Ukinuta presudu Gašperovu i Kuprešaninu

AFERA LANČIĆ Inspektorima optuženima za primanje mita na vrata kuca – zastara

Fiore Vežnaver

Željka Marković, Bojan Kuprešanin i Marko Gašperov / Snimio Roni BRMALJ

Željka Marković, Bojan Kuprešanin i Marko Gašperov / Snimio Roni BRMALJ

Vrhovni sud je uvažio žalbe dvojice inspektora, našavši kako nije jasno utvrđeno da su inspektori bili svjesni mita. Suđenje bi se trebalo ponoviti, no kako je od događaja prošlo već osam godina, u prvom tjednu travnja nastupit će apsolutna zastara



RIJEKA Marku Gašperovu (44) i Bojanu Kuprešaninu (42) ponovo će se, po treći put, suditi za optužbu da su kao inspektori Državnog inspektorata primili mito, kao dar primili po lančić s privjeskom od dviju vlasnica riječkih zlatarnica kod kojih su ranije obavili inspekcijski nadzor.


Vrhovni sud je, naime, uvažio žalbe dvojice okrivljenih, ukinuo i drugu presudu riječkog Županijskog suda iz rujna 2017. godine i njihov slučaj vratio na ponovno suđenje. Nova je to prijelomna odluka vezana za dvojicu okrivljenih iz »afere lančić«, slučaj u kojem je bivša ravnateljica Direkcije za poslovne objekte Grada Rijeke Željka Marković (67) pravomoćno osuđena na godinu i pol dana zatvora zbog dvaju slučajeva primanja mita.


Slučaj Gašperova i Kuprešanina, inspektora suspendiranih nakon otvaranja istrage, ponovo će tako pred riječke suce, ali prema informacijama do kojih je došao naš list, novo ukidanje presude za dvojicu optuženika praktički za njih znači – oslobađajuću presudu.


Rad za opće dobro




Naime, početak novog suđenja zakazan je za 28. ožujka, što je sedam, odnosno osam dana prije no što nastupa zastara kaznenog progona za kaznena djela za koja se terete (Gašperovu 4. travnja, a Kuprešaninu dan kasnije), jer je od događaja prošlo osam godina.


I da se dogodi situacija da, teoretski, istog dana bude donesena nova presuda, pa i da se, što graniči s nemogućim, drugog dana izradi pismena presuda i uputi na adrese stranaka u postupku, jednostavno nema vremena da presuda postane pravomoćna.


Stranke imaju pravo podnijeti žalbu na prvostupanjsku presudu u roku od 15 dana, što znači da će već samo u tom razdoblju »iscuriti« vrijeme. A potrebno je i vrijeme za to da Vrhovni sud sazove novu sjednicu i na njoj nanovo razmatra žalbe, objasnili su poznavatelji procesnog kaznenog prava, ukazujući da se ovom odlukom Vrhovnog suda slučaj može staviti ad acta.


Posljednjom presudom riječkog Županijskog suda i Gašperov i Kuprešanin oglašeni su krivima za primanje mita i osuđeni na rad za opće dobro. Gašperov je bio osuđen na četiri mjeseca zatvora, kaznu što mu je odmah pretvorena u rad za opće dobro, po formuli: dan zatvora – dva sata rada, što iznosi ukupno 240 sati rada. Gašperov je dobio nešto blažu kaznu, mjesec dana zatvora manje negoli na prvom suđenju u »aferi lančić«, mada je i ta kazna tada pretočena u rad za opće dobro. Kuprešaninu je izrečeno pet mjeseci zatvora, kazna identična onoj s prvog procesa, što je također odmah pretočena u rad za opće dobro, što iznosi 300 sati rada.


Izostao nedvojbeni dokaz


Ključno pitanje i ranijih dvaju procesa bilo je da li su Gašperov i Kuprešanin darove (koje su primili preko svoje kolegice Biserke Gregorović s kojom su radili u istom inspektoratu) dobili znajući da su ti darovi od dviju zlatarki, i to za obavljene nadzore koje su, kao inspektori, ranije obavili. Zaključak vijeća riječkog Županijskog suda bio je da su znali, mada su optuženici to poricali.


No, Gašperov i njegov branitelj, riječki odvjetnik Saša Jelušić, te Kuprešanin i njegov odvjetnik Slavko Milardović podnijeli su žalbu i na ovu presudu, a suci Vrhovnog suda su je po drugi put prihvatili.


– Žalbe su osnovane. U pravu su Gašperov i Kuprešanin kada tvrde da je činjenično stanje pogrešno i nepotpuno utvrđeno. U pravu su žalitelji kada tvrde da ni u ponovljenom postupku nije nedvojbeno dokazano jesu li Marko Gašperov i Bojan Kuprešanin znali kako im je inkriminirani nakit predan upravo za obavljenu službenu radnju koju su, u svojstvu inspektora, prethodno obavili, naglašava se u presudi Vrhovnog suda koji je slučaj vratio na novo suđenje, a time praktički i eskulpirao dvojicu.



