Malverzacije teške 70 milijuna kuna

Afera Agram: Benku i Jukiću istražni zatvor zamijenjen mjerama opreza

Hina

"Iako je sudac istrage smatrao da postoje okolnosti za određivanjem istražnog zatvora isti je zamijenjen mjerama opreza. To znači da danas idu van", kazao je u petak Jukićev odvjetnik Gordan Pregelej nakon ročišta na kojem je sutkinja istrage odlučivala o zahtjevu Uskoka da se Benko i Jukić pritvore zbog opasnosti od ponavljanja nedjela i utjecaja na svjedoke



“Iako je sudac istrage smatrao da postoje okolnosti za određivanjem istražnog zatvora isti je zamijenjen mjerama opreza. To znači da danas idu van”, kazao je u petak Jukićev odvjetnik Gordan Pregelej nakon ročišta na kojem je sutkinja istrage odlučivala o zahtjevu Uskoka da se Benko i Jukić pritvore zbog opasnosti od ponavljanja nedjela i utjecaja na svjedoke.


Na pitanje da prokomentira glasine kako je Jukić uhićen uoči sinove svadbe, što se može protumačiti kao Uskokov pritisak, Preglej je kazao da “to apsolutno ne stoji”.


“To je činjenica takva kakva je, ali to ne možemo smatrati kao pritisak. Uskok je preozbiljna institucija da bi podlegla pritisku takvog tipa. Uskok je predložio određivanje istražnog zatvora zbog mogućnosti ponavljanje djela i utjecaja na svjedoke tako da ne možemo govoriti o bilo kakvom pritisku u tom smislu. Sud je donio odluku koja je po našem mišljenju apsolutno zakonita i osnovana”, kazao je Preglej.




Dodao je i da je njegov branjenik koji je posljednji u petak ujutro ispitan u Uskoku pred istražiteljima “vrlo opširno iznio obranu odgovarajući na sva pitanja”.


Jukić je, kako se doznaje, već podnio ostavku na dužnost u tvrtki Gradatin koja je, po tvrdnjama tužiteljstva, uhvaćena u sumnjivim poslovima sa Čistoćom. Benko također nije na dužnosti na kojoj je bio u ‘inkriminirano vrijeme’ no s obzirom da radi na drugom projektu u Holdingu njegova odvjetnica Višnja Drenški Lasan kazala je da će najprije zatražiti popis svjedoka s kojima ne smije komunicirati tijekom istrage.


No, za razliku od obrane tužiteljstvo je nezadovoljno sudskom odlukom pa je najavilo i žalbu. “Sud je prihvatio argumente ureda da postoje razlozi za određivanje istražnog zatvora, ali je stava da se ista svrha može ostvariti blažim mjerama”, kazao je Uskokov tužitelj Vjekoslav Tolnaj. Dodao je da Uskok ostaje pri stavu da blaže mjere nisu adekvatne u konkretnom slučaju te je najavio žalbu nakon što dobiju pisani otpravak današnje odluke.


Posljednjim proširenjem istrage u slučaju Agram obuhvaćen i nekadašnji šef Službe za nabavu Zagrebačkog holdinga Ivan Markus za kojega tužiteljstvo nije predložilo istražni zatvor.


Uskok je na svojoj internetskoj stranici u petak objavio da osumnjičene tereti za primanje mita te zlouporabu položaja i ovlasti, trgovanje utjecajem i poticanje na ta nedjela.


Najveći ugovor ‘težak’ čak 70 milijuna kuna


Najteže nedjelo za koje Uskok sumnjiči Benka i Jukića namještanje je natječaja za nabavu specijalnih vozila za komunalni otpad nakon kojega je sklopljen ugovor vrijedan preko 70 milijuna kuna.


Tužiteljstvo tvrdi da je Benko 2014. nakon što je Čistoća dobila ovlasti da za Grad Zagreb provede projekt nabave specijalnih vozila za komunalni otpad, prije objave javnog poziva za nadmetanja, Jukiću dostavljao informacije o količini, vrsti i tehničkoj specifikaciji vozila. Nakon objave poziva za nadmetanje za nabavu 37 specijalnih komunalnih vozila putem financijskog leasinga Benko je od Centralne nabave Zagrebačkog holdinga navodno zatražio usklađivanje dokumentacije i tehničkih karakteristika vozila kako bi bili prihvaćeni zahtjevi i prijedlozi Jukićeve tvrtke. U Uskoku tvrde da je Benko pritom znao da izmjene nisu u potpunosti odgovarale stvarnim potrebama Čistoće, no Jukiću je svejedno omogućio sklapanje ugovora vrijednosti od 70.1 milijuna kuna.


Također, Benko je osumnjičen da je nakon dogovora s Jukićem, bez opravdanog razloga, predložio poništenje postupka javne nabave najma malih univerzalnih vozila za čišćenje i pranje javnoprometnih površina s opremom za zimsku službu, uz obrazloženje da je ekonomski isplativo popraviti staro vozilo. No, nakon što je javni natječaj poništen Benko je od Jukića zatražio popravak potpuno drugog vozila za što je, po tvrdnjama tužiteljstva, potrošeno čak 185 tisuća kuna bez PDV-a.


Benko je na Jukićevo traženje 2014. navodno “autoritetom svog položaja” osigurao i da Gradatin na javnom natječaju dobije posao nabave kanti i posuda za otpad. Uskok sumnja da je nakon što je utvrdio da Gradatinova ponuda nije najpovoljnija od Markusa zatražio da “poduzme nužne radnje” kako bi posao dobila Jukićeva tvrtka koja je naknadno izmijenila ponudu pa je u travnju 2014. s Gradatinom sklopljen ugovor o kupnji kanti i posuda za otpad ‘težak’ preko četiri milijuna kuna.


Za stalni posao u Čistoći tražio poklone i 4.000 eura


Jedino nedjelo koje u ovom proširenju istrage u slučaju Agram nije povezano s Gradatinom je primanje mita za zapošljavanje u Čistoći zbog čega je Benko, po Uskokovim tvrdnjama, navodno primio 4.000 eura mita. Benko je od zaposlenika koji je imao ugovor o radu na određeno vrijeme novac navodno primio “tijekom lipnja ili srpnja 2009.”. U siječnju 2010. taj je zaposlenik potpisao ugovor na neodređeno vrijeme, no Benko ga je tražio i dodatne poklone koje mu je zaposlenik predao tijekom 2010. i 2013. nakon čega mu je navodno osigurao premještaj na radno mjesto s većim koeficijentom i dodatkom za uvjete rada.


Benko je još su u “prvoj rundi” slučaja Agram, u listopadu prošle godine, završio u istražnom zatvoru, a u međuvremenu je, poput ostalih, pušten na slobodu i smijenjen s dužnosti u Holdingu.


Istraga u slučaju Agram pokrenuta je zbog sumnji da je gradonačelnik Milan Bandić sa svojim suradnicima nizom nezakonitosti oštetio grad kojim je upravljao 12 godina, osim u slučaju povezanim s predsjedničkom izbornom kampanjom gdje je zbog neplaćanja poreza na donacije primljene nakon izbora 2010. navodno oštetio i Državni proračun. Ukupnu ‘štetu’ tužiteljstvo je na početku istrage procijenilo na preko 20 milijuna kuna.