Suđenje Aleksandru Cupaću

‘Audi je prošao tako brzo da smo se zatresli’: Novi svjedoci na suđenju za pogibiju dva pješaka u Adamićevoj

Slavica Kleva

Foto Ivica Tomić

Foto Ivica Tomić

Aleksandar Cupać je optužen da je izazvao prometnu nesreću 12. srpnja 2014. u Adamićevoj ulici, usmrtivši dvojicu pješaka na pješačkom prijelazu, Darija Krbavca i Marka Bunozu



RIJEKA Radio sam u noćnoj, trećoj smjeni. Zaposlen sam u Čistoći na istovaru kontejnera. Bilo je oko 2.30 sati, mi smo s kamionom bili zaustavljeni na desnom kolničkom traku ispred Robne kuće Ri, a za nama je išla čistilica. Odjednom sam čuo policijsku sirenu i rotaciju, ali i vozilo tamne boje koje je prošlo takvom brzinom da se i naše vozilo zatreslo.


Vidio sam dvije, tri cure naprijed na prvom pješačkom prijelazu da prelaze kolnik i vozača kako ih izbjegava, a onda trenutak kasnije i dvije osobe koje je taj vozač udario na lijevom kolničkom traku. Mislim, ali nisam sto posto siguran, da je u tom trenutku bilo zeleno svjetlo za prolaz vozila.


Iskazao je tako svjedok pozvan u nastavku suđenja 38-godišnjem Aleksandru Cupaću, optuženom da je izazavao prometnu nesreću 12. srpnja 2014. godine u Adamićevoj ulici, usmrtivši dvojicu pješaka na pješačkom prijelazu, Darija Krbavca i Marka Bunozu.


Pet osoba u koloni 




– Vozio sam čistilicu lijevom stranom Adamićeve ulice gledajući u smjeru Žabice u pothodniku Robne kuće Ri. S desne strane mi se nalazio kamion sakupljač smeća. Kretao sam se brzinom između 3 i 5 km/h jer sakupljam smeće uz sam rub kolničkog traka. Na retrovizor stalno gledam da ne bih zakrčio promet. Bio sam udaljen od kamiona Čistoće na 20 do 50 metara kako bi se vozila mogla neometano kretati. I tada je automobil prošao. Kretao se desnom stranom i kad je mene zaobišao, prešao je na lijevu stranu, ne znam, možda je bilo sedamdesetak metara do prvog semafora. Na prvom pješačkom prijelazu bilo je zeleno za vozače. On je na lijevom traku i vidim pet osoba u koloni s desne strane koji se kreću prema obali malo bržim hodom. Prvi koji su bili vozaču s lijeve strane su stradali – ispričao je svoje viđenje svjedok nesreće.


– Mislim da je kamion bio udaljen od semafora oko 50 metara – odgovorio je svjedok na pitanje Cupaćeva odvjetnika Gorana Marjanovića. »Pojasnite nam što je to brži hod kad spominjete način kojim su se kretali pješaci«, nadalje je upitao Marjanović svjedoka. »Ni trčanje ni hodanje«, odgovorio je svjedok.


Ispitan je i sin poginulog pješaka Krbavca koji u sudnici, nakon što mu je predsjednica vijeća, sutkinja Vedrana Barbalić Biasiol, pročitala iskaz koji je dao na tužiteljstvu, nije imao što dodati. Ostao je pri cijelom iskazu.


Foto Ivica Tomić


Foto Ivica Tomić



Ugašena svjetla 


– Prelazili smo kad je bio upaljen zeleni signal za pješake, vidio sam jedno parkirano vozilo sa strane. Prošao je audi s ugašenim svjetlima brzinom od najmanje 150 km/h lijevim kolničkim trakom pa desnim zbog zaobilaženja kamiona. Bio sam zadnji u koloni pješaka, moj otac i Marko su nestali. Tijela su im odbačena, a onda je nastao kaos… – između ostalog je rekao svjedok, sin poginulog pješaka prilikom ispitivanja na tužiteljstvu o okolnostima jedne od najtežih prometnih nesreća koje su se dogodile u Rijeci posljednjih godina. Jučer u sudnici nitko od stranaka nije imao dopunskih pitanja za svjedoka te ga je predsjednica vijeća otpustila iz sudnice. Jedan nedošli svjedok bit će ispitan na sljedećoj raspravi, a u planu je, osim prometnog vještačenja, i rekonstrukcija prometne nesreće.


Optužnim aktom podignutim protiv vozača Audija A6 , Aleksandar Cupać se tereti da je upravljao vozilom na granici pijanog stanja, s 1,48 promila alkohola u krvi i brzinom od 95 km/h.


Prema optužnici, pješaci su prelazili cestu na znak zelenog svjetla, a Cupać uslijed prevelike brzine i smanjene samokritičnosti, unatoč crvenom svjetlu na semaforu za njegov smjer kretanja, nije zaustavio vozilo ispred pješačkog prijelaza i udario je pješake. Cupać je napustio mjesto nesreće, vozilo je pronađeno oštećeno i parkirano kraj ulaza u zgradu Luke, a osumnjičeni se sam prijavio u Trećoj policijskoj postaji dva sata nakon nesreće.