Vaterpolo

Tucak prije Rusije: ‘Idemo korak po korak’

Igor Duvnjak

Idemo iz utakmice u utakmicu. Želja nam je zadržati ovu razinu igre, a ja ću pokušati rotirati što više igrača da osiguramo potrebnu svježinu – kaže izbornik Ivica Tucak



RIJEKA Hrvatska vaterpolska reprezentacija uvjerljivom pobjedom protiv SAD-a otvorila je nastup na Svjetskom prvenstvu i opravdavši status jednog od favorita natjecanja u Budimpešti. Danas je očekuje novi ispit, nadmetanje s Rusijom od 13.30 sati. Suparnik nije reprezentacija nekadašnje davne snage kada je mogla u borbu za medalje, ali kao i svaki suparnici, tako i Rusi zaslužuju nužno štovanje.



Danas, skupina D, 13.30: Rusija – Hrvatska; 17.30: SAD – Japan.Skupina A, 18.50: Kanada – Kazahstan; 21.30: Brazil – Crna Gora.Skupina B, 9.30: Francuska – Australija; 20.10: Mađarska – Italija.Skupina C, 10.50: JAR – Grčka; 12.10: Španjolska – Srbija.


Kapetan Sandro Sukno i suigrači vrlo su brzo nametnuli autoritet aktualnih finalista Svjetskoga prvenstva i Olimpijskih igara te se ovaj vaterpolski dijalog između Hrvatske i SAD-a u skupini D pretvorio u maštoviti hrvatski monolog. Viđena je vrlo čvrsta obrana pred poslovično budnim vratarom Markom Bijačem, dok je u napadu suparniku prijetila opasnost, kako s dva metra, gdje je bekove razmontirao Luka Lončar, tako i iz raznovrsnih kontranapada čiji je idejni začetnik bio lucidni asistent i strijelac, ljevoruki Javier Garcia. Od bivšeg »primorjaša« i ostalih svojih aduta izbornik Ivica Tucak očekuje danas reprizu sa Rusijom. Što se tiče »probijanja leda« i apsolviranja prve utakmice, kormilar je zadovoljan poslom koji je obavljala njegova posada ne ostavljajući suparnicima nikakve iluzije o eventualnom iznenađenju na Margitszigetu.


Odlična obrana




– Zadovoljan sam kako smo izgledali – konstatirao je hrvatski izbornik Tucak momčad kojega je sve vrijeme vješto kontrolirala igru i povećavala prednost do konačnih, uvjerljivih 12:7.


– Odigrali smo vrlo dobru utakmicu u fazi napada i obrane. SAD nije bezazlena reprezentacija, ali znali smo odgovoriti kretanjima u prostor. Obrana je bila odlična, a pritom je učinjen prvi najteži korak na ovakvim turnirima.Ivica Tucak je svjestan da je ovom pobjedom učinjen samo prvi zaveslaj ka planiranim i željenim ciljevima koji se kreću oko pobjedničkoga postolja.


Reprezentativac Ivan Krapić novi je centar splitskog »Jadrana«, kapicu napuljske »Acquachiare« zamijenio je onom kluba iz Zvončaca. Riječki centar, kapetan sjajne trofejne generacije »primorjaša«, tek je jedan u trokutu bivših igrača kluba s Kantride koji sele u splitski klub velike tradicije i u posljednje vrijeme znatno naraslih ambicija.


»Jadran« je, naime, angažirao australskog reprezenativnog igrača s desne strane, Nathana Powera, da bi se odlučio i za trećeg nekadašnjega »primorjaša«, reprezentativnog napadača Anđela Šetku. Ovaj Splićanin je dugo bio izvan matične luke, nakon trofejnih sezona na Kantridi lani je igrao u Drugoj talijanskoj ligi za »Romu«, da bi se odlučio za povratak u matičnu sredinu. 



– Sada idemo iz utakmice u utakmicu. Iduća najvažnija je ona protiv Rusije. Zaboravit ćemo sve što je bilo prije i fokusirati se samo na taj susret. Želja nam je zadržati ovu razinu igre, a ja ću kao trener pokušati rotirati što više igrača da osiguramo potrebnu svježinu za kasnije.


Prva utakmica je samo potvrdila koliko momčadi znači zvijezda sjaja Sandra Sukna, asa iz Cavtata, koji je na sreću hrvatske vrste ipak sanirao dugotrajnu ozljedu prsta na ruci i našao se na čelu momčadi zaigravši nakon duge stanke.


Dogovor


– Prošla su gotovo dva mjeseca od moje prošle utakmice što nije lako, ali mislim da će biti sve bolje i bolje kako će turnir odmicati – rekao je Sukno zadovoljan onime što je momčad prikazala na startu. – Dobro smo otvorili turnir i nadam se da ćemo rasti.


Zadovoljni su i njegovi suigrači, kojima je prva pobjeda poticaj uoči nastavka nadmetanja u skupini D, duela s Rusijom i Japanom u kojima su favoriti, što, međutim, treba potvrditi u bazenu.– Prva utakmica je uvijek najteža, bilo je tako i s Amerikancima koji su poznati po agresivnosti i želji za pobjedom. Rezultat na kraju izgleda kao da je to bila laganija utakmica, ali znamo koliko je bilo teško. Utakmicu smo odradili vrhunski, profesionalno i idemo dalje tako nastaviti. Trenirali smo s njima cijelo ljeto i tada nisu bili na ovoj razini. Znamo ih i nismo im dopustili da nas iznenade – rekao je dubrovački bek Marko Macan s kojim se složio i Riječanin Ivan Krapić.

– Bili smo koncentrirani od početka, znali smo da je prva utakmica i odmah smo na početku odigrali kako treba. Bili smo čvrsti u obrani, a u napadu nam se otvorilo. Držali smo se dogovora i uvjerljivo pobijedili – rekao je Krapić.