Prijedlog HOO-a

Zlatko Mateša traži od Vlade povećanje novčanih nagrada za osvajače medalja u Riju

Hina



Hrvatski olimpijski odbor (HOO) uputio je Vladi Republike Hrvatske i Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) prijedlog za povećanje novčanih nagrada za osvajače olimpijskih medalja i izmjenu Uredbe o kriterijima za dodjeljivanje državnih nagrada za vrhunska sportska postignuća.


Važećom uredbom, državna novčana nagrada za osvajače zlatne medalje u pojedinačnom sportu iznosi 104.000 kuna, a za člana ekipe 85.000 kuna. U razdoblju od 2004. do 2009. godine visina naknade iznosila je za zlatnu medalju osvojenu na olimpijskim i paraolimpijskim igrama 208.000 kuna u pojedinačnim, odnosno 169.000 kuna u momčadskim sportovima. Iznosi su 2010. godine značajno smanjeni. HOO predlaže da se iznosi državnih novčanih nagrada vrate najmanje na razinu onih isplaćivanih do kraja 2009. godine.


»Vrhunska sportska postignuća hrvatskih sportaša, a naročito osvojene olimpijske medalje od velike su vrijednosti i značaja za Republiku Hrvatsku, njen poticajan razvoj i promidžbu u svijetu. Medutim, novčane nagrade koje se osiguravaju hrvatskim olimpijcima za osvojena odličja višestruko manja u odnosu na one koje dobivaju njihove kolege s olimpijskih postolja iz drugih zemalja«, stoji u dopisu Vladi i resornom ministarstvu koji potpisuju predsjednik i glavni tajnik HOO-a, Zlatko Mateša i Josip Čop.




Hrvatska je dosad u Riju osvojila pet medalja i ima osigurane još najmanje dvije bronce što ove Igre čini najuspješnijim u hrvatskoj povijesti. Zlatne medalje u Riju osvojili su Sandra Perković (disk), Martin i Valent Sinković (dvojac na pariće), Josip Glasnovic (trap), a srebra Tonči Stipanović (Laser) i Damir Martin (samac). Najmanje brončanu medalju osigurali su boksač Filip Hrgović, te Šime Fantela i Igor Marenić u klasi 470.