Projekt za budućnost

INKUBATOR TALENATA: Omišalj ugostio nacionalni kamp odbojkašica

Kristian Sirotich

Sparini unatoč polaznice kampa odigrale su odličnu utakmicu / snimio I. Tomić

Sparini unatoč polaznice kampa odigrale su odličnu utakmicu / snimio I. Tomić

Ovo nije kamp zamišljen da bi se radila selekcija. Tu smo da pomognemo tim djevojčicama da osjete odbojku na jedan drugačiji način, da osjete druge igračice, druge trenere, da steknu jedno novo iskustvo. I da im to bude motiv više za daljnje bavljenje odbojkom – kaže Igor Lovrinov



 Doručak u sedam ujutro, trening prve grupe od osam, ručak, poslijepodnevni trening, edukacijska predavanja, večera, počinak. Uz malo treninga u prirodi, odbojke na pijesku i obaveznog kupanja. Tako otprilike izgleda dnevni itinerer djevojčica od 10 do 18 godina starosti okupljenih u Prvom nacionalnom razvojnom kampu odbojkašica, što se u organizaciji Hrvatskog odbojkaškog saveza i Općine Omišalj održava u Omišlju.


Devedeset djevojaka iz čitave Hrvatske imaju od koga i što naučiti. Deset trenera, liječnik, fizioterapeut i trener za kondicijsku pripremu do nedjelje će raditi pod budnom paskom Igora Lovrinova, izbornika svih mladih hrvatskih selekcija, voditelja kampa koji se itekako može pohvaliti nizom velikih odbojkaških imena izraslih upravo pod njegovom paskom.


Uostalom, u srijedu su djevojke u Omišlju obišle i prekaljene hrvatske odbojkaške reprezentativke, Ana Grbac, Sanja Popović, Ivana Miloš Prokopić i Samanta Fabris. Svima njima zajedničke su tri stvari. Sve su igrale i osvajale trofeje za »Rijeku«, sve su napravile i više nego respektabilne međunarodne karijere i sve tri su odbojkaški stasale pod paskom Igora Lovrinova. Sasvim dovoljna preporuka, zar ne?





Općina Omišalj na sebe je preuzela ulogu domaćina hrvatskoj odbojkaškoj mladost pa je načelnica Mirela Ahmetović itekako imala razloga za zadovoljstvo viđenim u srijedu u dvorani osnovne škole.


– Ne da je lijepo vidjeti ovu sportsku mladost u našoj Općini, nego je izvrsno – reći će Mirela Ahmetović. – Kada je došao prijedlog da ugostimo djevojke strahovala sam hoćemo li im moći osigurati sve što im je potrebno jer je to ipak kamp u radu kojega sudjeluju i hrvatske reprezentativke i kamp s velikim brojem sudionica, a imati devedesetero djece na jednom mjestu ipak nije mala stvar. No, kada čujem komentare koliko su zadovoljni onime što smo im priuštili, a zapravo su to vrlo skromni uvjeti, onda nam je još veće zadovoljstvo da smo krenuli u sve ovo. Drago mi je vidjeti koliko su svi skromni, koliko im malo treba da odrade veliku stvar i usreće ovo naše malo mjesto, koje pati za ovakvim manifestacijama – nastavit će načelnica, koju posebno zadovoljnom može činiti i saznanje da su organizatori kampa najavili svoj povratak iduće godine.


– Drago mi je da su prepoznali da ovdje kod nas ima potencijala. Imali smo malo vremena za pripremu i zadovoljstvo mi je da su najavili da će se kamp održati i dogodine. Ovaj kamp je potaknuo nešto izvrsno, potaknuo me da krenem u projekte u koje nisam mislila ići. Za početak ćemo uložiti u školsku sportsku dvoranu i ugraditi klimu jer je nasušno potrebna. Sve ostalo ćemo raspraviti s Emilom Baltićem, sve ideje za unapređenje ovoga projekta sa zadovoljstvom ću prihvatiti. Naravno, u okviru naših mogućnosti – zaključit će Mirela Ahmetović.



Motiv više


– Iako je u kampu i U-16 reprezentacija i još sedam djevojaka koje su uključene u moje programe mladih reprezentacija, ovo nije kamp zamišljen da bi se radila selekcija, već upravo kao razvojni kamp. Tu smo da pomognemo tim djevojčicama da osjete odbojku na jedan drugačiji način, da osjete druge igračice, druge trenere, da steknu jedno novo iskustvo. I da im to bude motiv više za daljnje bavljenje odbojkom. Uostalom, nakon što su im došle reprezentativke mislim da će sve imati jedan novi fokus prema kojemu bi trebale težiti – govori Igor Lovrinov, kojemu je, unatoč svom iskustvu, okupljanje u Omišlju jedan potpuno novi način rada.


– Meni je ovo prvi pravi ozbiljniji kamp i zaista mogu reći da je sve prilično dobro. Tražim povratnu informaciju da bih vidio kako djeca doživljavaju kamp, znam da je ogromna većina apsolutno zadovoljna, iako smo imali nekoliko slučajeva nezadovoljnih curica, što je, mislim, na broj od njih devedeset apsolutno zanemarivo. Generalno gledano mislim da je kamp zaista uspio i da je dobra podloga za budućnost i da ima budućnost. U Omišlju nam sve odgovara, infrastruktura, cijena, sadržaj – dodat će Lovrinov, koji je kao glavnog organizatora istaknuo Emila Baltića, trenera za kondicijsku pripremu, koji je osmislio čitav projekt razvojnoga kampa u Omišlju. Na radost devedesetak djevojčica i djevojaka, koje će unatoč prilično napornom ritmu iz Omišlja ponijeti samo lijepa iskustva.


Dojmljiva srijeda


Možda je upravo najdojmljivija u kampu bila srijeda, kada su ispred devedeset djevojaka stale četiri hrvatske odbojkaške zvijezde i uz moderaciju Emila Baltića pokušale prenijeti djelić svog prebogatog odbojkaškog iskustva.


Nekoliko puta pokupile su pljesak na otvorenoj sceni, baš kao i Mirela Ahmetović, načelnica Općine Omišalj, koja je također bila gošća kampa i prigodnim paketima darivala sve polaznice kampa nakon ogledne utakmice u kojoj je U-16 hrvatska reprezentacija pobijedila selekciju kampa 2:1. Iako je bilo u dvorani bilo prilično sparno i vruće, djevojke su odigrale tri dojmljiva seta, definitivno potvrdivši i ovoga puta da za hrvatsku žensku odbojku nema straha.


– Prezadovoljan sam kampom. Možda smo malo kasno krenuli s realizacijom, ali deset dana prije roka su se ipak popunili kapaciteti. U kampu radi deset trenera, odnosno jedan trener radi s devetero djece i radimo sva antropološka mjerenja, kondicijske pripreme, educiramo ih na razne načine. Prezadovoljan sam. Moram biti iskren da sam bio skeptičan jer smo prilično kasno krenuli, ali sada je jasno da tu ima jako puno prostora, odnosno da iduće godine moramo uvesti još jednu dodatnu smjenu. Uz, naravno, malo poboljšane uvjete organizacije čitavoga projekta. Razvojni nacionalni odbojkaški kamp ima prostora biti puno, puno veći. Namjera nam je napraviti i jedan zimski kamp, a u vrlo kratkoj budućnosti vjerujem da će postati i međunarodni. S našim prijateljima u Austriji već smo ostvarili kontakte, razgovarali smo s nekadašnjom odbojkašicom »Rijeke« Svjetlanom Ilić koja sada radi u Austriji i vjerujem da ćemo u tome i uspjeti.