Dvije vize za Rio

Vincetić: učinit ću sve da na POI ne razočaram

Hina

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza



ZAGREB Najbolji hrvatski plivački paraolimpijac Kristijan Vincetić bit će naš najveći adut za osvajanje odličja na plivačkim natjecanjima na Paraolimpijskim igrama koje će se od 7. do 18. rujna održati u Rio de Janeiru.


– Bit će to moj treći nastup na paraolimpijskim igrama i sve ću napraviti da bude najbolji do sada. Medalje neću obećavati, ali ćemo moj trener Igor Berislavić i ja napraviti sve da u Riju otplivam svoja najbolja vremena u obje discipline i onda ćemo vidjeti hoće li to biti dovoljno za neko mjesto na pobjedničkom postolju – kazao je Kristijan Vincetić nakon povratka s Otvorenog europskog plivačkog prvenstvu za osobe s invaliditetom gdje je u svojoj kategoriji tjelesnog oštećenja (S9) osvojio srebro na 400 slobodno i broncu na 100 slobodno.


Vincetić je proteklog vikenda u portugalskom Funchalu u konkurenciji 450 natjecatelja iz 50 zemalja u svojoj kategoriji tjelesnog oštećenja (S9) osvojio srebrno odličje u disciplini 400 m slobodno te brončano na 100 m slobodno.– Objektivno nisam očekivao tako dobar rezultat na 100 slobodno jer sam s vremenom od 58.38 za više od sekundu popravio svoj osobni rekord na 100 slobodno, dok sam na 400 slobodno plivao na razini osobnog rekorda koji je treći rezultat ovog trenutka u svijetu – kazao je 25-godišnji plivač PK Dubrava.

Inače, osim Kristijana Vincetića norme za nastup na POI u Rio de Janieiru ispunio je i naš drugi plivač Dino Sinovčić i to će po riječima predsjednika HPO-a Ratka Kovačića biti jedina dva naša paraolimpijca u plivačkom programu.




– Očekujem da će na POI u Riju nastupiti 16 naših sportaša i naš je prioritetni zadatak da im osiguramo maksimalne uvjete za pripreme. Za sad nam je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta osiguralo sredstva za »redovni program«, ali ne i za pripremni nastup na Paraolimpijskim igrama, ali vjerujem da ćemo i taj problem u razgovoru s novom doministricom sporta uskoro uspješno riješiti – kazao je Kovačić.


Konferenciji je nazočila i nova pomoćnica ministra za sport Janica Kostelić koja je istaknula važnost bavljenja sportom u svakodnevnom životu.


»Znam s kojim se poteškoćama susreću osobe s invaliditetom koje se bave sportom i napravit ću sve što je u mojoj moći da im omogućim da se što bolje pripreme za nastup na POI u Riju. Iz ljubavi se puno toga može napraviti, ali od ljubavi se ne može živjeti – zaključila je Janica Kostelić.