Pobjeda Kaštelanki

KUP HRVATSKE Poraz riječkih odbojkašica u četvrtfinalu uoči svečanosti u Dvorani mladosti

Ivan Volarić

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj



RIJEKA Nešto više od dva sata trajala je mala odbojaška drama na Trsatu koja je okončana tek u petom setu. Gostujuća kapetanica Stanović ponovo je ušla u seriju uspješnih napada, s druge strane kaštelanski blok zaustavio je nekoliko pokušaja Ivane Šćulac. Jedna lopta je pritom nesretno pala na aut liniju, trener Riječanki Krešo Jurić od muke ju je lansirao u strop dvorane! Kako i ne bi kada su njegove djevojke nadoknadile dva seta zaostatka, držale se do 6:6 u petom setu, a onda sve ono što su mukotropno gradile – prosule u završnici petoga seta. Riječanke nisu uspjele po drugi put ove sezone svladati Kaštelanke i izboriti polufinale Kupa Hrvatske, ali sve to nije bitnije poremetilo odbojašku svečanost koja se pripremala u Dvorani mladosti.


Obilježena su tri desetljeća rada u riječkoj odbojci dugogodišnjeg klupskog predsjednika Livija Tončinića. Niti jedna igračica »Rijeke« nije ni rođena kada je najtrofejniji predsjednik jednog riječkog loptačkog kolektiva stigao s mjesta predsjednika MOK »Opatije« na istu funkciju u muški (1986.), a onda i ženski odbojkaški klub (1987.). Ksenija Kugler, Vanessa Sršen, Gordana Jurcan, Bernarda Brčić, Sanja Popović, Patricija Daničić (izradila je plaketu koja je uručena predsjedniku), Ana Grbac… uveličale su prigodni domjenak na koji su obilježili prigodnim filmom dugogodišnji klupski treneri i Tončinićevi najbliži stručni suradnici Igor Lovrinov i Željko Bradarić. Trideset godina rada, uspjeha i neuspjeha, brojnih trofeja sažeto je u 15-ak minuta… Malo bi vjerojatno bilo i 125 minuta koliko je trajao prethodni ogled Riječanki i Kaštelanki.


Dok su se na platnu vrtjeli kadrovi iz slavne klupske povijesti bilo je dosta smijeha, ali pojavila se i poneka suza – na Tončinićevu oku. Prošlo je nekoliko trenutaka prije nego što se sabrao, a ispod ozbiljnih brkova se pojavio njegov tipični prikriveni osmjeh. Možda zbog toga što je i sam vjerojatno slutio kako će film završiti – porukom – Nastavit će se… To be continued! Zasigurno u to nitko od nazočnih u tom trenutku nije sumnjao.




– Ovo je veliki trenutak za klub. I sami ste vidjeli koliko je uspjeha bilo svih tih godina, koliko toga smo osvojili i donijeli gradu Rijeci. Tražim već duže vremena nekoga da me zamjeni, ali po svemu sudeći ostat ću još nekoliko godina na ovoj funkciji – rekao je Tončinić i pritom ohrabrio djevojke koje su netom prije svečanosti doživjele poraz od »Kaštela Cemex«.


– Vi ste sada bolje nego one kada su bile u vašim godinama! – rekao je Tončinić, a veselo mnoštvo nastavilo s druženjem i prepričavanjem odbojkaših anegdota. Tri desetljeća na jednoj funkciji u svijetu sporta nisu malo, uostalom teško je u riječkom, pa i hrvatskom sportu naići na sličan primjer.Što se utakmice tiče donijela je dva lica Riječanki. U prva dva seta su izbacile izvan granica igrališta previše servisa da im se to ne bi osvetilo. Osim toga imale su i previše problema na prijemu suparničkog servisa. Svaki put kada bi sustigle gostujuću prednost upale bi u vrtlog novih pogrešaka. Trener Riječanki Krešimir Jurić pokušavao je među pričuvnim igračicama potražiti adut vrijedan prizivanja preokreta, no reakcija je bila mlaka, nedovoljna da bi se isprovocirala veća serija poena.

Kapetanica Ivana Šćulac djelovala je u tim trenucima usamljeno na parketu, a onda je treći set donio buđenje njezinih suigračica. Prvo vodstvo domaćih igračica na utakmici ubrzo je naraslo na tri poena. Kaštelanke su (konačno!) izbacile jedan servis u aut, Lea Boban ubacila as, a onda je uslijedio blok Ane Mioč i Astrid Popić. Semafor je pokazivao ohrabrujućih – 9:6. Tri zaveslaja prednosti domaće su održavale u većem dijelu trećega seta ponajviše zahvaljujući bloku koji je počeo sve češće zaustavljati pokušaje Stanovićke, Bazine i suigračica. Natalija Tomić odsmečirala je za 18:14, a Ivana Šćulac i za 21:16. Riječanke su iskoristile drugu set loptu, servis Bazine završio je izvan granica igrališta. Četvrti set donio je definitivnu potvrdu potpune metamorfoze u igri Riječanki. Odličnom bloku i solidnom prijemu pridružio se i sve kvalitetniji servis (Tomić, Boban), pa je ubrzo postalo jasno da će se na trsatskom parketu igrati odlučujući pet set, a svečanost posvećena dugogodišnjem klupskom predsjedniku Liviju Tončiniću biti zakratko prolongirana.