Challenger cup

Hrvatske odbojkašice noćas protiv Peruanki otvaraju Challenger cup u Limi

Kristian Sirotich

Samanta Fabris u društvu kapetanica turnira u Peruu

Samanta Fabris u društvu kapetanica turnira u Peruu



RIJEKA Nakon točno 22 sata provedena na putu hrvatska ženska odbojkaška reprezentacija doputovala je u Limu, gdje danas počinje Challenger Cup, kvalifikacijski turnir za ulazak u Ligu nacija. Po dolasku u Limu djevojke je dočekao autobus znakovitoga imena (Tigriljo), a njegov je izgled nemalo iznenadio čitavu hrvatsku delegaciju. I ne samo izgled autobusa. Ništa manje neobična nije bila niti vožnja do hotela, običaji tamošnjih vozača i putnika uvelike se razlikuju od ovih naših. Djevojke su jučer odradile i prvi trening, a prva utakmica očekuje ih u četvrtak ujutro (3 sata) protiv Peruanki.


– Umorni smo od puta koji je bio jako dugačak i naporan, ali sretni što smo izborili mjesto na Challenger Cupu. Ovo je za nas vrlo važno natjecanje, ne znam koliki su nam izgledi da se plasiramo u Ligu nacija, ali nakon prve utakmice protiv Perua mnogo će toga biti jasnije – rekao je Daniele Santarelli, izbornik hrvatskih odbojkašica, na predstavljanju svih sudionika turnira upriličenom jučer u Limi.


Peruanske reprezentativke uglavnom igraju u Peruu, nekoliko djevojaka igra u Francuskoj, a Angela Leyva u Turskoj. Posljednjih godina ne mogu se pohvaliti nekim značajnim rezultatskim dostignućima, ali osamdesetih godina prošlog stoljeća njihova je reprezentacija slovila kao jedna od najboljih na svijetu. Iz tog perioda datiraju njihovi najveći rezultati, srebro s Ollimpijskih igara u Seoulu (1988.), te srebro (1982.) i bronca (1986.) sa svjetskih smotri.




– Naš cilj je učvrstiti pozicije Perua, prvo u Južnoj Americi, a onda i na svjetskoj razini, a jedini način da podignemo našu kvalitetu je taj da organiziramo ovakve turnire i da se natječemo protiv najboljih reprezentacija – poručio je peruanski izbornik Francisco Hervas.


Inače, sve utakmice iz Perua mogu se pogledati na YouTube kanalu Volleybal Worlda.