Odbojkaški fanatik

In memoriam: Posljednji blok Marcela Smiljana

Orlando Rivetti

Ekipa za sva vremena - Marcel Smiljan s budućim prvoligašicama

Ekipa za sva vremena - Marcel Smiljan s budućim prvoligašicama

Kasnije je taj odbojkaški fanatik, stručnjak i radnik, u jednom razdoblju trenirao i mušku momčad – Lukanovića, Šćulca, Maksimovskog...– bavio se turizmom i ugostiteljstvom, ali pamtit ćemo ga kao čovjeka koji je postavio temelje riječke ženske odbojke. U nekoliko sati na beogradskom Sajmištu dobio je dvije utakmice, ušao u Prvu ligu mimo svih prognoza i odveo cure na – ćevape! Dosta im je bilo sendviča... Bilo je to točno prije pola stoljeća



RIJEKA – Nedavno su se nekadašnje cure koje su pisale prve stranice povijesti riječke ženske odbojke oprostile od svoje kapetanice Sonje Šćulac. Sada će se umjesto na zabavi obilježavanja pola stoljeća od ulaska u Prvu saveznu ligu, još jednom okupiti na – ispraćaju. Ugasio se u 75. godini prvi učitelj riječkih odbojkašica, ekipe Partizan II – Marcel Smiljan. Kasnije je taj odbojkaški fanatik, stručnjak i radnik, u jednom razdoblju trenirao i mušku momčad – Lukanovića, Šćulca, Maksimovskog…– bavio se turizmom i ugostiteljstvom, ali pamtit ćemo ga kao čovjeka koji je postavio temelje riječke ženske odbojke. U nekoliko sati na beogradskom Sajmištu dobio je dvije utakmice, ušao u Prvu ligu mimo svih prognoza i odveo cure na – ćevape! Dosta im je bilo sendviča… Bilo je to točno prije pola stoljeća. Europski uspjesi nastali su na Marcelovim temeljima.


Dvorana DTO Partizan, uz Omladinsko igralište, Campetto, asfaltirane površine igrališta Školskih sportskih društava Rijeke, bili su Marcelova kovačnica uspjeha. Svjestan da radost i veselje uspjeha ima svoju cijenu u znoju u suzama… Odabrao je djevojke koje su radile po četiri sata dnevno, naporno trenirale, jer im je Marcel usadio radne navike, uvjerio da je uspjeh plod odricanja… Darinka i Mira Stojčić, Sonja Poropat, Tanja Dukić, Majda Brozić, Vesna Peršić, Vedrana Diminić, Ivka Majetić, Marija Erniša… i Sonja Šćulac.


Festival odbojke i ljepote. Pokorile su Beograd i ispisale naslovnu stranicu riječke ženske odbojke za sva vremena. Marcel Smiljan najzaslužniji je za novi početak ovog ženskog sporta kada su svi već bili dignuli ruke… Nakon Marcela na klupi su sjedili Bujanić, Bendeova, Jurman, Škiljan, Plamenac, Urnaut. Brozić, Zuzičkova, Pesaressi, Mijaljević… Samo je jedan otac riječke ženske odbojke – Marcel Smiljan.




Dobio je dvije kvalifikacijske utakmice (Student Novi Sad i Radnički Beograd) u jednom danu, prvu prvoligašku (Mladost) na »asfaltu« igrališta u ulici »Đure Đaković«, nekdašnjeg Komiteta. Eh, da to igralište, danas parking sramote, može pričati… O rukometu i odbojci.


Život je utakmica koju na kraju nitko nije dobio. Pitanje je samo koji će sudac i na koji način odsvirati kraj. Dočekao je 75. godinu, opaka bolest pokucala je na njegova vrata, napala tijelo i sve je ostalo zapisano u zvijezdama.