Polufinale doigravanja

Mladostaši dokazali klasu, o finalistu odlučuje – majstorica

Kristian Sirotich

ZAHVALA GLEDATELJIMA – Riječani su imali sjajnu podršku / Snimio Roni BRMALJ

ZAHVALA GLEDATELJIMA – Riječani su imali sjajnu podršku / Snimio Roni BRMALJ

Unatoč silnoj želji Riječani ovog puta nisu imali igru kojom bi napravili najveću senzaciju posljednjih godina. No, ostaje nada da u subotu u Zagrebu, ponovo u ulozi »outsidera«, mogu pomrsiti račune viceprvacima



 Odbojkaši »Rijeke« uspjeli su napuniti dvoranu na Trsatu, uspjeli su gledatelje podići na noge tijekom neizvjesne završnice susreta, uspjeli su napraviti rijetko viđenu odbojkašku feštu na tribinama. Ali u onom najvažnijem – nisu uspjeli. Odbojkaši »Mladosti« u najvažnijoj utakmici sezone dokazali su klasu, opravdali velika očekivanja i izborili majstoricu u polufinalu doigravanja, treću utakmicu što će se u subotu igrati u Zagrebu. Riječanima ostaje nada da još uvijek sve nije izgubljeno, sada ponovo preuzimaju ulogu »outsidera«, a možda se upravo u toj »koži« najbolje osjećaju.


– Čestitam »Rijeci« i njihovom treneru, dokazali su da su zasluženo tu gdje jesu i da su jedina momčad, uz ove dvije vodeće, koja igra modernu odbojku – govorio je nakon utakmice zadovoljni trener gostiju, slavni Ljubomir Travica koji je od svojih odbojkaša dobio ono što je i očekivao. Dominaciju praktički od prvog poena. – »Mladost« je odigrala kvalitetnu utakmicu i uspjela dokazati da je ono u Zagrebu ipak bio samo jedan loš dan. Naravno, prijetila je opasnost da se ovi naši mladi momci slome pod teretom pritiska i pred ovim bučnim gledateljima, ali uspješno su sve izdržali. Za njih će ovo biti samo jedna velika škola, ovakve nam utakmice trebaju da bi igrači stasali – zaključio je Travica.



Koliko je mladostašima stalo do pobjede najbolje će opisati podatak da je iz Zagreba došlo dva autobusa navijača. U strahu od uzavrele domaće atmosfere u klubu su povukli odličan potez, njihovih stotinjak »drukera« sasvim su solidno odradili svoj posao i zasigurno na neki način olakšali posao gostima. Zlobnici će reći da »Mladost« toliko svojih navijača nije imala niti na jednoj domaćoj utakmici ove sezone. A i to samo može biti pohvala Riječanima. Mobilizirali su ih kao nitko ove sezone.





Sedlaček enigma


Dvama vezanim blokovima Matije Sabljaka na samom otvaranju utakmice »mladostaši« su dobili toliko željenu sigurnost te serijom 6:0 stekli lijepu prednost (2:7) i natjerali domaćeg trenera na prvu minutu odmora. Druga je uslijedila kod »tehničkog« predaha kada su gosti već imali devet poena prednosti (3:12) i praktički riješeno pitanje prvog seta. Prednost je narasla ponajviše zahvaljujući nevjerojatno inspiriranom Marku Sedlačeku, koji je Riječane potpuno demoralizirao serijom odličnih servisa. Kakav je bio prvi set najbolje će posvjedočiti činjenica da su gosti u jednom trenutku blokom i servisom (9) osvojili više poena od Riječana smečom (4). A to im je i bila primarna taktika za čitav sinoćnji ogled. Preuzeli su velik rizik, odlučili po svaku cijenu napasti servisom i otjerati riječke primače od mreže. Mora se priznati, čitavu su utakmicu svoje planove uspješno provodili u naum.


Drugi set donio je Riječane u bitno boljem izdanju, iako su Zagrepčani praktički nastavili tamo gdje su na otvaranju stali. Domaćini su čitavo vrijeme igrali podređenu ulogu, lovili zaostatak, a kada bi se konačno približili samo na korak (13:14, as Karlo Čule, 21:22, as Karlo Čule), gosti su znali kako vratiti prednost. Uglavnom preko Marka Sedlačeka, koji je i sinoć bio neriješiva enigma za domaći blok, a često i vrlo velik izazov za primačku liniju.



RIJEKA Druga utakmica polufinala doigravanja za prvaka odbojkaša: Rijeka – Mladost Proenergy 0:3 (18:25, 21:25, 24:26). Dvorana mladosti. Gledatelja: 1.100. Suci: Pavičić, Jurković (oboje Sisak). Delegat: Maksimovski (Križišće).


RIJEKA: Pavlović, Ličina 1, Jurišić 5, Osojnak 11, Čule 7, Đorđević 8, L. Lasić 9, Banko, D. Lasić, Janjanin, Smiljanić (L), Jurčević (L).


MLADOST PROENERGY: Kos (L), Sabljak 14, Nikačević, Hanžić (L), Bakonji, Sedlaček 23, Strahija 3, Vujović, Prlić 2, Marelić 5, Mitrašinović, Dukić 6.


Napad poeni: Rijeka 24, Mladost 41. Blok poeni: Rijeka 6, Mladost 5. Servis poeni: Rijeka 11, Mladost 7. Servis greške: Rijeka 11, Mladost 18. Neforsirane greške: Rijeka 9, Mladost 4.



Eksplozija tribina


Budući da su izgradili imidž momčadi koja se ne predaje Riječani su svoje najbolje izdanje pokazali u trećem setu. Sredinom dionice sjevnula su tri odlična servisa Luke Osojnaka, potom još dva Ivana Đorđevića i prvi put na utakmici domaćini su imali dva poena prednosti (17:15). Eksplozija oduševljenja na tribinama nije pokolebala goste, nezaustavljivi Sedlaček i Sabljak vrlo su brzo anulirali zaostatak (18:19). Prolaz i blok Luke Lasića (21:20) još su jednom zapalili riječke tribine, ali novom Sedlačekovom serijom gosti su došli do prve meč lopte. Sabljak je servis greškom produžio nadu, a Đorđević uzvratio na isti način – prestupom. Drugu meč loptu gosti su pretvorili u pobjedu, blok Krešimira Prlića na Luki Osojnaku donio je veliko zagrebačko slavlje. I olakšanje u taboru slavne momčdi.


Iako su Zagrepčani bili svjesni da imaju problem na prijemu (uspješno su čitavo vrijeme pokrivali mladog libera Tina Hanžića) Riječani nisu kao u Zagrebu uspjeli napasti servisom, što je otvorilo prostor Sedlačeku i srednjacima (Sabljak-Dukić). Imali su na kraju Riječani i više blokova (6-5) i više servis poena od gostiju (11-7), ali nisu imali igru kojom bi »Mladost« doveli na rub poraza. No, tko zna, možda u Zagrebu u subotu odigraju novu utakmicu generacije. Kakva bi to priča bila.


– Čestitam »Mladosti«, mi ovog puta nismo bili na razini na kojoj smo bili u prvoj utakmici. Nema nam druge nego sada u Zagrebu ponovo ići na pobjedu – zaključio je Velimir Liverić, trener Riječana.