Superliga odbojkaša

Nedorasli Riječani pali u derbiju protiv Mladosti za 66 minuta

Ivana Vaupotić

Odbojkaši Rijeke ipak nisu uspjeli zaskočiti Zagrepčane/D. JELINEK

Odbojkaši Rijeke ipak nisu uspjeli zaskočiti Zagrepčane/D. JELINEK

Derbi jedinih neporaženih momčadi u Superligi odbojkaša sasvim zasluženo je otišao na stranu "Mladosti" koje je goropadnom partijom pokazala da je još uvijek sila u hrvatskoj muškoj odbojci. Zapravo, izuzme li se uvodna faza utakmice, "Rijeka" se definitivno nije predstavila kao dorastao suparnik raspoloženim Zagrepčanima.



ZAGREB  Dom odbojke Bojan Stranić: Mladost – Rijeka 3:0 (25:17, 25:9, 25:15).  Gledatelja: 50. Suci: Muha, Bardić (Obojica Osijek).


MLADOST: Sabljak, Radoš (L), Nikačević, Bakonji, Sedlaček, Šarčević (L), Mišura, Jurić, Prlić, Marelić, Krnić, Dukić, Mihalj.


RIJEKA: Pavlović, Ličina, Lešić, Jurišić, Osojnak, Krmpotić, L. Lasić, Banko, Janjanin, Bogdanović, Smiljanić (L), Jurčević, Colnar.




Derbi jedinih neporaženih momčadi u Superligi odbojkaša sasvim zasluženo je otišao na stranu “Mladosti” koje je goropadnom partijom pokazala da je još uvijek sila u hrvatskoj muškoj odbojci. Zapravo, izuzme li se uvodna faza utakmice, “Rijeka” se definitivno nije predstavila kao dorastao suparnik raspoloženim Zagrepčanima.


Otvaranje utakmice donijelo je izjednačenu igru u kojoj niti jedna momčad nije uspjela doći do opipljivijeg vodstva. No, nakon što je prvih deset poena ravnopravno podijeljeno, “Mladost” je ušla seriju i uhvatila prednost (10:5), čime je, zapravo, odlučen prvi set. Istina, “Rijeka” je u nekoliko navrata pokušala pokazati zube, ali to je ipak bilo premalo za stizanje suparnika raspoloženog za igru. Pri tome je gostima s Kvarnera najveću prepreku predstavljao odličan blok “Mladosti”.


Drugi set ponudio je identičan raspored snaga. Zagrepčani su i dalje bili dominantna sila na terenu i djelovali su kao momčad kojoj opuštanje ne pada na pamet. Preciznije, nakon samo deset minute igre “Mladost” je imala solidno vodstvo (12:1), s time da je “Rijeka” svoj jedini poen osvojila nakon promašenog servisa suparnika. Jednostavno, u tim trenucima utakmica se počela pretvarati u jednosmjernu ulicu kojom promet teče izuzetno brzo.


Ni minute odmora gostima nisu uspjele donijeti mirnoću potrebnu za popravljanje dojma. Naime, tada je bilo više nego jasno da je pitanje pobjednika riješeno. Zapravo, jedino je bilo upitno koliko hoće li utakmica trajati više od sat vremena. A “Mladost” nije skidala nogu s gasa, potvrđujući iz poena u poen da je u ovom trenutku prejaka za “Rijeku” koja je sredinom drugog seta počela tonuti.


Blok Zagrepčana i dalje je neumoljivo lomio sve pokušaje napada gostiju, tjerajući ih u očaj. Konkretnije, u nekoliko navrata domaćim igračima je bilo dovoljno da podignu ruke na mreži i natjeraju suparnike na greške. Na kraju krajeva, o rasporedu snaga najviše će reći podatak da je u prve dvije dionice igre “Mladost” osvojila skoro duplo više poena od “Rijeke”.


Suvišno je isticati da se treći set pretvorio u odrađivanje formalnosti. Doduše, Riječani su uspjeli malo popraviti dojam, ali “Mladost” im niti na trenutak nije dala nadu za nešto više od toga. Na kraju se ispostavilo da je derbi, koji je to bio samo na papiru, zaključen unutar 66 minuta.