Podbačaj hrvatkih vaterpolista

Tucak: Promašili smo sve što se dalo

Igor Duvnjak

Ivica Tucak / Foto: Predrag Milosavljevic / CROPIX

Ivica Tucak / Foto: Predrag Milosavljevic / CROPIX

Obrana i nije bila toliko loša. Osam golova je pristojan rezultat protiv Mađara, ali napad nije bio na razini. Kada se to dogodi protiv ovakvog protivnika onda je normalno da se i izgubi – tvrdi izbornik



RIJEKA Sustav natjecanja na EP-u djeluje kao pravi lakmusov papir, koji daje točan odgovor o opravdanosti nečijih ambicija. Lagana plovidba  kroz skupinu i potonji ispit u osmini finala samo su optička varka jer se nakon mirne plovidbe odjednom nailazi na vrlo izazovne brzake, kakvi su za Hrvatsku bile zahtjevne četiri četvrtine s velesilom kakva je Mađarska. Epilog je sigurna pobjeda vaterpolske »lake konjice«, koja je lako, bez velikih problema dojurila među četiri najbolja u dvoboju u kojem je zaveslaj po zaveslaj rasplinjavala suparničke nade u uspjeh.


Oslabljena Hrvatska je s pravom strahovala od jakog mađarskog napada »pokrivši se po ušima« borbeno čuvajući prilaze kapetanu, vrataru Josipu Paviću. Problem je međutim nastao u stvaralačkom dijelu igre, kada je trebalo zaprijetiti suparniku. Vidljiv je bio manjak ideja u kreaciji, a isto tako su bile i »drhtave ruke« u realizaciji, koja je bila isuviše manjkava da bi se dobila jedna ovako velika utakmica.


Mobilizacija


– Više nego zaslužena pobjeda Mađara jer su odigrali jednu odličnu utakmicu – konstatirao je Josip Pavić, koji svojim obranama nije mogao zaustaviti kola koja su jurila u poraz. – U obrani smo još i izgledali dobro, ali štekalo je u napadu što je sigurno zasluga i njihovog vratara koji je branio fenomenalno. Ovog puta on je napravio tu razliku. Što je tu je, to je sport. Zato ga volimo, zato ga i igramo. Uvjeren sam da ćemo na sljedećem natjecanju biti bolji.




Izbornik Ivica Tucak je »bezubim« napadom pokušao zagristi čvrstu mađarsku obranu, što se na duži rok sve više pretvaralo u vaterpolsku verziju »Nemoguće misije«. Isfrustrirani zbog nemoći u napadu hrvatski igrači su promašivali i najizglednije prilike u čemu je i neiskorišteni peterac Sandra Sukna, najzvučnijeg Tuckova imena u raspletu dvoboja.


– Što reći? Zaslužena pobjeda Mađarske. Previše toga nismo iskoristili da bi mogli računati na pozitivan rezultat – ustvrdio je izbornik poslije dvoboja u kojem je njegova momčad razbranila Nagyja. – Previše smo promašili zicera, izrađenih situacija, čak i peterac. Promašili su sve što se promašiti dalo. I moguće i nemoguće. Obrana i nije bila toliko loša. Osam golova je pristojan rezultat protiv Mađara, ali napad nije bio na razini. Kada se to dogodi u jednoj ovakvoj utakmici protiv ovakvog protivnika onda je normalno da se utakmica i izgubi. Idemo sad pokušati završiti turnir na najbolji mogući način, a onda ćemo napraviti analizu postignutog u Beogradu. Sada je bitna maksimalna mobilizacija za ono što je najvažnije, a to su Olimpijske igre.


Razočarani


Logično je razmišljati o najvećem skupu sportašica i sportaša svijeta, ali  Olimpijske igre u Rio de Janeiru se iz hladne siječanjske perspektive doimaju daleko dok je EP u Beogradu u punom jeku. Teško je govoriti o idućem natjecanju dok ovo još nije ni završilo. Igrači su  naravno razočarani poslije dvoboja koji ih je ostavio izvan kruga aspiranata na pobjedničko postolje.


– Izgubili smo utakmicu protiv Mađarske posve zasluženo. Bili su bolji tijekom cijele utakmice – priznao je hrvatski bek, »primorjaš« Damir Burić. – Mislim da smo cijeli turnir odigrali ispod razine. To se prije svega odnosi na ove dvije jake utakmice koje smo podbacili i nažalost ispali smo iz borbe za medalje – ocijenio je Burić susrete s reprezentacijama Srbije i Mađarske.