Regionalna vaterpolska liga

Večeras finale: Primorje EB – Jug CO novi sudar divova

Igor Duvnjak

Dubrovčani imaju sjajnog centra Dobuda i odlične pucače. Mogu biti vrlo opasni ako se razigraju. Moramo dobro paziti na njih na našem željenom putu k trofeju – kaže Damir Burić, adut Primorja EB



RIJEKA Vaterpolisti »Primorja Erste banke« će u petak na plivalištu na Kantridi od 20.30 sati uz izravni TV prijenos na »Arena Sportu« u finalu s »Jugom Croatia osiguranjem« krenuti u pohod na trofej novoformiranog natjecanja,  itekako kvalitetne Regionalne lige koja okuplja  najbolje  klubova iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Slovenije.


–  Znamo se dobro s »Jugom CO«, koji ima odličnog centra Dobuda – kazao je Damir Burić, bek »primorjaša«. –  Isto tako Dubrovčani imaju i odlične pucače, mogu biti vrlo opasni ako se razigraju. Moramo dobro paziti na njih na našem željenom putu k naslovu najboljih.



U prvoj polufinalnoj utakmici Primorje je svladalo zagrebačku Mladost sa 11-10 (4-1, 5-3, 1-4, 1-2). Kod Primorja najbolji su bili Cosmin Radu sa 4 i Ivan Buljubašić sa 3 pogotka, a Mladost je predvodio Ante Vukičević sa 6 golova.




 U drugom polufinalu dubrovački Jug je pobijedio kragujevački Radnički sa 10-4 (3-0, 2-1, 4-3, 1-0). U redovima Juga osam igrača se upisalo u strijelce, a najefikasniji su bili Miho Bošković i Loren Fatović sa po 2 gola. Kod Radničkog prvo ime bio je Nikola Dedović sa 2 pogotka. (H)



 Riječke »kapice« su protiv  trofejne zagrebačke »Mladosti«, pobjeđujući je sigurno čak peti put u pet ovosezonskih nastupa,  opravdavale epitet favorita ne samo za ulazak u finale,  nego i za osvajanje pehara namijenjenog pobjedniku  velikog riječkog turnira. Razigrani, sjajni  Cosmin Radu i ostali igrači ispred slavnog golmana Frana Vićana su se pritom ponašali kao pravi gazde u kući, razbijajuči iz zaveslaja u zaveslaj iluzije mladih igrača  zagrebačkog kluba  kako mogu prirediti iznenađenje na Kantridi.


 Sjajan start


Sprinterski start Ivana Buljubašića i suigrača je odmah ostavio bez teksta slavnog golmana gostiju Josipa Pavića, koji se našao »na streljani« brojeći vrlo brzo niz lopti koje su završavale iza njegovih leđa. Ilustracije radi, nakon samo tri minute je već bilo 3:0 na zadovoljstvo bučnih domaćih  navijača kojima su njihovi ljubimci tek pripremali nova zadovoljstva.


Do sredine druge četvrtine silno motivirano, agresivno i koncentrirano »Primorje EB« je   ispričalo većinu ove polufinalne priče, protkane kišom golova i vrlo čvrstom obranom. Na velikim semaforima je zasvijetlilo 7:2 za Petra Muslima i društvo, koje je moglo već polako »spuštati jedra« i okrenuti misli ka finalu s najvećim rivalom »Jugom CO«. Slavni bek Damir Burić i ostali aduti državnih prvaka s Kantride su itekako sigurno,  držeći kormilo uz vodstvo od 9:3 mogli davno prije »poluvremena«, odrađujući posao »u leru«, uz već poslovičnu ovosezonsku poplavu golova, bez obzira na to što je prepreka bila kalibra klase Josipa Pavića, uplovili  u finale u kojem se s punim pravom nadaju upotpunjavanju ionako bogate kolekcije trofeja ove generacije s Kantride. Zagrepčani su »otvorili četvore oči« k Sandru Suknu, ali opasnosti po njihovu obranu su vrebale sa svih strana. 

Čudne odluke


Nakon svega bilo je važno što manje umoriti glavne adute u momčadi za finale i naravno čuvati se svake nezgode i ozljede uoči konačnog sutrašnjeg obračuna te su gosti čak i priprijetili, približivši se na 10:8, ali je to bila samo vaterpolska optička varka.


– Krenuli  smo odlično u prve dvije četvrtine, kada smo se značajno odvojili – ocjenjuje Burić. – Tada smo se opustili, što je i logično. Pritom smo primili i dosta glupih golova,  koji nam baš i nisu trebali. To nam se ne treba događati. Ovog puta je to bilo u utakmici sa dosta čudnih sudačkih odluka.


 Inače, za »Mladost« je dosuđeno nevjerojatnih šest peteraca, toliku poplavu najstrožih kazni protiv neke momčadi se ne pamti na Kantridi.


– Ne znam da je protiv nekog domaćina dosuđeno čak šest peteraca – rekao je trener Ivan Asić, nakon što se njegova momčad probila u finale.– Čestitam mojim igračima koji su imali visoko vodstvo, a nakon toga su se malo opustili.  Bilo je potrošnje energije, pitanje je koliko su se igrači umorili. Finale s tradicionalnim rivalom  »Jugom CO« je sasvim otvoreno, bez obzira što se igra na našem bazenu.  Jasno je da će naši igrači dati i posljednji atom snage kako bi obradovali svoje navijače i priuštili im novo slavlje.