Suđenje

Banda na sudu u Puli: Pljačkaške pohode u tri banke predvodio je opasni razbojnik iz Dražica

Marica Košta

Boris Pilčić 2013. kada je osuđen na pet i pol godina zbog pljački u Fužinama i Bakru / snimka V. KARUZA/Arhiva NL

Boris Pilčić 2013. kada je osuđen na pet i pol godina zbog pljački u Fužinama i Bakru / snimka V. KARUZA/Arhiva NL

Suđenje Borisu Pilčiću iz Dražica, Robertu Pinteriću i Zlatku Žigmanu iz Zagreba te Radovanu Horvatu, optuženima za pljačke triju banaka u Istri 2001. godine, odgođeno je jer se Horvat  nije pojavio na sudu u Puli



Pod jakim mjerama osiguranja u pulski Županijski sud su iz različitih zatvora u Hrvatskoj, s lancima na rukama i nogama, dovedena trojica od četvorice optuženika za pljačke triju banaka 2001. godine u Istri – 65-godišnji Boris Pilčić iz Dražica kod Rijeke, 45-godišnji Robert Pinterić iz Zagreba i 43-godišnji Zlatko Žigman iz Zagreba. Riječ je o pljačkama Istarske banke u Žminju, Zagrebačke banke u Taru i Istarske kreditne banke (IKB) Umag u Višnjanu. Potonje dvije ostale su javnosti u sjećanju po nevjerojatnoj brzini kojom su izvedene, u razmaku od samo petnaest minuta. Razbojnici su nestali, policija im je pokušavala ući u trag, čak je protiv Pilčića i Žigmana vođena istraga, a protiv Pinterića i Horvata bile su podignute kaznene prijave. No zbog nedostatka dokaza istraga je obustavljena, a kaznene prijave su odbačene. Sve dok prije nekoliko godina Boris Pilčić, koji u Lepoglavi služi višegodišnju zatvorsku kaznu zbog drugih nedjela, nije odlučio sam prijaviti sebe i svoje kompanjone, detaljno opisujući pojedinosti razbojstva u Istri 2001. godine.



Plijen iz ovih pljački četvorica razbojnika podijela su među sobom pa je tako državno odvjetništvo u ovoj optužnici, imajući u vidu da je dio plijena dobio i pokojni Perica Majstorović, zatražilo da se od Pilčića i Pinterića oduzme po 125.805 kuna, od Horvata 31.250 kuna, a od Žigmana 74.998 kuna. Prema našem izračunu iz triju banaka pljačkaši su oteli ukupno oko 503.220 kuna iz čega proizlazi da je pokojni Majstorović za sudjelovanje u dvjema pljačkama dobio oko 145 tisuća kuna.



Jedan nedostaje




U sudnicu sutkinje Gabrijele Marčeta Ferić nešto prije 9.30 sati pravosudni su policajci doveli drugookrivljenog Renata Pinterića. Pet minuta kasnije iz zatvora u Lepoglavi doveden je prvookrivljeni Boris Pilčić, a minutu kasnije pravosudni su policajci doveli i četvrtookrivljenog Zlatka Žigmana. No kako trećeokrivljeni Radovan Horvat, koji se jedini od četvorice optuženika nalazi na slobodi, nije došao na raspravu, tako je ona do daljnjeg odgođena. Zamjenik Županijske državne odvjetnice Josip Miletić predložio je sudu da se Horvatu odredi istražni zatvor te za njim raspiše tjeralica jer je očito da izbjegava sudski postupak. O tom će zahtjevu sud odlučiti naknadno.


Boris Pilčić bio je optužen, ali ne i osuđen i za pljačku Istarske banke u Žminju u siječnju 2001. godine. Za tu je pljačku na osam godina zatvora na Županijskom sudu u Puli osuđen samo Čedomir Adžić iz Bakra, tada 32-godišnjak. Sudac Ivica Stanić bio je isključio javnost sa suđenja na koje je Boris Pilčić dolazio uvijek dobro vezan i pod jakim mjerama osiguranja. Toliko jakim da su na krovovima zgrada oko suda prije njegovog dovođenja iz Remetinca gdje je bio pritvoren zbog ubojstva Danijele Fileš u Zagrebu i teškog ranjavanja njenog pratioca, bili i snajperisti. Za Pilčića tada međutim nije bilo dokaza da je s Adžićem opljačkao banku u Žminju. No upravo je zbog pljačke te banke Pilčić ranije odležao desetak godina u zatvoru iz kojeg je izišao u prosincu 2000. godine.


Legionar s dosjeom


Riječ je o osobi koja je bila pripadnik Legije stranaca, s podebljim kriminalnim dosjeom u kojem su mnoga nasilna nedjela.


Na riječkom Županijskom sudu se 2013. godine Pilčiću sudilo za dvije oružane pljačke poslovnica Riječke banke u Fužinama i Bakru također počinjene 2001. godine. Tada su se razbojnici domogli 235.000 kuna, a na optuženičkoj klupi uz šefa Pilčića ne bi nikada nitko drugi sjeo da on nije prokazao svoje kompanjone. Učinio je to, kako je pojasnio, jer su se »okolnosti i njegova volja promijenile nakon što je čuo da su bivši suradnici i prijatelji iz pljačkaških pohoda o njemu svašta loše govorili, hvalili se da su staroga spremili na robiju pa mu ne moraju vratiti novac« i najvažnije, što su ga prijavili, a neki od njih bili i svjedocima, u postupku zbog ubojstva. Tako su uz Pilčića za pljačke u Fužinama i Bakru na riječkom sudu bili optuženi Zlatko Žigman, Radovan Horvat, Slobodan Maksimović i Renato Pinterić. Pilčić je tada tvrdio da je u pljački u Bakru 2001. godine sudjelovao i Perica Majstorović koji se 2010. godine ubio u bjelovarskom zatvoru gdje je služio 40-godišnju kaznu zbog ubojstva Slavice Medanić u Zadru 2006. godine.