Makinacije

Austrijancu pet godina zatvora: Izvlačio je milijune iz riječkih firmi za gradnju koje – nije bilo

Fiore Vežnaver

Foto Ivica Tomić

Foto Ivica Tomić

Dierk-Heinz Grundmann (70) osuđen je na zatvorsku kaznu jer je novac iz riječke tvrtke isplatio svojim tvrtkama u Austriji putem fiktivnih računa za poslove koji nikad nisu obavljeni. Optužbe protiv Riječanina Jerka Dike sud je u potpunosti odbacio



RIJEKA Na pet godina zatvora osuđen je  Dierk-Heinz Grundmann (70), gospodarstvenik iz Klagenfurta (Austrija), zbog upletenosti u makinacije »teške« oko 5,5 milijuna kuna.


– Kriv je, konstatirala je na početku objave presude sutkinja Ika Šarić, predsjednica vijeća riječkog Županijskog suda, koje je i prihvatilo prijedlog tužiteljstva te odredilo da je Grudmann na ime koristi ostvarene kaznenim djelom dužan uplatiti sav inkriminirani iznos, dakle oko 5,5 milijuna kuna, u državni proračun, nakon pravomoćnosti presude.


Grundmann, kojem se sudilo u odsutnosti, optužnicom se teretio za kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti, no sud ga je oglasio krivim za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, jer je to kazneno djelo formalno povoljnije za njega, mada se suštinski ne mijenja ništa. Kako se radi o kazni od pet godina zatvora, Grundmannu je automatski određen pritvor, u kojem će završiti ako ga Austrija izruči ili bude zatečen u Hrvatskoj.


Nezakonita korist 




Sud je odbio optužbu protiv Jerka Dike (66), umirovljenog riječkog gospodarstvenika i sportskog djelatnika, nakon što je krajem proteklog tjedna na raspravi tužiteljstvo odustalo od optužbe protiv njega, a dotad se teretio za pomaganje Grundmannu u zlouporabi položaja i ovlasti.


Vijeće sutkinje Ike Šarić prihvatilo je tvrdnje tužiteljstva da je Grundmann, kao predsjednik uprave riječke tvrtke EPU, počinio malverzacije kojima je izvlačen novac iz te riječke firme u druge dvije austrijske tvrtke Grundmanna. Inkriminacije datiraju od 2004. do sredine 2006. godine, a u pozadini slučaja nalazi se činjenica da je Hypo Alpe Adria Bank odobrila tvrtki EPU kredit od 3,4 milijuna eura za kupnju terena i izgradnju kompleksa zgrada. Riječ je o prostoru na Trgu Ivana Klobučarića u strogom središtu Rijeke. Tvrtka EPU, dok joj je na čelu bio Grundmann, nije izgradila ništa, a sud je ocijenio dokazanim da je austrijski gospodarstvenik postupao s ciljem da za sebe, a na štetu riječke tvrtke EPU, pribavi nelegalnu korist preko svojih inozemnih tvrtki Projekt Control Gmbh i EPU Gmbh, u kojima je zajedno sa suprugom bio direktor.


Ugovor je jasan 


Na ime tih tvrtki Austrijanac je izdao 31 račun, na ukupan iznos od oko 737 tisuća eura, u protuvrijednosti od oko 5,5 milijuna kuna, kako bi ih platio riječki EPU.


Obrazlažući donesenu presudu, sutkinja Ika Šarić je napomenula kako je provedeno i financijsko-knjigovodstveno vještačenje kojim je utvrđeno da je od 3,4 milijuna eura, ukupne svote koju je banka odobrila na ime kredita tvrtki EPU Rijeka, iskorišteno oko 2,5 milijuna, od čega se 1,8 milijuna eura odnosi na kupnju terena, a 737 tisuća eura predstavlja iznos kojeg je Grudmann preuzeo temeljem računa za koje se i sud složio da su fiktivni. Sud se u svom zaključku da nisu pružene nikakve usluge temeljem ugovora o posredovanju, a riječki EPU je ipak za to platio dvjema austrijskim tvrtkama Grundmanna, pozvao i na svjedočenje, među ostalim, dvojice predstavnika Hypo banke i djelatnica porezne uprave.


