Europa kup u vaterpolu

Vaterpolska krema u Zagrebu, “barakude” pucaju na naslov

P. N.

Ivica Tucak/Foto REUTERS

Ivica Tucak/Foto REUTERS

Mi želimo obraniti naslov pobjednika ovog natjecanja kojeg smo lani osvojili u Rijeci, a da bi to ostvarili prvo moramo sutra pobijediti reprezentaciju Grčke jer ako to ne uspijemo morat ćemo se zadovoljiti borbom za poredak od petog do osmog mjesta i time izgubiti i mogućnost plasmana na završni turnir Svjetske lige koja će se od 18. do 23. lipnja održati u Beogradu - rekao je u četvrtak na konferenciji za novinare izbornik hrvatske vaterpolske reprezentacije Ivica Tucak



»Mi želimo obraniti naslov pobjednika ovog natjecanja kojeg smo lani osvojili u Rijeci, a da bi to ostvarili prvo moramo sutra pobijediti reprezentaciju Grčke jer ako to ne uspijemo morat ćemo se zadovoljiti borbom za poredak od petog do osmog mjesta i time izgubiti i mogućnost plasmana na završni turnir Svjetske lige koja će se od 18. do 23. lipnja održati u Beogradu«, rekao je u četvrtak na konferenciji za novinare izbornik hrvatske vaterpolske reprezentacije Ivica Tucak.


Po njegovim riječima svi su igrači spremni i maksimalno fokusirani na utakmicu s Grčkom.


»Naš prvi vratar Marko Bijač imao je posljednih dana temperaturu, ali će se i on i Loren Fatović, koji je zadobio povredu oka na posljednjem sparing treningu s reprezentacijom Crne Gore, sigurno naći na popisu 13 igrača koji će biti u u zapisniku utakmice protiv Grčke, a koja će dvojica ispasti dozvolite da to prvo priopćim reprezentativcima«, kazao je Tucak.




Grčke reprezentativce dobro poznaje kapetan hrvatske reprezentacije Andro Bušlje koji posljednijih godina nastupa u kapici aktualnog prvaka Europe grčkog Olympiacosa.


»Najveća prednost Grčke je njihova uigranost jer većinu reprezantacije sačinjavaju moji suigrači iz Olympiacosa, ali ukoliko mi ozbiljno uđemo u utakmicu mislim da možemo pobijediti jer smo objektivno kvalitetnija reprezentacija«, rekao je Bušlje koji smatra da nova pravila koja će se po prvi put primijeniti na turniru u Zagrebu ne bi trebala biti presudna.


Izvršni direktor Hrvatskog vaterpolskog saveza Perica Bukić izrazio je zadovoljstvo što će Zagreb biti domaćim osam ponajboljih europskih, a to znači i svjetskih vaterpolskih reprezentacija.


»Posljednji put smo bili domačini velikog vaterpolskog događaja u Zagrebu 2010. godine kada smo osvojili titulu prvaka Europe, a uvjeren sam da ćemo uz podršku navijača po drugi put možemo osvojiti i naslov pobjednika Europa kupa« kazao je Bukić koji je najavio da će se u sklopu ovog natjecanja u nedjelju,7. travnja, u 12 sati u hotelu Westin održati i ždrijeb za Svjetsko prvenstvo koje će se iduće godine održati u Južnoj Koreji.


Na utakmicama Europa kupa u Zagrebu po prvi put će se primijeniti nova pravila na koje će se morati navići najprije igrači i suci a onda i gledatelji. Najveće novine su da drugi napad nakon isključenja i kornera neće više trajati 30 nego 20 sekundi te da izvođač kornera više ne mora dodavati loptu suigraču nego može krenuti u akciju ili tući na gol. Isto tako odsad će se izvan šest metara iz slobodnog udarca moći izravno tući na gol, izmjene će s moći obaviti na bilo kojem dijelu terena, a glavna intencija novih pravila je veće zaštita napadača kako bi se štitila dinamika i ljepota igre.


Njegov kolega po funkciji iz LENA-e Gianni Lonzi iz Italije ne vidi velikih problema u činjenici da će vaterpolisti završnicu Europa kupa igrati po jednim pravilima, a onda nastaviti natjecanje u Ligi prvaka po starim pravilima.


»Ovo je prelazno razdoblje i mi sigurno idemo u primjenu novih pravila ali smo mi u europskom udruženju odlučili da sva natjecanja koja smo započeli po starim pravilima po njima i završimo, a da nova pravila primjenjujemo od početka budućih natjecanja«, kazao je Lonzi koji je uvjeren da će nova pravila u mnogome pridonijeti dinamičnosti vaterpola.


U četvrtfinalu u petak igrat će Mađarska – Crna Gora (15 sati), Španjolska – Srbija (16.45), Italija – Rusija (18.30) i Hrvatska – Grčka (20.15). Polufinala i utakmice za razigravanje poraženih na rasporedu su u subotu, a finale te utakmice za poredak u nedjelju. Ako u prvom nastupu svladaju Grčku, suparnik izabranicima Ivica Tucaka u borbi za finale bit će bolji iz ogleda Španjolske i Srbije.