Oprez u prometu

250 na sat i 3 promila u krvi; Za vikend čak 5 tisuća prekršaja u prometu

Hina

Na području svih policijskih uprava u Hrvatskoj, priopćili su iz MUP-a, zabilježeno je tako 4944 prekršaja u prometu, a više od polovice njih, 2474 prekršaja odnosila su se na prekoračenje dopuštene brzine kretanja



Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) izvijestilo je u ponedjeljak da je policija ovog vikenda utvrdila gotovo 5000 prekršaja na hrvatskim prometnicama, pri čemu se po rekordima ističe Brodsko-posavska županija gdje je zabilježeno najveće prekoračenje dopuštene brzine kretanja te je izmjerena i najveća koncentracija alkohola u krvi vozača.


U sklopu akcije pojačanog nadzora prometa, policija je ovoga vikenda od 5. do 7. travnja nastavila s aktivnostima za sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja u prometu. Na području svih policijskih uprava u Hrvatskoj, priopćili su iz MUP-a, zabilježeno je tako 4944 prekršaja u prometu, a više od polovice njih, 2474 prekršaja odnosila su se na prekoračenje dopuštene brzine kretanja.


Najveća prekoračena brzina izmjerena je na području Policijske uprave Brodsko-posavske, 252 kilometara na sat, a u istoj je županiji izmjerena najveća koncetracija alkohola u krvi od 2,9 promila.




Također, policija je zabilježila 368 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, 479 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa te 190 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.


U akciju je bio uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa, dodaju iz MUP-a.


31 osoba ponovila teški prekršaj u prometu


Među utvrđenim prekršajima, policija je zabilježila 31 osobu koja je bila ponavila teški prekršaj u prometu. Takozvani recidivisti počinili su 34 teška prekršaja, od čega su najčešće imali nedopuštenu koncentraciju alkohola u krvi te su se kretali nedopuštenom brzonim. U upravljanju vozilom prije stjecanja prava uhvaćeno je devet recidivista, a iz tih razloga 7 vozača zadržano u posebnim prostorijama do otrežnjenja, a protiv 12 vozača proveden je žurni prekršajni postupak prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kaznu, priopćili su iz policije.


U Hrvatskoj su se ovoga vikenda dogodile i 63 prometne nesreće u kojima su smrtno stradale dvije osobe dok je zadobila teške tjelesne ozljede. MUP dodaje da su u ostalim nesrećama ozlijeđene 82 osobe.


»Slijedom iznijetog, ponovno pozivamo sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa jer prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može desiti u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život«, poručili su iz MUP-a.