Samanta Fabris

Liga nacija je veliki izazov, a Španjolke su odlične

Kristian Sirotich

Samanta Fabris/Foto Pixsell

Samanta Fabris/Foto Pixsell



RIJEKA Hrvatsku žensku odbojkašku reprezentaciju danas u Varaždinu čeka najvažnija utakmica u ovogodišnjem izdanju Zlatne lige. Od 19 sati izabranice trenera Danielea Santarellija zaigrat će protiv Španjolske u polufinalnom susretu završnog turnira Zlatne lige. Ulog je prilično velik, pobjednik ovog dvoboja izborit će plasman u finale i, što je još važnije, osigurati nastup u kvalifikacijama za ulazak u Ligu nacija, što će se odigrati u Limi. U drugoj polufinanoj utakmici sastat će se Češka i Bjelorusija.


– Atmosfera je odlična, sve su cure angažirane, radile smo odlično. Budući smo domaćini turnira naravno da nam je cilj ostvariti što bolji rezultat i sigurno ćemo dati sve od sebe da trofej ostane u Hrvatskoj – započet će Samanta Fabris, kapetanica hrvatske ženske odbojkaške reprezentacije. – U šest odigranih utakmica imale smo samo jedan poraz, odradile smo ovo natjecanje puno bolje nego prošle godine, a raduje nas da bismo na Final Fouru igrale i da nismo organizatori turnira jer smo u našoj skupini osvojile prvo mjesto. A to nam je bilo jako bitno, spremit se kroz ovih šest utakmica što je moguće bolje, uigrati se za ovaj turnir i za utakmicu protiv Španjolske – nastavit će najbolja hrvatska odbojkašica, koja o svojim današnjim suparnicama ima samo riječi hvale. S druge strane to znači da hrvatske djevojke danas nemaju pravo na opuštanje.


– Španjolke su odlične. Organizirana su ekipa, mislim da su bolje od ovih reprezentacija koje smo do sada imale u skupini, dvije igračice im igraju i u Italiji i jako ih dobro poznajemo. Mi se najviše moramo koncentrirati na našu igru, da odigramo najbolje što možemo – dodaje Samanta, koja je itekako svjesna da su oscilacije najveći problem hrvatske ženske reprezentacije.




– Od prve utakmice protiv Austrije, kada smo sve zajedno na okupu bile tek dva dana, do posljednje utakmice vidi se jako velik napredak. Igramo sve bolje i bolje. Međutim, ovo je mlada reprezentacija i oscilacije su neminovne – dodaje odbojkašica od čijih će smečeva i servisa mnogo toga ovisiti i u današnjoj utakmici, koja posebnu težinu ima zbog činjenice da će pobjednik ići na Challenge Cup u Peru. A Liga nacija bila bi pravi izazov.


– Hrvatska nikad nije igrala Ligu nacija i to je zaista velik izazov. Nadamo se tom Challenge Cupu u Peruu i onda bismo zaista imale priliku vidjeti na kojem smo nivou – kaže Samanta, koja je nedavno potpisala ugovor s Kazanom.