Povreda prava i privatnosti djeteta

Ante Pavlović ipak lišen slobode

Hina

Pavlović je bio ispitan u Općinskome državnom odvjetništvu 15. studenoga, nakon čega ga je sudac istrage pustio da se brani sa slobode, ali se tužiteljstvo žalilo



KARLOVAC - Ante Pavlović, osumnjičen za povredu prava i privatnosti djeteta, ipak je lišen slobode jer mu je izvanraspravno vijeće Županijskoga suda u Karlovcu, odlučujući o žalbi državnog odvjetništva na rješenje suca istrage od 15. studenoga, odredilo istražni zatvor zbog opasnosti od bijega, uništavanja tragova, utjecaja na svjedoke i ponavljanja djela, doznaje se na Županijskome sudu.


Predsjednik Županijskoga suda Ivan Perković rekao je u petak za Hinu da je A.P. prije dva dana lišen slobode jer su članovi Izvanraspravnog vijeća prihvatili argumente iz žalbe Općinskoga državnog odvjetništva.


Pavlović je bio ispitan u Općinskome državnom odvjetništvu 15. studenoga, nakon čega ga je sudac istrage pustio da se brani sa slobode, ali se tužiteljstvo žalilo.




Općinsko državno odvjetništvo tereti osumnjičenika da je krajem kolovoza u Novom Zagrebu grubo zlostavljao dijete (2002.), koje su na “liječenje” doveli otac i članovi uže obitelji. Tereti ga da je dječaka vrijeđao, ponižavao, prijetio mu, zastrašivao ga i fizički zlostavljao, tukao ga bičem, tražeći od njega da se pred svima skine i pokaže spolovilo, pokušavao mu skinuti hlače, snažno ga bacio na pod i ponovno tukao bičem. Dječak je, navodi tužiteljstvo, zapomagao i molio oca za pomoć, a osumnjičenik je cijeli “tretman” snimao videokamerom, nakon ćega je videozapis stavio na internetski servis “Youtube”.


Na pitanje pomaže li se žrtvi, u karlovačkom Centru za socijalnu skrb odgovaraju da do kraja radnog vremena u petak od policije ni od mjerodavnoga Općinskog državnog odvjetništva taj predmet nisu zaprimili na postupanje te im nije poznato o kojoj je obitelji riječ.


“Održali smo u utorak sastanak o tome, ali do sada nismo doznali ni inicijale da bismo mogli provjeriti je li ta obitelj već u nekoj vrsti naše obrade i zaštite”, rekla je ravnateljica karlovačkog Centra za socijalnu skrb Višnja Malinar. Dodala je kako “samo načelno može reći da s pozornošću prate taj slučaj”, zasad samo kroz medije, te da će, čim dobiju predmet i budu znali o kome je riječ, “poduzeti sve u skladu s obiteljskom pravnom zaštititom”.


U ime Centra za nestalu i zlostavljanu djecu iz Osijeka voditelj Tomislav Ramljak rekao je da su s nekoliko mjesta uspjeli ukloniti internetski sadržaj toga Pavlovićeva tretmana na kojem se vidi žrtva i kroz kakvo je maltretiranje prošla.


“To je svakako neprimjereno prikazivanje djeteta, a jedna od naših djelatnosti je i takva zaštita bez obzira na to što je naglasak u našem radu dječja pornografija”, rekao je za Hinu Ramljak.