Trgovina drogom

Afera “pokvareni policajac”: Traži se istražni zatvor za troje Riječana koji su u bijegu

Fiore Vežnaver

USKOK smatra da je od policajaca najviše ogrezao u kriminal Amir Jusufović zvan Đuzi / snimio D. ŠKOMRLJ

USKOK smatra da je od policajaca najviše ogrezao u kriminal Amir Jusufović zvan Đuzi / snimio D. ŠKOMRLJ

Sudsko vijeće odredilo je istražni zatvor 29-godišnjem Albentu Jusufiju, 56-godišnjem Samiru Feriziju i 48-godišnjoj Vesni Ferizi, svi s posljednjom poznatom adresom na riječkoj Rujevici



Vijeće Županijskog suda u Rijeci prihvatilo je prijedlog USKOK-a i odredilo istražni zatvor za troje Riječana, optuženika iz skupine od 24 okrivljenika koje se tereti da su bili dio istarsko-riječke zločinačke hobotnice, da su se udružili radi trgovine drogom, a dio njih, među kojima su i četvorica suspendiranih pulskih policajaca, optužen je i za primanje i davanje mita te zlouporabu položaja i ovlasti.


Sudsko vijeće odredilo je istražni zatvor 29-godišnjem Albentu Jusufiju, 56-godišnjem Samiru Feriziju i 48-godišnjoj Vesni Ferizi, svi s posljednjom poznatom adresom na riječkoj Rujevici, za koje je zaključeno da su u bijegu, na nepoznatim adresama u inozemstvu, te da su time prekršili uvjete s kojima su bili upoznati u istrazi, kada su bili pušteni iz pritvora. Na temelju ove odluke, iza rešetaka će biti smješteni kada postanu dostupni hrvatskoj policiji i pravosuđu. Sud je odredio i da visina jamstva, čijim plaćanjem Jusufi i Vesna Ferizi – kada se nađu u pritvoru – mogu biti pušteni da se u daljnjem postupku brane sa slobode, iznosi za Jusufija 200 tisuća, a za Vesnu Ferizi 100 tisuća kuna.


Uknjižba na stan


Za Samira Ferizija određena je pak naplata iznosa jamstva od 100 tisuća kuna u korist proračuna Republike Hrvatske. Uplatom tog jamstva, odnosno uknjižbom prava zaloga na stan na Rastočinama (u vlasništvu drugog Riječanina), Ferizi je prije dvije i pol godine bio pušten iz pritvora, a sada je vlasništvo nad tom garsonijerom od 25 kvadrata u visini od 100 tisuća kuna dobila hrvatska država. Pred sucem istrage bio je upoznat da će se odrediti prisilna naplata jamstva ako se ne pridržava uvjeta puštanja na slobodu. Za njega je sud sada isključio mogućnost da, kada se i »fizički« nađe u pritvoru, izađe novim plaćanjem jamstva.




Sud u svom rješenju o određivanju istražnog zatvora za troje Riječana naglašava da su svi u istrazi, kada su izašli iz pritvora, dali obećanje da će se odazivati pozivima i odmah javiti svaku promjenu adrese. No, pozivi za sjednice optužnog vijeća za dvoje Ferizija nije se uspijevalo dostaviti, vraćale su se s naznakom »odselili«, a pozivi za početak suđenja prije desetak dana vratili su se za svo troje s tom naznakom. Terenskim provjerama policije ispostavilo se da se Jusufi odselio u Njemačku, a da su Feriziji »negdje u inozemstvu«. Na odluku o određivanju pritvora imaju pravo žalbe o kojoj će arbitrirati Vrhovni sud.


Suspendirani policajci


Troje Riječana, koje čeka zatvorska ćelija, među onima su koje se tereti za dilanje droge u sastavu zločinačkog udruženja u tzv. »aferi pokvareni policajac«. U rujnu prošle godine potvrđena je optužnica koja se temelji, kako navodi sud, na ukupno 587 dokaza, a u istrazi je ispitano 150 svjedoka. Na listi okrivljenih u USKOK-ovoj optužnici nalaze se i četvorica koje se tereti da su kao pulski policajci upleteni u trgovinu opijatima, primanje mita i prodavanje dilerima informacija kojima će izbjeći uhićenja. Četvorica suspendiranih policajaca, koje se tereti da su kao službenici Policijske uprave istarske – od kojih su prva trojica tada bila iz odjela za borbu protiv droge – počinili kaznena djela su 46-godišnji Amir Jusufović, nastanjen u Medulinu, te 45-godišnji Sebastian Ivančić, 35-godišnji Krešimir Ćorluka i 53-godišnji Željko Radolović, svi nastanjeni u Puli.


USKOK smatra da je od policajaca najviše ogrezao u kriminal Amir Jusufović zvan Đuzi, koji se tereti da je organizirao zločinačko udruženje, u okviru kojeg je i sam posredovao u kupoprodaji droge. Jusufović je optužen i da je od dvojice pripadnika narkomiljea primio najmanje 130 tisuća eura mita. Glavni lik afere »pokvareni policajac« tereti se da se dogovorio s jednim poznatim istarskim dilerom da će mu omogućiti prodaju heroina u Istri i da će ga, za dobru novčanu nagradu, pravodobno obavještavati i dostavljati mu službene podatke o postupanju policije i pravosuđa protiv njega. USKOK tvrdi da je Jusufović po toj osnovi mjesečno primao od 1.500 do 5.000 eura pa da je tako primio najmanje 100 tisuća eura. Tek treba početi suđenje u kojem će prvooptuženi biti 40-godišnji Andrej Butković, Puljanin s adresom u Rojnićima kod Barbana koji je, po optužbi, bio »mozak« prve narkopiramide.