"Prijevoznik"

Albanac završio u riječkom zatvoru: Bježao od policije, a u vozilu ostavio – ilegalce

Slavica Kleva

Maris Guri u pritvoru je zbog opasnosti od bijega / snimio S. JEŽINA

Maris Guri u pritvoru je zbog opasnosti od bijega / snimio S. JEŽINA

Albanski državljanin Maris Guri ilegalce iz Pakistana i Afganistana ukrcao je u Vinkovcima, a policija ga je presrela kod Žejana i krenula u potjeru za njime, najprije autom, a onda i trčeći



U Vinkovcima je ukrcao u terensko vozilo marke jeep petnaest ilegalaca iz Pakistana i Afganistana i vozio ih u smjeru obećanog Zapada, članice Europske unije. No, nije računao na granične kontrole pa je automobilom punim ilegalaca »zapeo« na predjelu Muna, odnosno Žejana, u nedjelju navečer. Tu ga je presrela policija, no on nije stao, dao je gas i jedno vrijeme vješto bježao, ali ubrzo završio s automobilom izvan kolnika, u nekom kanalu. Otvorio je vrata auta pa dao petama vjetra ostavivši petnaestero izgubljenih duša da se snalaze. I dok je jedna grupa službenika Granične policije zbrinula ilegalce, drugi su vrlo brzo uhvatili »prijevoznika« koji se dao u bijeg. Nije dugo trčao, uhvaćen je i odveden u postaju Granične policije, a u utorak je u poslijepodnevnim satima ispitan na Općinskom državnom odvjetništvu.


Jučer je 36-godišnji albanski državljanin Maris Guri doveden u istražni zatvor koji mu je odredio dežurni sudac istrage Županijskog suda Vlado Bosner zbog opasnosti od bijega. U pritvoru je zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj. Riječ je o osobi koja nema prijavljeno ni boravište, niti prebivalište u našoj zemlji, prijavljen je u Italiji, pa je sigurno da mu je zapravo naša zemlja služila kao tranzit. Stoga je sudac donio rješenje o visini jamstva koje u njegovom slučaju iznosi sto tisuća kuna.


Priopćenjem se oglasila i riječka Policijska uprava koja je istaknula da su granični policajci na Rupi u suradnji s djelatnicima Službe organiziranog kriminaliteta riječke Policijske uprave proveli kriminalističko istraživanje nad 36-godišnjim državljaninom Albanije. Policija ga je zatekla u blizini državne granice te je dolaskom policije pokušao pobjeći, ali je u tome spriječen. Sumnja se da je prevozio veći broj stranih državljana koji su ilegalno namjeravali prijeći državnu granicu. Po završetku kriminalističkog istraživanja kazneno je prijavljen mjerodavnom državnom odvjetništvu za kazneno djelo protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici shengenskog sporazuma.