Olimpijske igre

Vaterpolisti i u Riju nastavili kontinuitet osvajanja medalja

Hina

Foto Goran Stanzl/PIXSELL

Foto Goran Stanzl/PIXSELL

»Osvajali smo medalje na zadnjih pet svjetskih prvenstava i na dvjema olimpijskim igrama. To je najbolji pokazatelj s kolikom ljubavi ovi igrači nastupaju za Hrvatsku«, izjavio je Bukić



ZAGREB Hrvatska vaterpolska reprezentacija osvajanjem srebrne medalje na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru nastavila niz uspjeha na najvećim natjecanjima koji sada traje gotovo čitavo desetljeće, naglasio je dopredsjednik Hrvatskog vaterpolskog saveza (HVS) Perica Bukić na svečanom dočeku reprezentacije u zagrebačkoj zračnoj luci u ponedjeljak.


»Osvajali smo medalje na zadnjih pet svjetskih prvenstava i na dvjema olimpijskim igrama. To je najbolji pokazatelj s kolikom ljubavi ovi igrači nastupaju za Hrvatsku«, izjavio je Bukić.


Hrvatski vaterpolisti u Riju nisu uspjeli obraniti zlato osvojeno u Londonu prije četiri godine izgubivši u finalu od Srbije sa 7-11. Iako nakon poraza u finalu Olimpijskih igara mora postojati osjećaj tuge za propuštenim, i izbornik Ivica Tucak, a i najuspješnija hrvatska olimpijka svih vremena, a sada doministrica za sport u ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta Janica Kostelić, ponovili su kako će s vremenom igrači sve više cijeniti ono što su postigli.




»Sada vam je još sve friško, ali nakon što prespavate nekoliko noći i provedete neko vrijeme sa svojim obiteljima bit će vam jasno koliko ste veliki rezultat ostvarili«, rekla je Kostelić.


»Normalno je da postoji tuga nakon poraza u finalu Olimpijskih igara, ali već po povratku u Olimpijsko selo nakon utakmice, a i sada mogu reći igračima da sam ponosan na njih. Čestitam im na velikom uspjehu. Ovo je kruna četverogodišnjeg rada u kojemu je bilo uspona i padova i incidenata, ali na kraju je prevladala snaga i ljudskost ovih momaka«, naglasio je izbornik Tucak po povratku u Hrvatsku.


U ime Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) srebrne vaterpoliste pozdravila je članica Vijeća HOO-a Sanda Čorak.


»Svi znamo kako nije jednostavno imati vrhunske rezultate u kontinuitetu, a ja Vam čestitam upravo na tome. Vaterpolo u Hrvatskoj ima 100-godišnji kontinuitet«, rekla je Čorak koja se potom osvrnula i na cjelokupni učinak hrvatske olimpijske delegacije u Riju gdje su naši sportaši sa 10 osvojenih medalja (pet zlata, tri srebra, dvije bronce) zauzela ukupno 17. mjesto po učinkovitosti.


»Uspjeh naših sportaša u Riju i 17. mjesto na ljestvici medalja zahtijeva širu raspravu o tome koliko ulažemo i koliko bismo trebali ulagati u sport. Mi ćemo se potruditi da vi imate što manje ograničenja u postizanju vrhunskih rezultata«, naglasila je Čorak.


Srebrne vaterpoliste pozdravio je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji se našalio kako ovih dana »spava na aerodromu kako bi mogao dočekati sve osvajače medalja u Riju«.


»Krajem tjedna Grad Zagreb će organizirati i svečani doček za sve osvajače medalja, a kako imamo problema s dodjelama financijskih nagrada za medalje jer imamo tehničku Vladu, Grad Zagreb će osigurati i sredstva za isplatu nagrada«, poručio je gradonačelnik Bandić.


Na njegove riječi reagirao je predsjednik HVS-a Predrag Slobodna rekavši kako apelira da »tko god dođe na vlast podeblja izdvajanja za sport«.Osvajače srebrne medalje u Riju došli su pozdraviti i njihovi nasljednici, članovi juniorske reprezentacije kojima je velika želja bila upoznati se sa svojim idolima.