Izbornik odbojkašica

DANIELE SANTARELLI: Nastup na Challenger Cupu u Peru je velika prilika za dokazivanje

Kristian Sirotich

Daniele Santarelli/Foto PIXSELL

Daniele Santarelli/Foto PIXSELL

Da bismo napredovali potrebne su nam utakmice protiv jakih suparnika i različitih odbojkaških škola. Tako ćemo lakše shvatiti na kojoj smo razini i što nam nedostaje - kaže Santarelli



RIJEKA Hrvatska ženska odbojkaška reprezentacija nije u Varaždinu uspjela osvojiti Zlatnu ligu. Hrvatske djevojke preko Španjolske su izborile plasman u finale i onda u jednoj čudnoj utakmici, u kojoj su praktički sve imale u svojim rukama, priznale poraz Čehinjama. Nakon subotnjeg poraza u finalu sigurno je među igračicama i u stručnom stožeru reprezentacije ostala jedna doza gorčine, ali prava na nezadovoljstvo nemaju, a nemaju niti vremena za žalovanje za propuštenim prigodama. Već danas rano ujutro kreću put Perua gdje ih očekuje nastup na Challenger Cupu. I to je jedan od razloga za zadovoljstvo. Kvalifikacije za ulazak u Ligu nacija bile su prvi zacrtani cilj za izbornika Danielea Santarellija i njegove djevojke.


– Naravno da nisam nezadovoljan jer ostvareni rezultat po mom je mišljenju dobar – započet će Daniele Santarelli, 38-godišnji talijanski stručnjak, koji je prošle godine za kormilom reprezentacije naslijedio Riječanina Igora Lovrinova. – Ne želim da me se krivo shvati, naravno da je finale važno i naravno da je uvijek bolje biti prvi nego drugi, ali sretan sam zbog toga što smo do sada napravili i načina na koji smo odigrali Zlatnu ligu. Ono što je reprezentacija do sada napravila zaista me čini sretnim – naglasit će Santarelli, koji se djevojkama u Varaždinu pridružio dva dana nakon što je njegov Imoco Volley u Superfinalu Lige prvakinja u Berlinu poražen od Novare.


Moramo bolje


– Jasno, mi možemo igrati puno bolje i mi moramo igrati puno bolje, ali kada se u obzir uzmu sve okolnosti i činjenica da i nismo imali previše vremena na raspolaganju zajedno uoči Zlatne lige, onda zaista moram biti zadovoljan. Prije početka Zlatne lige bili smo svi zajedno na okupu samo dva tjedna i sigurno nam je trebalo malo više vremena. A i vidjelo se to i u ovoj finalnoj utakmici. Naročito u trećem i četvrtom setu. U obje smo dionice imali veliku prednost koju nismo znali iskoristiti do kraja. U trećem smo setu vodili 18:14, u četvrtom 21:16. Ali, s druge strane, prvi set bio je naše najbolje izdanje do sada u ovom kratkom periodu, a i to je razlog za biti zadovoljan – nastavit će hrvatski izbornik, koji još uvijek traži način kako smanjiti te oscilacije u igri, kako produžiti te periode dobrih igara reprezentacije i skratiti one crne rupe. Jednostavno, još je uvijek previše uspona i padova.




– To je naš najveći problem u ovom trenutku. Ponekad djevojke odigraju sjajne dionice, pokažu da imaju velik potencijal, ali u nekim trenucima jednostavno se ne snalaze. No, to treba pripisati njihovoj mladosti. Primjerice, jedna od najosjetljivijih pozicija u reprezentaciji je ona tehničara, a nama na toj poziciji trenutačno igraju dvije mlade djevojke, Lea Deak i Lara Štimac. Sretan sam zbog obje, jer su već dokazale da jako dobro razumiju igru i da imaju kvalitetu. Ali ne treba zanemariti činjenicu da su prošli tjedan još uvijek riješavale školu, ujutro ih ne bi bilo na treninug, a navečer bi došle već pomalo umorne od svega. I u takvim okolnostima teško je raditi. No, ipak su dokazale da imaju kvalitetu – nastavlja Santarelli, koji će danas ujutro s djevojkama otputovati za Peru. Hrvatska je u skupini s Peruom i Češkom, u drugoj skupini su Argentina, Kanada i Kineski Taipei.


– Peru je za nas velika prilika za dokazivanje. Challenger Cup je važan jer nudi priliku izboriti Ligu nacija, ali i zbog Europskog prvenstva. Da bi ova reprezentacija napredovala potrebne su joj utakmice protiv jakih suparnika i protiv različitih odbojkaških škola. Kroz te utakmice lakše ćemo shvatiti na kojoj smo trenutačno razini i što nam nedostaje – govori izbornik, koji ne krije da je glavni ovogodišnji cilj kvalitetan nastup na Europskom prvenstvu (Mađarska, Poljska, Slovačka i Turska). Hrvatska je u skupini C, uz Mađarsku, Nizozemsku, Rumunjsku, Azerbejdžan i Estoniju.


Europsko prvenstvo


– Europsko prvenstvo je najvažnije natjecanje ovog ljeta. Vjerujem da ćemo u drugom dijelu ljeta podignuti našu formu na još jedan viši nivo, da će naša igra još više rasti jer to je jedini način da ravnopravno zaigramo protiv reprezentacija koje nas čekaju u skupini. Ne znam što naša reprezentacija može napraviti na Europskom prvenstvu, ali sam siguran da možemo napredovati u igri i da možemo dokazati koliko vrijedimo – kaže Santarelli, koji je u ovih godinu dana koliko je izbornik hrvatske ženske odbojkaške reprezentacije imao prilike uvidjeti gdje je hrvatska odbojka u ovom trenutku.


– Igračica ima, ali mnoge ne igraju na visokoj razini. Neke djevojke igraju u Mađarskoj, neke u Švicarskoj, neke u Grčkoj, neke u Hrvatskoj, a neke u Kazahstanu… Ne igraju na najvećem europskom nivou. Imamo i djevojke koje igraju u Italiji, poput Samante Fabris i Martine Šamadan, koja sada nije s nama. Kao izborniku to mi je problem. S druge strane, ima dosta mladih i kvalitetnih igračica s kojima se može kvalitetno raditi i koje možemo pokušati dovesti na određenu razinu. Na koju razinu teško mi je reći, ali imamo pravo sanjati – zaključit će Danielle Santarelli.