Vaterpolo

Sportski direktor kluba Primorje EB Zoran Roje: Slijedi nam razdoblje preslagivanja

Igor Duvnjak

Snimio Roni BRMALJ

Snimio Roni BRMALJ

Sigurno je samo da ćemo ići na još veće pomlađivanje ekipe, a tko će ostati, vidjet ćemo. Prerano je za detaljniju analizu – kaže   Roje



Kud plovi ovaj brod, pitali su se, u stilu svoje slavne sugrađanke Radojke Šverko, tijekom sezone simpatizeri vaterpolista »Primorja Erste banke« svjedočeći kontinuiranim razočaravajućim predstavama svojih ljubimaca, dok su im u sjećanju bili slavni dani od prije nekoliko sezona kada su osvajani hrvatski Kupovi i domaća prvenstva i kada je klub s Kantride bio viceprvak Europe. Za razliku od onoga zlatnoga doba koje je sponzorirao legendarni predsjednik Predrag Sloboda skrenuvši u uvalu Costabella čak sedam olimpijskih pobjednika, što je bio najtrofejniji skup pojedinaca u povijesti riječkog sporta, ondašnje blještavilo pretvorilo se u današnje sivilo koje je otjeralo navijače s tribina.


Borba za treće mjesto je postala toliko nezanimljiva da na odlučujući susret s »Mornar Brodospasom« momčad trenera Igora Pezelja nije došla bodriti niti najvjernija grupa tifosa. Još su je ranije otjerali neuspjesi u Kupu te potonji potopi s »Mladosti« u polufinalu play-offa. Da bude još gore, riječke »kapice« su potonule i u plivanju do utješne nagrade, »mornari« su ih nadigrali otišavši u Split s osvojenim trećim mjestom.


Reprezentativci


Istina je da sadašnja momčad nije ni blizu kvalitete one momčadi zvijezda koja je osvajala trofeje, ali nije ni tako loša da nije mogla preko »mladostaša« u finale play-offa i domaćeg Kupa, a pogotovo da nije mogla nadigrati »Mornar BS«. Cosmin Radu je centar svjetske klase, olimpijski pobjednik Ivan Buljubašić je reprezentativni bek, kao i njegov kolega Mislav Vrlić, Ante Vukičević je reprezentativni napadač, vratar Duje Jelovina je pozvan u reprezentaciju, Nathan Power je australski, a Maroš Tkač slovački reprezentativac. Sve to, međutim, nije bilo dovoljno za ikakav relevantan rezultat, a da bude još gore, u sezoni nije afirmirana niti jedna nada iz Škole vaterpola o kojoj u klubu toliko pričaju još otkad su jedan za drugim asovi kalibra Sukna, Obradovića, Vićana, Muslima, braće Varga, Garcije i Burića odlazili iz Rijeke jedan za drugim, a Samir Barać se opraštao od vaterpola.



Jukica: Tražimo sponzore


Predsjednik Zoran Jukica se sa suradnicima trudi skrpati kraj sa krajem.– Što se financijskog stanja tiče, Izvršni odbor će ga sanirati i riješiti. Neće ostati repova – obećaje predsjednik »Primorja Erste banke«. – Što se ostaloga tiče, vidjet ćemo, za sada ne znamo previše. Pred nama će biti nova sezona i onda ćemo vidjeti na koji način ćemo djelovati. Realno, to sve ćemo znati za 15-20 dana, tada ćemo biti pametniji. Mogu samo reći da tražimo sponzore, da imamo barem još jednog velikog uz našeg generalnog sponzora »Erste banku«.


– Sezona nije bila prema očekivanjima, pogotovo na kraju u borbi za treće mjesto koje smo svi zajedno zbilja željeli. Njime bismo mogli biti zadovoljni. Sve je bilo obilježeno i ozljedama. Dva mjeseca smo bili bez kapetana Buljubašića, izgubili smo ga u važnom dijelu sezone. Postoje i objektivne činjenice za ovakve rezultate. Nadali smo se trećem mjestu, no u odlučujućoj utakmici nismo uspjeli osvojiti željenu treću poziciju čime bi sezona bila uspješna – kaže dugovječni »primorjaš« Zoran Roje, nekadašnji kapetan olimpijskih pobjednika, koji je po povratku iz Napulja početkom devedesetih godina bio trener momčadi, a danas je sportski direktor kluba.


Financije


Što se tiče budućnosti najistaknutijih igrača, poput Radua, Vukičevića, Buljubašića, Jelovine, Powera i trenera Igora Pezelja, Roje nije rekao ništa određeno. Dojam je da bi spomenuti igrači ostali u Rijeci, ali je pitanje da li ih klub zbog svog financijskog stanja želi i može zadržati.


– Nema nikakve žurbe, pred nama je period preslagivanja, trebat će nam vremena da sve izanaliziramo i vidimo gdje smo. Trebat će nam dvadesetak dana da složimo neku priču i onda ćemo vidjeti što ćemo napraviti. Sigurno je samo da ćemo ići na još veće pomlađivanje ekipe. Ići ćemo tim putem, a tko će ostati, vidjet ćemo. Prerano je za detaljniju analizu, za to imamo vremena.


Nije nikakva tajna da klub od ondašnjih glamuroznih dana živi u drugačijoj financijskoj situaciji, dok traje stezanje remena i najava orijentacije na mlade sve asocira na poruke Dobriše Cesarića u »Voćki poslije kiše« koja »bliješti suncem obasjana…, a kada se sunce malo skrije nestane sve te čarolije, opet je kao prvo, obično malo jadno drvo«.