Smanjena kazna

12 godina »oprosta«: Majci za ubojstvo kćeri u stanu na Turniću 25 umjesto 37 godina zatvora

Fiore Vežnaver

Na početku suđenja izjavila da nije kriva, a zatim zašutjela – Zrinka Babić / Foto R. BRMALJ

Na početku suđenja izjavila da nije kriva, a zatim zašutjela – Zrinka Babić / Foto R. BRMALJ

Obrana najavljuje novu žalbu, i na presudu s ublaženom kaznom, a ako ona i ne bude prihvaćena, 37-godišnja Riječanka Zrinka Babić, koja je otrovala i utopila dvoipolgodišnju kćer u stanu u Cavtatskoj, ne može sada dobiti veću kaznu od 25 godina zatvora



RIJEKA Vrhovni sud je značajno, za trećinu, smanjio zatvorsku kaznu Zrinki Babić, 35-godišnjoj Riječanki koja je krajem prošle godine osuđena na jednu od najvećih kazni ikad izrečenih u Rijeci, zbog toga što je na grozomoran način u listopadu 2013. godine u stanu na Turniću usmrtila svoju dvoipolgodišnju kćer, dajući joj tablete više psihofarmaka, pa je utopila u kadi. Suci Vrhovnog suda su odlučili kako Zrinka Babić ne mora odslužiti 37 godina zatvora, koliko joj je odredio riječki Županijski sud, već 12 manje, smatrajući da je pravična kazna od 25 godina zatvora.


Vijest da je Zrinki Babić ublažena kazna, odnosno da je prihvaćena žalba obrane, doznali smo iz neslužbenih izvora, bliskih sudskim, no potvrdila nam ju je i braniteljica optužene, odvjetnica Katja Jajaš.


Teško ubojstvo


Razlog zbog kojeg je okrivljenoj za jezivo ubojstvo smanjena kazna zasad nisu poznate, ali se može pretpostaviti da je mišljenje Vrhovnog suda bilo na tragu stajališta odvjetnice optužene koja je još nakon prvostupanjske presude izjavila kako smatra da je kazna preoštra, da nisu u dostatnoj mjeri uzete u obzir olakotne okolnosti. Izgleda da ni suci Vrhovnog suda nisu sporili je li Zrinka Babić kriva ili ne, ali su smatrali da kazna mora biti blaža. No, ni najnovija presuda Vrhovnog suda ne mora biti konačna, jer optužena i njena odvjetnica imaju pravo na još jednu žalbu, budući da je u ovom slučaju riječ o dugotrajnom zatvoru. Obrana najavljuje novu žalbu, i na presudu s ublaženom kaznom, a i u slučaju da ona ne bude prihvaćena, Zrinka Babić ne može dobiti veću kaznu od 25 godina zatvora.




Vijeće riječkog Županijskog suda, kojem je predsjedavala sutkinja Jesenka Kovačić, 30. prosinca prošle godine objavilo je presudu kojom je Zrinku Babić oglasilo krivom i izreklo joj kaznu od 37 godina zatvora. Sudsko vijeće prihvatilo je stavove tužiteljstva i optužnicu koja ju je teretila za dva stavka kaznenog djela teškog ubojstva: prvi, koji tretira ubojstvo na okrutan ili podmukao način, te drugi, ubojstvo osobe »posebno ranjive zbog njezine dobi«. Osim zatvorske kazne, izrečena joj je i mjera obveznog psihijatrijskog liječenja, u okviru zatvorskog sustava. Zrinki Babić, inače nezaposlenoj, sa završenim filozofskim fakultetom, pritvor je automatski produljen, s obzirom na visinu kazne.


Obrazlažući presudu, sutkinja Kovačić je tada napomenula da je obdukcija pokazala kako je uzrok smrti male Magdalene trovanje tabletama, što je dovelo do teških poremećaja životnih funkcija curice, a na koncu i do smrti, prestanka disanja i rada srca. Utapanje u kadi bilo je konkurirajući uzrok smrti, ali je vodeći ipak trovanje medikamentima.


