Nepresušno vrelo

Vrlićeva medalja čak 26.primorjaška u 22 godine!

Igor Duvnjak

Bazen na Kantridi iznjedrio je brojne vrhunske vaterpoliste

Bazen na Kantridi iznjedrio je brojne vrhunske vaterpoliste

 Od dana Brune Silića, Nevena Kovačevića, Zorana Roja do ere novijih izbornika Ratka Rudića i Ivice Tucaka vaterpolisti ponikli na Kantridi vraćaju se kući s odličjima 



RIJEKA Josip Vrlić je nedavno osvojenom brončanom medaljom na Europskom vaterpolskom prvenstvu u Barceloni upisao svoje ime na cijenjeni popis izdanaka itekako djelotvorne škole dragog mu kluba, »Primorja Erste banke« koji su od osnutka hrvatske države osvajali medalje na najvećim natjecanjima, Olimpijskim igrama, svjetskim i europskim prvenstvima. U društvu je uglednika kao što su sadašnji čelnik »primorjaša« Samir Barać, trener prve momčadi Igor Hinić, član uprave Damir Glavan, Damir Burić, istina Puljanin, ali koji je na Kantridu došao kao petnaestogodišnjak, isto tako i nekadašnji Vrlićev suigrač Ivan Krapić, koji nije konkurirao za ovo veliko natjecanje zbog ozljede. Oni su samo novi istaknuti nasljednici riječkih prošlih asova, pokojnih legendi Ivice »Joba« Kurtinija i Zdravka »Ćire« Kovačića, potom Zorana Roja i Marijana Riseka te Serđa Afrića, riječkih reprezentativaca iz sve davnijih godina bivše Jugoslavije.


Nastankom hrvatske države nije se izmijenila navika ovdašnjeg vaterpola koji u riječkoj vodi pronalazi talente, izranja ih i brusi tako dobro da mogu zasjati na najvećim međunarodnim smotrama s kojih se dugi niz godina, čak više od dva desetljeća skoro pa uvijek vraćaju s medaljama oko vrata. Takav kontinuitet može biti plod svega drugoga samo ne slučajnosti, stručan i marljiv svakodnevni rad, dobro uočavanje onih koji bi jednog dana mogli stići do međunarodnih sportskih visina karakterizira klub bogate prošlosti, koji će ove godine proslaviti vrijedan jubilej, obilježit će 110 godina postojanja vaterpola u gradu s obala Rječine. Istina je da se od tradicije ne živi, ali ona je poput drva koji ima zbilja duboke korijene. Najnoviji rezultat samo potvrđuje da na novom hrastu ciklički izrastaju nove mladice. U neovisnoj Hrvatskoj »primorjašku« eru osvajanja medalja su olimpijskim srebrom u Atlanti 1996. godine pokrenuli Igor Hinić i Damir Glavan, započeli su pričati lijepu riječku vaterpolsku priču koja do danas dobija zanimljive nove nastavke. Od tada do danas, u protekle 22 godine s hrvatskom kapicom ovi odlični učenici riječke škole vaterpola su osvojili čak 26 medalja na najvećim natjecanjima, deset zlatnih, 10 srebrnih i šest brončanih.


Zaista impozatna kolekcija započeta je još od dana pokojnog izbornika Brune Silića, potom Nevena Kovačevića, Zorana Roja do ere novijih trofejnih kormilara, Ratka Rudića i sada Ivice Tucaka. Rezultat u sportu govori puno toga, dosta toga govore i ove medalje potvrđujući onu »ako laže koza, ne laže rog«.  Dugi sjajni lanac se ne prekida, uz osvrtanje ka prošlosti i guštiranje u sadašnjojsti, u vrhunskom sportu se pogled ubrzo okreće ka budućnosti. Tako je i u »Primorju Erste banci«, gdje se žarko nadaju da će svi ovi spomenuti asovi dobiti adekvatne nasljednike, nove osvajače medalja. Izgledno je da to jednog dana budu mlade riječke nade, vratar Fran Čubranić i Lovro Paparić, koji su već bili potencijalni A reprezentativci, a možda im se pridruži još netko iz kruga njihovih mladih suigrača, kako bi svi svjedočili o izgleda nepresušnom vrelu talenata riječkog vaterpola.





OLIMPIJSKE IGRE


1996. SREBRO Damir Glavan, Igor Hinić. Izbornik Bruno Silić.


2012. ZLATO Samir Barać, Damir Burić, Igor Hinić. Izbornik Ratko Rudić.


2016. SREBRO Damir Burić, Ivan Krapić. Izbornik Ivica Tucak.


SVJETSKA PRVENSTVA


2007. ZLATO Damir Burić, Samir Barać, Igor Hinić. Izbornik Ratko Rudić.


2009. BRONCA


Igor Hinić, Damir Burić, Samir Barać. Izbornik Ratko Rudić.


2011. BRONCA


Damir Burić, Samir Barać. Izbornik Ratko Rudić.


2015. SREBRO


Damir Burić. Izbornik Ivica Tucak.


2017. ZLATO


Ivan Krapić. Izbornik Ivica Tucak.


EUROPSKA PRVENSTVA 


1999. SREBRO Samir Barać, Igor Hinić. Izbornik Neven Kovačević.


2003. SREBRO Samir Barać, Igor Hinić, Damir Burić. Izbornik Zoran Roje.