenja na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu s optuženičke klupe ustvrdila da nije kriva za odavanje podataka Mariju Mamiću kojemu je, prema tvrdnjama iz optužnice, otkrila što je o računima obitelji Mamić 2015. zanimalo Uskokove istražitelje



ZAGREB Bankarica Ivana Petrak u četvrtak je na početku suđenja na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu s optuženičke klupe ustvrdila da nije kriva za odavanje podataka Mariju Mamiću kojemu je, prema tvrdnjama iz optužnice, otkrila što je o računima obitelji Mamić 2015. zanimalo Uskokove istražitelje.


Iako je optužena bankarica odbacila sve tvrdnje iz optužnice tužiteljstvo je uvjereno da će tijekom suđenja dokazati sve za što ju terete.


Zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo u lipnju prošle godine bankaricu je optužilo zbog tzv. povrede tajnosti postupka, odnosno da je 13. svibnja 2015. kao voditeljica poslovnice jedne banke u Zagrebu Mariju Mamiću dala na uvid Uskokove zahtjeve s traženjem podataka o računima obitelji Mamić i njihovih tvrtki.




Tužiteljstvo tvrdi da je to učinila iako je u dostavljenim zahtjevima upozorena »da je postupanje tijekom izvida tajno te da je dužna kao tajnu čuvati sve činjenice i podatke koje je saznala iz dostavljenog zahtjeva kao i da odavanje tajne predstavlja kazneno djelo«.


Njen odvjetnik Milenko Umićević u svom je uvodnom govoru kazao da će tijekom suđenja dokazati da ni na koji način nije ostvarila obilježja nedjela koje joj stavljaju na teret.


Suprotno zahtjevu tužiteljstva da se na sudu pročita raniji iskaz Marija Mamića, u čijem su mobitelu navodno nađeni preslici Uskokovih zahtjeva, obrana je tražila da se taj iskaz izdvoji kao nezakonit ili da se Mamić neposredno ispita u sudnici.


Obrana je tražila i da se kao nezakonito izdvoji policijsko izvješće o učestalosti komunikacije Mamića i Ivane Petrak, a kako je sud sve njihove prijedloge odbio obrana je najavila žalbu.


Mario Mamić našao se u nizu Uskokovih istraga zbog sumnje da je sudjelovao u zločinačkom udruženju kojega je navodno organizirao njegov otac, čelnik Dinama Zdravko Mamić zbog izvlačenja novca iz zagrebačkog nogometnog kluba. Prema dosadašnjim otkrićima tužiteljstva koja su uglavnom rezultat rada tzv. poreznog Uskoka, ali i međunarodnih istraga o tijekovima novca, iz Dinama je izvučeno više od 280 milijuna kuna.