Zvjezdani status

SAMANTA FABRIS Najbolja hrvatska odbojkašica nakon sezone iz snova priključila se reprezentaciji u Rijeci

Kristian Sirotich

Samanta Fabris / snimio Roni Brmalj

Samanta Fabris / snimio Roni Brmalj

Dobro sam, zadovoljna sam što sam tu. Neke starije cure su se vratile, Sanja, Mia... Očekujem da ćemo na svakom natjecanju ostvariti maksimalan rezultat. U prvom redu tu mislim na kvalifikacije za Europsko prvenstvo – kaže Samanta Fabris



Kada je hrvatska ženska odbojka u pitanju, onda nema nikakve dvojbe. Najbolja hrvatska odbojkašica je – Samanta Fabris. Samanta nije iz Rijeke, ali kao da je Riječanka. Naime, u Rijeci je, pod budnom paskom današnjeg izbornika reprezentacije Igora Lovrinova, počela graditi ono što se u njezinom slučaju danas zove zvjezdani odbojkaški status.


Vedra, nasmijana, svoja. Djevojka iz malog istarskog mjesta Danijeli u Rijeku je iz Pazina došla prije točno deset godina. Igor Lovrinov u njoj je prepoznao nevjerojatan potencijal i doveo je u ekipu kojoj u Hrvatskoj tada apsolutno nitko nije mogao parirati. Riječanke su te 2008. godine osvojile duplu krunu, Interligu, igrale su osminu finala Lige prvakinja, a Samanta je uglavnom s klupe promatrala zbivanja na terenu. I treninzima ispravljala nedostatke pa nije dugo trebalo čekati da Samantin potencijal izađe na vidjelo. Prvo na poziciji srednjeg blokera, a onda i kao dijagonala. I naravno da ju je nemoguće bilo zadržati u Rijeci.


Najbolja sezona


Te 2012. godine odabrala je Italiju i potpisala prvi ugovor s ekipom Chieri Volley. Iduće godine preselila je u Modenu, gdje je odradila dvije sezone, potom je jednu godinu nosila dres Novare. Prošle godine igrala je za Pomi Casalmaggiore s kojim je osvojila drugo mjesto na FIVB Svjetskom klupskom prvenstvu, a netom minulu sezonu blistala je u dresu Imoco Volley Conegliana odigravši jednu od ključnih, ako ne i ključnu ulogu, na putu do plasmana u Final Four Lige prvakinja i osvajanja talijanske titule. Drugim riječima – najbolja sezona u karijeri.




– Sigurno je najbolja. Imala sam ove sezone problema s ozljedama, jedno mjesec i pol dana sam bila izvan terena, međutim, kasnije sam se oporavila i na kraju prvenstva ekipa je ušla u formu, uhvatile smo dobar ritam i zaista dobro odigrale. Uzela sam svoje prvo prvenstvo Italije pa zaista ne mogu biti nego nezadovoljna. Možda su svi očekivali da će Novara i ove godine osvojiti prvenstvo, na početku sezone izgubile smo od njih Superkup, onda smo čitave sezone bile prve u prvenstvu pa smo poražene u zadnjoj utakmici, uslijedio je jedan veliki pad i nitko time nije bio zadovoljan. Imale smo i problema s ozljedama, ali srećom klupa nam je bila široka pa se to nekako nadoknadilo. Uglavnom, niti u jednom trenutku nismo klonule, ekipa je odlična, naporno se radilo i na kraju smo ipak uspjele uhvatiti taj dobar ritam, ući u formu onda kada je najviše trebalo. Možda se nitko nije nadao i zbog toga što smo prvu utakmicu finala izgubile 3:0 u Novari, ali finale smo odigrale sjajno. Stvarno smo zadovoljni.



Hrvatska ženska odbojkaška reprezentacija svladala je Slovačku 3:1 (25:15, 26:24, 25:27, 25:20) u prvoj prijateljskoj utakmici odigranoj jučer u Mariboru. Izbornik Igor Lovrinov priliku da zaigraju dao je svim djevojkama, što je u utakmici vidio?


– U pojedinim dionicama utakmice odigrali smo dobro i dobro smo izgledali, ali ono osnovno što se moglo vidjeti jest da je pred nama još jako puno posla. Definitivno nismo uigrani i u ovih pet dana do prvog ispita na tome ćemo morati poraditi. Bilo je dobrih stvari, ali bilo je i dosta loših, naročito u fazi obrane i onoj obaveznoj igri, što nam se ne bi smjelo događati. No, ima prostora za napredak i vremena da se isprave nedostaci – poručit će Lovrinov.


