Najbolji igrač

Opatijski odbojkaš Sandro Dukić: ‘Velike su šanse da idemo na Final Four’

Kristian Sirotich

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza

Najbolji igrač nam je Žukovski, on je sve povezao,  vidi se njegov veliki doprinos i iskustvo, uz njega je to sve puno lakše – govori Sandro Dukić, diplomirani pravnik i srednji bloker reprezentacije i zagrebačke Mladosti



RIJEKA Hrvatska muška odbojkaška reprezentacija na odličnom je putu da svojim igrama izbori mjesto na završnom turniru Srebrne europske lige koji bi izabranicima izbornika Ivana Rančića pružio priliku da se pokušaju izboriti za pravo nastupa u višem rangu.


Naime, na račun dosadašnjih rezultata Hrvatska je smještena u Srebrnu europsku ligu, a odlične igre na otvaranju ovog novooformljenog natjecanja ukazuju da bi iduće godine hrvatski odbojkaši mogli biti stepenicu više plasirani u europskom odbojkaškom razredu.


Na otvaranju natjecanja momci su prvo pobijedili Mađarsku u Splitu (3:0), potom iznenadili Bjelorusiju u Minsku (3:1) i u subotu mini seriju zaključili uvjerljivom pobjedom nad Albanijom (3:0).




U svim trima utakmicama jednu od ključnih uloga imao je i Sandro Dukić, srednji bloker zagrebačke »Mladosti«, koji je odbojkašku abecedu naučio u Opatiji pa onda u Rijeci započeo graditi put ka afirmaciji.


–  Bila je teška sezona, umor je itekako prisutan, ali ipak se radi o reprezentaciji pa se ide maksimalno i bez imalo štednje. Moramo se pokazati u što boljem svjetlu – započet će Sandro Dukić, 200 centimetara visoki »srednjak«, koji je bio itekako važna karika zagrebačkoga kluba u prekidanju dominacije kaštelanskih »imenjaka« pa ne čudi da mu je važna uloga dodijeljena i u reprezentaciji. Sandro je siguran član prve postave, a svojim igrama to je mjesto samo dodatno zacementirao.



Sandro Dukić nije jedini odbojkaš iz našeg podneblja u reprezentaciji. Uz njega, tu je i debitant Kristijan Smiljanić, libero »Rijeke«.– Čeka svoju priliku iz prikrajka. Odlično radi, vidi se da živi za odbojku i vjerujem da će dočekati priliku zaigrati u jednoj utakmici – reći će Sandro, koji je bio i juniorski reprezentativac, a u društvu najboljih odbojkaša prvi put je osvanuo još dok je nosio dres »Opatije« 2013. godine.


Final Four


– Protiv Albanije je bilo dobro, vrlo su malo griješili, odigrali su dobru utakmicu, ali mi smo ipak puno kvalitetniji. I kada je trebalo, ubacili smo u višu brzinu. Najbolje smo definitivno odigrali u Minsku protiv Bjelorusije. Bjelorusi su bili izraziti favoriti, a mi smo otišli odigrati što bolju utakmicu. Na kraju smo ih pobijedili. Bila je odlična utakmica, puna dvorana, sjajna atmosfera – nastavit će zadovoljni Sandro uz dodatak da u Splitu možda malo nedostaju gledatelji na tribinama.


– Dvorana je lijepa, ali velika i dodatno dođe do izražaja kada nema ljudi na tribinama. Moram priznati da smo očekivali veći broj gledatelja – govori Sandro, na kojega, kao niti na njegove suigrače, prazne tribine ipak nisu negativno djelovale. Štoviše, zasad su pokazali daleko više od očekivanog, pokazali su se kao itekako zanimljiva reprezentacija.


– Najbolji igrač nam je Žukovski, on je sve povezao,  vidi se njegov veliki doprinos i iskustvo, uz njega je to sve puno lakše – nastavlja Sandro, koji očekuje da će Hrvatska reprezentacija zaigrati na Final Fouru i pokušati izboriti mjesto u Zlatnoj europskoj ligi dogodine. Iz tri utakmice imaju tri pobjede, a budući da ih očekuju gostovanja kod bitno slabijih Mađara i Albanaca i domaći derbi s Bjelorusijom, plasman na Final Four ne bi smio biti upitan.


Pravo


– Final Four se igra Skoplju, nismo ga još osigurali matematički, ali su jako velike šanse da ćemo na njemu igrati. Ne znam što bi se trebalo dogoditi da ne zaigramo u Skoplju. Makedonci kao domaćini imaju zajamčeno mjesto, druga će ekipa vjerojatno biti Latvija.  No, ne zamaramo se time protiv koga bismo trebali igrati, imamo dobar skauting, dobro se radi, dobro se pripremimo za sve utakmice i sve protivnike – dodaje Dukić, koji će dres zagrebačke »Mladosti« nositi i dogodine. Na kraju sezone potpisao je novi ugovor.


– Ostajem u Mladosti, radi se jedna fina ekipa, ambicije su postavljene dosta visoko, igrat ćemo kvalifikacije za Ligu prvaka. Situacija u klubu je odlična i to me privuklo – reći će Opatijac rođen 1992. godine, koji je u Zagreb otišao prije tri godine, odnosno nakon što je u Rijeci završio Pravni fakultet. Iako mu je odbojka trenutačno »broj jedan«, pravo ipak nije zapostavio.


– Nije lako trenirati dva puta dnevno i u to uklopiti praksu i posao. No, ove godine bismo to trebali promijeniti, razgovarao sam s predsjednikom kluba i  trebao bih početi odrađivati praksu u svojoj struci. Vuče li me pravo? Naravno da me vuče, od odbojke se ne može živjeti. Iako, sada treba nešto pokušati napraviti s odbojkom, pravo me u svakom slučaju jednog dana čeka – zaključit će Sandro Dukić.