Nakon odluke Vrhovnog suda

AFERA LANČIĆ Novo suđenje dvojici inspektora u Rijeci počinje krajem kolovoza

Fiore Vežnaver

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Dvojica inspektora bila su među šestero okrivljenika u aferi »lančić« o kojima je ovog proljeća arbitrirao Vrhovni sud koji je za četvero optuženika potvrdio presudu riječkog Županijskog suda iz prosinca 2013. godine



RIJEKA Marku Gašperovu, 42-godišnjaku, i Bojanu Kuprešaninu, 40-godišnjaku, dvojici suspendiranih inspektora Državnog inspektorata u aferi »lančić«, za koje je Vrhovni sud nedavno ukinuo prvostupanjsku presudu riječkog Županijskog suda i odredio da im se mora suditi iznova, novo suđenje počinje 28. kolovoza. Glavna je to odrednica s jučerašnjeg pripremnog ročišta u riječkom Županijskom sudu, održanog pred sutkinjom Jesenkom Kovačić, koja će predsjedavati sudskim vijećem na skorašnjoj glavnoj raspravi.


Dvojica inspektora bila su među šestero okrivljenika u aferi »lančić« o kojima je ovog proljeća arbitrirao Vrhovni sud koji je za četvero optuženika potvrdio presudu riječkog Županijskog suda iz prosinca 2013. godine. Potvrđena je presuda bivšoj ravnateljici Direkcije za poslovne objekte Grada Rijeke, 65-godišnjoj Željki Marković, kazna od godinu i pol dana zatvora, koju joj je vijeće riječkog suda odmjerilo za dva kaznena djela primanja mita.


Suci Vrhovnog suda odredili su da će definitivno godinu dana zatvora morati odslužiti 64-godišnja Biserka Gregorović, umirovljena inspektorica Državnog inspektorata iz Rijeke, proglašena krivom za zlouporabu položaja i ovlasti te davanje mita. Rad za opće dobro (odslužiti 50 radnih dana) kazna je definitivno određena 59-godišnjoj Neviji Miščak, nekadašnjoj voditeljici pisarnice Državnog inspektorata, krivoj za zlouporabu položaja i ovlasti, kao i 54-godišnjem akademskom slikaru Klasu Grdiću zbog davanja mita.


Prihvaćene žalbe 




No, suci Vrhovnog suda su, s druge strane, prihvatili žalbe suspendiranih inspektora Državnog inspektorata Marka Gašperova i Bojana Kuprešanina, koje su u njihovo ime podnijeli riječki odvjetnici Saša Jelušić i Slavko Milardović, te za njih odredili ponovno suđenje (obojica su prvi put bila osuđena na rad za opće dobro, 50 radnih dana, zbog primanja mita). Slučaj je tako vraćen jednu stepenicu ispod suđenja, u pripremno ročište, na kojem je jučer usuglašeno da će se na glavnoj raspravi krajem kolovoza kao svjedokinja saslušati umirovljena inspektorica Biserka Gregorović. Na suđenju bi se nanovo preslušali i neki tajno snimljeni telefonski razgovori, a i pročitala dokumentacija vezana za slučaj.


Marko Gašperov će krajem kolovoza po drugi put sjesti na optuženičku klupu pod optužbom da je mito primio u travnju 2011. godine, kao viši gospodarski inspektor u Odsjeku za nadzor prometa i usluga Državnog inspektorata. Optužnica USKOK-a ga tereti da je, nakon što je shodno zaduženju, 4. travnja obavio inspekcijski nadzor u obrtu Zlatarnica i gift shop Vera te nije utvrdio nepravilnosti, »za obavljenu radnju od Biserke Gregorović preuzeo« srebrni lančić s privjeskom, vrijedan 150 kuna, koji mu je darovala vlasnica zlatarnice.


Bojan Kuprešanin je optužen da je koruptivno kazneno djelo počinio također u travnju 2011. godine, nakon što je Biserka Gregorović obavijestila vlasnicu zlatarnice Vivi o budućem nadzoru, a potom i da će ga obaviti upravo Kuprešanin, koji će sačiniti uredan nalaz. Kuprešanin je 5. travnja i obavio inspekcijski nadzor u zlatarnici, a tada su utvrđene manje nepravilnosti u radu zlatarnice, otklonjene odmah ili u zadanom roku. Kuprešanin se optužuje da je »za obavljenu radnju« od Biserke Gregorović preuzeo zlatni lančić s privjeskom, vrijedan 1.200 kuna, koji mu je darovala vlasnica zlatarnice. USKOK navodi da je vlasnica zlatarnice lančić predala Biserki Gregorović na ručku u jednom riječkom restoranu.


Vrhovni sud pobio 


Riječki Županijski sud je na prvom suđenju obojicu oglasio krivim i osudio, ali je Vrhovni sud pobio takvu odluku te dao za pravo Gašperovu i Kuprešaninu, odnosno njihovom odvjetnicima, da je »činjenično stanje u odnosu na njih pogrešno i nepotpuno utvrđeno«.


»Prvostupanjski sud je, cijeneći činjenicu da je u radnom stolu Marka Gašperova pronađena srebrna ogrlica s natpisom ‘Tina’, a kod Bojana Kuprešanina pronađen zlatni lančić s privjeskom ‘bubamare’, olako zaključio da se radi o kaznenom djelu. Preuranjen je, za sada, zaključak da su dvojica, kao službene osobe, nakon obavljanja službene radnje koju su morala obaviti, a u vezi s njom, primila dar«, drže suci Vrhovnog suda i podvlače da su Gašperov i Kuprešanin u pravu kada tvrde da za sada nema pouzdanih pokazatelja iz kojih bi se mogao izvesti nedvojbeni zaključak da su darove – koje su primili od svoje kolegice Biserke Gregorović, s kojom su radili u istom inspektoratu – dobili znajući da su ti darovi od dviju zlatarki, i to za obavljene nadzore koje su, kao inspektori, ranije obavili.


Gašperov je na prvom suđenju tvrdio da mu Biserka Gregorović nije dala ni naslutiti da bi to bio dar od zlatarke. Kuprešanin je pak naglašavao da je dar, koji je dobio tri tjedna nakon inspekcijskog nadzora, primio i doživio kao dar od kolegice Biserke Gregorović za rođendan svog djeteta te da to nije bio prvi dar s njene strane.