Obrana je na suđenju tvrdila da EPU novcem od primljenog kredita zapravo i nije trebao ništa graditi, da je prva faza posla bila kupnja zemljišta i projektiranje, što je ispoštovano. No, sudsko vijeće naglašava kako je u ugovoru o kreditu bilo jasno navedeno da se on daje za kupnju terena i izgradnju.


Zaključak je suda kako je bit ovog slučaja da je novac proslijeđen u dvije Grundmannove firme, a nije odrađeno ništa od usluga koje su plaćene novcem od dobivenog kredita. Ne samo da nije započeta gradnja, nego nije dobivena nikakva potrebna dozvola, ni lokacijska, ni građevinska, detalj je kojim se posebno rukovodio sud u svom stajalištu.


Ranije osuđivan 


Prema rekonstrukciji događaja do koje je došao sud, riječki EPU je od tvrtke Austrograd kupio zemljište na Trgu Ivana Klobučarića. Austrograd je prodao pravo građenja, nad garažom, za 1,8 milijuna eura. EPU je tako preuzeo i građevinsku dozvolu, ali se onda pojavio problem oko zemljišta, pa je trebalo ponovo ishoditi građevinsku dozvolu. U Grundmannovom vremenu u EPU ta dozvola nije dobivena, a potrošeno je 737 tisuća eura za plaćanje neizvedenih usluga, smatra sud.


Odmjeravajući kaznu Grundmannu, sud mu je otegotnim ocijenio visinu štete koja je nastala za riječku tvrtku, ujedno i njegovu ilegalnu korist, te činjenicu da je već osuđivan u Austriji. Službeni podaci govore da ga je Pokrajinski sud 2008. godine osudio na 22 mjeseca zatvora, od toga osam bezuvjetno i obvezno, zbog stečajne prevare u kojoj je šteta pričinjena vjerovnicima tijekom stečajnog postupka.


Mada mu u sudskom procesu pred vijećem sutkinje Ike Šarić to nije mogla biti cijenjena kao otegotna okolnost, Austrijancu Grundmannu ovo nije jedina optužnica. U drugim dvjema optužnicama inkriminirane su i veće svote, a oštećen je Austrograd. Slučaj je okončan nepravomoćnom presudom vijeća sutkinje Ike Šarić dio je šire afere vezane za tvrtku Austrograd i višemilijunske makinacije, izvlačenje ogromnih svota novca iz te firme povezane s gradnjom garaže i stambeno-poslovne zgrade u središtu Rijeke.


Odvjetnik iznenađen kaznom


– Iznenađen sam izrečenom kaznom, smatramo je prestrogom, izjavio je Grundmannov branitelj, riječki odvjetnik Harun Bašagić, te najavio žalbu na presudu. Smatra da sudskim postupkom nije dokazano da su plaćene usluge koje nisu obavljene, ocjenjujući da općenito suđenjem nije u dovoljnoj mjeri utvrđeno činjenično stanje. Prigovara što je suđenje okončano u situaciji da su prije toga odbijeni dokazni prijedlozi obrane, a provedeno financijsko-knjigovodstveno vještačenje bilo je preliminarno, prije podizanja optužnice, i njime nije uvažena činjenica da je banci podmireno 150 tisuća eura, već je i to inkriminirano.


Europska uhidba na čekanju


Protiv Dierk-Heinza Grundmanna u Austriji postoje, navodno, dodatne inkriminacije. Spekulira se da je možda i to razlog zašto austrijskog gospodarstvenika, protiv kojeg je na snazi europski uhidbeni nalog, Austrija još nije izručila hrvatskom pravosuđu, te da ga želi sama prije procesuirati. U Rijeci mu se sudilo u odsutnosti, jer je zaključeno da je u bijegu i nedostupan hrvatskim državnim tijelima. Protiv Grundmanna riječki Županijski sud je još u rujnu 2017. godine odredio istražni zatvor, tri tjedna kasnije izdao tjeralicu, a dva mjeseca poslije i europski uhidbeni nalog, koji do danas nisu realizirani.