Izbornik

Što će biti s hrvatskom odbojkom: Nagli rezovi nisu dobri, ali to je jedini ispravan put

Kristian Sirotich

NOVI PROCES – Miroslav Aksentijević  / Marko MRKONJIĆ/PIXSELL

NOVI PROCES – Miroslav Aksentijević / Marko MRKONJIĆ/PIXSELL

S jedne strane to sigurno nije dobar potez, ali će s druge strane djevojke steći nephodno iskustvo. Biti u seniorskoj reprezentaciji znači imati jednu drugu dimenziju bavljenja odbojkom – uvjeren je Miroslav Aksentijević



 Hrvatska ženska odbojkaška reprezentacija otputovala je danas za Argentinu, gdje ¸je od 7. do 9. srpnja u Neuquenu očekuje prvi iz serije triju turnira drugog jakosnog razreda World Grand Prixa. Hrvatske će djevojke igrati protiv Poljske, Kanade i Argentine, potom se sele u kazahstanski Almaty, gdje im od 11. do 14. srpnja slijede utakmice protiv Kazahstana, Njemačke i Kolumbije, a seriju utakmica zaključit će od 21. do 23. srpnja u Varaždinu na turniru na kojem će, uz Hrvatsku, igrati još i Argentina, Bugarska i Portoriko. Iako ih u rujnu očekuje nastup na Europskom prvenstvu u Gruziji i Azerbajdžanu, turnire u Neuquenu, Almatyju i Varaždinu neće odigrati najbolja hrvatska seniorska vrsta, već reprezentacija u kojoj će uz poneko iskusno ime, poput onoga Samante Fabris, glavnu riječ voditi mlade djevojke. U pomlađenoj reprezentaciji izbornik Miroslav Aksentijević, koji je u Argentinu odlučio povesti i 15-godišnju Riječanku Nataliju Tomić, apsolutno vidi budućnost hrvatske odbojke.


Smjena generacija


– Ušli smo u ciklus smjene generacija, igračice poput Maje Poljak, Senne Ušić ili Mire Topić prestale su igrati odbojku, a ima još dosta djevojaka koje će se vrlo skoro odlučiti na takav korak. Jednostavno smo bili prinuđeni napraviti rez i u reprezentaciju pozvati i neke vrlo mlade djevojke, poput Natalije Tomić, koja će debitirati na ovom Grand Prixu, morali smo to napraviti sada i moramo se pobrinuti da nam se takvi nagli rezovi više ne događaju. Hrvatski odbojkaški savez ubuduće će jako veliku pažnju posvetiti radu s mladima, ovo pomlađivanje je samo prvi korak i uvjereni smo da smo na pravom putu – pojasnit će Miroslav Aksentijević, izbornik hrvatske ženske odbojkaške reprezentacije, koji je svjestan da je za neke djevojke poziv u seniorsku reprezentaciju definitivno došao – prerano.


– Naravno da je prerano i naravno da nam to nije bila ideja, međutim, imamo veliku prazninu u generacijama i jednostavno nemamo djevojaka. S jedne strane to sigurno nije dobar potez, ali će s druge strane djevojke steći nephodno iskustvo. Biti u seniorskoj reprezentaciji znači imati jednu drugu dimenziju bavljenja odbojkom, trenirati svaki dan po šest sati nije nimalo lako, a puno će im značiti. Dobit će širinu, počet će stjecati igračko iskustvo, a neke će dobiti priliku kroz ovaj Grand Prix vidjeti nešto što možda neće vidjeti čitav život. Naravno da ih moramo paziti i čuvati. Najvažnije je da iz ovog izađemo zdravi i čitavi, bez ozljeda, da nadvladamo ovaj period i da polako počnemo graditi novu reprezentaciju. A to možemo samo radom. Imamo velik potencijal i moramo ga iskoristiti na pravi način – nastavit će Aksentijević, koji je nedavno posjetio prvi nacionalni razvojni kamp za odbojkašice održan u Omišlju, što se savršeno uklopilo u nastojanja HOS-a da punu pažnju posvete mladim snagama.





Hrvatsku žensku seniorsku reprezentaciju ove godine očekuje i nastup na Europskom prvenstvu u Gruziji i Azerbajdžanu.


– Budući da smo odlučili čitavo ljeto odraditi s mlađima, pustit ćemo ove starije djevojke da se malo odmore od napornih sezona i oporave od ozljeda. Pokušat ćemo na Europsko prvenstvo ići u najjačem mogućem sastavu, mislim da ne bi bilo dobro da nam mlade djevojke izgore u prvoj reprezentativnoj godini. Rezultat? Naravno da smo svi mi svjesni toga da se od nas uvijek puno očekuje i pokušat ćemo napraviti nekakav rezultat. Skupina nije nimalo laka, možda je i najteža na EP-u, ali bez obzira što nas čekaju utakmice protiv Gruzije, Italije i Bjelorusije apsolutno očekujem ulazak u drugi krug, a u drugom krugu očekujem da ćemo biti u stanju odigrati dobru utakmicu – zaključit će Aksentijević.



Razvojni kampovi


– U dogovoru s trenerom Lovrinovom došli smo na ideju da napravimo razvojne kampove diljem Hrvatske, a počeli smo s razvojnim nacionalnim kampom u Omišlju. Iskoristio bih priliku da se u svoje osobno, ali i u ime Saveza, zahvalim Omišlju koji nam je iskazao gostoprimostvo i pomogao da ostvarimo ovu ideju. I svim ostalim ljudima koji su sudjelovali u organizaciji. Prvi put je najteže, ali ispalo je fenomenalno. I reprezentativke su obišle ove djevojčice, a time smo pokazali ideju da će i Savez u potpunosti svu pažnju posvetiti mladima. Ne budemo li se ponašali na taj način, teško možemo u budućnosti nešto očekivati – dodat će seniorski izbornik, koji ne strahuje za budućnost hrvatske ženske odbojke.


– Imamo talente i potencijal, sada je na nama trenerima i na čitavom Savezu da to sve posložimo. Moramo samo biti, uporni, strpljivi, moramo biti vrijedni i raditi. A rezultati i nagrada će biti vrlo brzo vidljivi. Puno pažnje smo poklonili tome kako unaprijediti rad s mladima, imamo nekoliko ideja, od formiranja regionalnih reprezentacija, do toga da U-16 i U-18 selekcije igraju ligu. Odbojkašice moraju uhvatiti kontinuitet igranja na velikim natjecanjima, to je preduvjet da jednoga dana tehnički i taktički obučene uđu u seniorsku reprezentaciju i da nam se ovakvi nagli rezovi više ne događaju – zaključit će Aksentijević.