Vatrogasna akcija

BORBA S POŽARIMA Šibensko-kninski župan poziva građane da pomognu

Hina

Foto Hrvoje Jelavić / PIXSELL

Foto Hrvoje Jelavić / PIXSELL

Zračne snage gase više požara u Šibensko-kninskoj i Zadarskoj županiji



ŠIBENIK Šibensko-kninski župan Goran Pauk podigao je u srijedu stupanj pripravnosti Civilne zaštite u županiji na viši stupanj, radi učinkovitije prevencije i obrane od požara koji plamte u zaleđu Šibenika.


Protupožarne Zračne snage Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) u srijedu gase požarišta koja su se ponovno razbuktala u Šibensko-kninskoj i Zadarskoj županiji, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH (MORH)


NOVO! 17:38 Šibensko-kninski župan Goran Pauk podigao je u srijedu stupanj pripravnosti Civilne zaštite u županiji na viši stupanj, radi učinkovitije prevencije i obrane od požara koji plamte u zaleđu Šibenika.




 »Takvu odluku donijeli smo nakon sastanaka održanog u srijedu ujutro sa županijskim vatrogasnim zapovjednikom Darkom Dukićem, pročelnikom Države službe za zaštitu i spašavanje Milovanom Kevićem te ljudima iz Civilne zaštite u općinama i gradovima«, rekao je župan Pauk.


 Podizanje stupnja značilo bi da bi i građani trebali aktivnije sudjelovati u zaštiti od požara. Pri tome mislimo na organizaciju cisterni s vodom, upotrebu građevinskih strojeva i drugih načina, na koji bi građani mogli pomoći, a organizirali bi i civilne ophodnje na ugroženim područjima u našoj županiji, dodao je.


NOVO! 16:54  Protupožarne Zračne snage Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) u srijedu gase požarišta koja su se ponovno razbuktala u Šibensko-kninskoj i Zadarskoj županiji, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH (MORH).


 Zračne snage su iz sastava 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO iz vojarne »Pukovnik Mirko Vukušić« u Zemuniku.


 Nakon gašenja požara kod Supetra na otoku Braču u Splitsko-Dalmatinskoj županiji, dva kanadera CL-415 odmah su nastavila djelovati na području vatrene fronte Đevrske-Dobropoljci-Ostrovica-Lišanje Ostrovičke u Zadarskoj županiji. Na ta područja upućene su i dodatne snage, i u ovom trenutku na požarištima ukupno djeluje šest protupožarnih aviona koji će svoja djelovanja usmjeravati na najkritičnije dijelove i sukladno prioritetima gašenja.


 Na požarištu kod Supetra na otoku Braču koje je stavljeno pod nadzor gasitelja, upućen je i jedan helikopter Mi-8 MTV, koji će pružati potporu zemaljskim snagama u dopremanju vode.


 U međuvremenu, razvio se novi požar na Prevlaci u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, gdje je upućen jedan Airtractor AT-802.


 Osim zračnih snaga, na terenu je angažirano i 48 pripadnika Hrvatske kopnene vojske (HKoV) OS RH na požarištu kod Drniša, 48 kod Benkovca i 24 pripadnika HKoV-a OS RH na području Promine.


 Od početka ovogodišnje protupožarne sezone, 1. lipnja, zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju ukupno 264 požara – 90 u Šibensko-kninskoj, 83 Splitsko-dalmatinskoj, 73 u Zadarskoj,12 u Dubrovačko-neretvanskoj, pet u Ličko-senjskoj i jedan u Istarskoj županiji.


 Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 2260 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 66 500 tona vode te je prevezeno 276 vatrogasca i pripadnika OS RH te 38 tone vatrogasne.opreme i vode do požarišta, navode iz MORH-a.


NOVO! 15:15 Požari na području Promine i na području Bribira u srijedu popodne je pod nadzorom gasitelja, no oko 14 sati aktivirao se novi požar kod Ivoševaca, doznaje se u Vatrogasnoj zajednici Šibensko-kninske županije.


 »Požar na području Promine još uvijek je pod kontrolom. Nema otvorene vatre, na terenu je oko 170 gasitelja, a sva izdimljavanja odmah saniramo tako da nigdje nema otvorene vatre.


Slična je situacija i na Bribirskim mostinama, odnosno na Bribirskog glavici kod Đevrsaka gdje je stanje uredno pod kontrolom«, rekao je zapovjednik šibensko-kninske Vatrogasne zajednice Darko Dukić koji je trenutno na požarištu na Promini.


Novi požar izbio je oko 14 sati na Ivoševcima.


 »Očekujemo da ćemo ga vrlo brzo staviti pod nadzor. Na teren su upućene zračne snage, kanaderi i ari tractori koji će nadlijetati požar u Ivoševcima i Lišanima Ostrovačkim u Zadarskoj županiji«, kazao je Dukić.