Trovanje lijekovima


– Pravovremena liječnička pomoć mogla joj je spasiti život, istaknula je na objavi presude sutkinja Kovačić, pozivajući se na mišljenje vještaka. Rad eksperata na slučaju pokazao je da je djevojčica – nekad povremeno, nekad kontinuirano – konzumirala lijekove, u biti one koji su propisani njenoj majci, Zrinki Babić. U stanu roditelja optuženice u Cavtatskoj ulici u Rijeci, u kojem se i dogodio jezivi zločin, pronađena su nakon svega prazna pakiranja više psihofarmaka. »Pod utjecajem lijekova djevojčica je bila duže vrijeme, dobivala ih je četiri do šest mjeseci«, rečeno je na objavi prvostupanjske presude. Smrt nesretne curice nastupila je uslijed trovanja, a utapanje u kadi dogodilo se pri kraju faze umiranja djevojčice. Dijete je nakon utapanja u kadi nastavilo s disanjem desetak minuta. No, do smrti bi došlo i bez utapanja, zaključio je riječki sud, pozivajući se na glavne dijelove zaključaka vještaka, prije svega sudske medicine.


Na ključno pitanje u sudskom procesu – je li lijekove djetetu davala upravo majka – riječki sud je zaključio da jest, jer su u tijelu žrtve nađeni sastojci lijekova koje je upravo konzumirala Zrinka Babić. Ona se, inače, dva dana nije javljala svojim roditeljima, upravo u kritično vrijeme završetka agonije žrtve, bila je tada sama s djetetom u stanu. Zrinka Babić ostavila je mrtvu curicu na dnu kreveta nakon utapanja u kadi, nije tada zvala Hitnu pomoć koja ju je još mogla spasiti. Bila je svjesna da lijekovima iz svoje terapije truje dijete, zaključak je što je došao iz redova vještaka, a prihvatio ga sud.


Otegotne i olakotne okolnosti


Odmjeravajući kaznu optuženoj, vijeće riječkog suda joj je otegotnim cijenio upornost i bezobzirnost u izvršenju kaznenog djela, dok joj je olakotnim cijenio dosadašnju neosuđivanost i činjenicu da je u vrijeme delikta bila bitno smanjeno ubrojiva. Predsjednica sudskog vijeća je u obrazloženju presude tada ukazala i na propuste u radu riječkog Centra za socijalnu skrb koje je utvrdilo nadležno ministarstvo.


Šutjela do kraja


Zrinka Babić na suđenju je ostala dosljedna u svojoj obrani šutnjom, u kojoj je ustrajala od početka istrage. Sudski proces je tako došao do kraja, a da se uopće nije saznalo kakvo je viđenje slučaja iz kuta same optuženice. Na početku suđenja, prije no što je ono zatvoreno za javnost, izjavila je da se ne smatra krivom.


Do najnovije odluke Vrhovnog suda Zrinka Babić je bila žena s najvećom kaznom izrečenom u riječkom pravosuđu, veću od nje dobio je jedino Riječanin Ivan Dvorski. On je osuđen za strašno trostruko ubojstvo obitelji Vukoša na Vežici, na maksimalnih 40 godina zatvora. Slično kao i Zrinka Babić, za okrutno i teško ubojstvo osuđeni su i majka i sin Lambert. Alen Lambert osuđen je na 30, a njegova majka Ankica na 32 godine zatvora, zbog ubojstva njegove nevjenčane supruge Tanje Brnelić (30) iz Rijeke. Djevojku su višegodišnjom izolacijom, izgladnjivanjem, vezanjem za krevet i batinanjem doveli do toga da je preminula od posljedica gnojne upale pluća. Na 35 godina zatvora osuđen je Valter Vičević koji je teško ozlijedio svoju ženu pa ju s Krka odvezao na vrh Učke i još živu zapalio u autu u kojem je izgorjela, te pokušao inscenirati prometnu nesreću.