HRVATSKA: Sain (L), Grbac, Božičević (L), Jerkov, Miloš-Prokopić, Popović-Gamma, Dumančić, Fabris, Šamadan, Brčić, Jakšetić, Kulić, Vukić.


SLOVAČKA: Hldecova, Drobnakova, Salanciova, Pencova, Herelova, Abrhamova, Radosova, Kriskova, Erteltova, Pistelakova, Sunderlikova, Dolezalova (L), Nikmonova, Torokova (L).



Liga prvaka


Postoji li još uvijek žal zbog poraza u polufinalu Lige prvaka?


– Postoji li žal za Ligom prvaka? Pa kome ne bi bilo žao! Naročito kada smo imali onako lijepu priliku protiv jedne tako moćne ekipe kao što je VakifBank. No, da je to lako, svi bi osvojili Ligu prvaka. Turkinje su odlične, već godinama imaju sjajan tim, mijenjaju tek nekoliko igračica… Šteta, imale smo ogromnu priliku, bilo je to finale prije finala što se vidjelo i dan nakon po rezultatu s rumunjskom ekipom. Ništa. Treba biti zadovoljan i s trećim mjestom i dogodine pokušati ponovo.


Nadoknadile ste dva seta zaostatka, povele 12:9 u petom… Jedna lopta, jedna sjajna obrana odbojkašica VakifBanka je sve okrenula!


– Eh, što bi bilo kad bi bilo.


Sezona je bila naporna, Final Four Lige prvaka bio je prije sedam dana, je li uopće bilo vremena za odmor, za napuniti baterije?


– Iskreno, još uvijek sam malo umorna. No, izbornik mi je dao nekoliko dana slobodno. Dobro sam, zadovoljna sam što sam tu. Neke starije cure su se vratile, Sanja, Mia… Puno to bolje izgleda kada je sastav malo iskusniji, kada su tu cure koje znam već dugi niz godina. Zaista sam zadovoljna što sam tu, unatoč umoru mogu reći da sam se baš radovala ovim pripremama. Pogotovo što smo još i u Rijeci. Tu sam provela četiri lijepe godine.


Što očekujete od reprezentativnog ljeta?


– Očekujem da ćemo na svakom natjecanju ostvariti maksimalan rezultat. U prvom redu tu mislim na kvalifikacije za Europsko prvenstvo. Ne znam u kakvom će sastavu biti ekipe protiv kojih ćemo igrati u Zlatnoj europskoj ligi, ali s ovom ekipom kojom imamo mislim da bismo trebale biti dobre. U svakom slučaju, nastojat ćemo ostvariti najviše što možemo. Naravno, nadam se da će nam zdravstveni bilten biti dobar, a to je najbitnije. Vidjet ćemo što ćemo napraviti s Europskom ligom i hoćemo li ići na Mediteranske igre, ali očekujem da u svim natjecanjima ostvarimo maksimalan rezultat. Radit ću na tome i ja, a vjerujem i ostale djevojke u reprezentaciji. Da dođemo do kraja i pokažemo što bolju igru. I da neku pobjedu donesemo u Hrvatsku. Da ne budu samo porazi.


Conegliano


Klupska sezona je završila, postoje li već planovi za iduću?


– Ostajem u Coneglianu. Imala sam ugovor na godinu plus godinu, a onda sam prije kraja finala prvenstva potpisom potvrdila da ostajem još tu godinu.


Dakle, zadovoljna?


– Prezadovoljna. Bila sam u dosta klubova, ali rijetko je koji klub kao Conegliano. Organizacija je fenomenalna, navijači najbolji u Italiji, nikad nam u ekipi ništa nije nedostajalo. I uvijek smo imale podršku. Gubile smo utakmice, izgubile smo Superkup, Kup, izgubile smo prvo mjesto na tablici u regularnom dijelu sezone i nikad nam nitko ništa nije rekao. Klub je maksimalno profesionalan, organizacija je vrhunska, ekipa savršena. Dobro je također i to što nam devedeset posto cura ostaje, što će nam sigurno olakšati nastup iduće sezone. Baš super sezona, odlična.


A i blizu je kuća?


– Dva sata sam od Conegliana, kuća je zaista blizu. A ima uvijek ima i dosta naših navijača na tribinama. A to je uvijek lijepa potpora – zaključit će Samanta Fabris.