Riječki sud je propustio uočiti izjavu Gregorovićeve u tajnom snimljenom razgovoru da je Kuprešaninu upravo ona darovala narukvicu s bubamarom.– To baca potpuno novo svjetlo na argument suda kako se inkriminirani lančić ne uklapa u dotadašnju uobičajenu praksu poklanjanja darova, ističe drugostupanjski sud.– Za sada se ne može prihvatiti zaključak prvostupanjskog suda kako je dokazano da su Gašperov i Kuprešanin počinili kaznena djela primanja mita, napominju suci Vrhovnog suda, koji traže da se na novom suđenju nanovo kritički analiziraju dokazi i njihova bit.


Srebrni nakit


Vrhovni sud u svom rješenju naglašava da nije sporno da je njihova kolegica Biserka Gregorović, ondašnja gospodarska inspektorica Državnog inspektorata iz Rijeke, javila zlatarnicama za inspekcijske nadzore, dojavila tko će im doći u nadzor, da je sama predložila izgled darova, pa ih ostavila na stolovima svojih kolega Gašperova i Kuprešanina. Ali, suci Vrhovnog suda drže da je riječki sud olako zaključio da je ovdje »sasvim jasno« o čemu se radi.


– To, ipak, nije »sasvim jasno«. Svjedokinja Biserka Gregorović iskazala je da je ona optuženicima i inače donosila razne stvari, da je bilo uobičajeno da si oni međusobno, kolegijalno, daju darove za rođendan.


Obojica optuženika su na tu okolnost iskazivali podudarno, te suglasno Biserki Gregorović. Dvije zlatarke o toj okolnosti nisu imale saznanja, niti je takvo što sadržano u preslušanim razgovorima s nadziranog telefonskog broja Biserke Gregorović, naglašavaju suci Vrhovnog suda, koji se u svom rješenju dotiču i činjenice da je riječki sud u svojoj presudi naveo da je Gregorović bila »izričita« u tome da poklon, srebrni lančić s natpisom »Tina«, prva zlatarka daje za Gašperova. Vrhovni sud zamjećuje kako je prvostupanjski sud propustio uočiti da Gregorović nije rekla da je ona »izričito« ili bilo kako, priopćila Gašperovu od koga je taj poklon za što mu se predaje, a da riječki sud ipak tvrdi da je kod Gašperova postojala svijest o tim odlučnim okolnostima.



Gašperov i Kuprešanin bili su među šestero okrivljenika u »aferi lančić«, slučaju o kojem je u proljeće 2017. godine prvi put u povodu žalbe na presudu arbitrirao Vrhovni sud. Tada je za četvero optuženika potvrđena prva presuda riječkog Županijskog suda iz prosinca 2013. godine, dok je ukinut dio presude u odnosu na njih dvojicu. Među ostalima, potvrđena je presuda bivšoj ravnateljici Direkcije za poslovne objekte Grada Rijeke Željki Marković (67), kazna od godinu i pol dana zatvora za dva slučaja primanja mita. Vrhovni sud je odredio da godinu dana zatvora mora odslužiti Biserka Gregorović (66), umirovljena inspektorica Državnog inspektorata iz Rijeke, zbog zlouporabe položaja i ovlasti te davanje mita. Rad za opće dobro (odslužiti 50 radnih dana), kazna je koja je potvrđena nekadašnjoj voditeljici pisarnice Državnog inspektorata Neviji Miščak (61) i akademskom slikaru Klasu Grdiću (56). Miščak je pravomoćno osuđena za zlouporabu položaja i ovlasti, a Grdić za davanje mita.



Može biti, ali ne mora značiti


– Moguće je da je postojala svijest optuženika o namjeni tog dara, ali egzistira i realna mogućnost da to nije znao, naglašavaju suci Vrhovnog suda, koji podvlače da lančić nije imao na sebi nikakve oznake zlatarnice, a Gašperov je osim inkriminiranog, obavio još desetak drugih inspekcijskih nadzora.


U rješenju kojim se ukida presuda riječkog suda napominje se da nije utvrđeno na nedvojbeni način niti da je Kuprešanin znao da mu je zlatni lančić s privjeskom bubamare, kojeg je pronašao na svom stolu, predan upravo za njegov inspekcijski nadzor, obavljen ranije kod jedne zlatarke, u radnji u središtu Rijeke.


– Sud izvlači zaključak o krivnji optuženika, a o toj odlučnoj okolnosti ne svjedoči niti jedan segment preslušanog telefonskog razgovora, niti ostali provedeni dokazi, ukazuje Vrhovni sud te apostrofira da nije pravilno valorizirana obrana Kuprešanina koji navodi kako nije bilo razloga da mu bilo tko išta poklanja, jer su u konkretnom nadzoru bile utvrđene dvije povrede propisa. Zamjera se i da je riječki sud propustio uočiti da je Biserka Gregorović u tajnom snimljenom telefonskom razgovoru navela da je upravo ona darovala Kuprešaninu narukvicu s bubamarom za djetetovo rođenje.