Plivanje

Skupljanje iskustva u Glasgowu: Počinje EP u kratkim bazenima

Na svakom velikom natjecanju imamo velika očekivanja, bez obzira je li riječ o europskom ili svjetskom prvenstvu. Plivači su trenirali i spremni su stigli na natjecanje - kaže izbornica Klara Šiljeg



Danas u Glasgowu počinje Europsko prvenstvo u plivanju u kratkim bazenima na kojem će Hrvatska imati šestero predstavnika, Lorenu Jerebić (ZPK, 50, 100 i 200 delfin), Niku Čulina (50, 100 i 200 prsno), Anu Blažević (100 i 200 prsno), Ivu Martu Dujanić (200 i 400 mješovito), Mateu Sumajstorčić (400 i 800 slobodno) i Ivana Gajšeka (100 i 200 leđno). Riječ je o mladoj i neiskusnoj reprezentaciji plivači koje će debitirati na velikoj sceni, ali i reprezentaciji koja će ući u povijest hrvatskoga plivanja kao prva koju mahom čine plivačice i tek jedan plivač.


– Ne znam počinje li nova era hrvatskoga plivanja, mislim da je situacija takva budući da su naše glavne perjanice Marin Mogić i Franko Grgić u procesu treninga za Olimpijske igre u Tokiju – rekla je novopečena izbornica hrvatske plivačke reprezentacije Klara Šiljeg.


Osim »jadranaša« Marina Mogića i Franka Grgića na smotri Staroga kontinenta neće biti niti Brune Blaškovića, Nikole Miljenića, Ognjena Marića i Marina Ercegovića, plivača koji se nalaze na studiju u SAD-u, a zbog obaveza na njihovim sveučilištima ovo im natjecanje nije bilo niti u planu. Kao niti Mislava Severa, donedavnog plivača Primorja CO, Kantride i Rijeke, a sada plivača Jadrana, koji sve do listopada nije trenirao pa je otkazao nastup. Od hrvatske šestorke jedine su s normom u Glasgow otputovale Matea Sumajstorčić i juniorka Lorena Jerebić, koje su isplivale državne rekorde na 800 slobodno (8:32.46) odnosno na 100 (59.26) i 200 delfin (2:11.43) na mitingu Mladost 2019 u Zagrebu, a dobrom rezultatu i eventualnom plasmanu među 16 najbržih nada se i Ivan Gajšek na 200 leđno (1:54.86).




– Na svakom velikom natjecanju imamo velika očekivanja, bez obzira je li riječ o europskom ili svjetskom prvenstvu, pa tako i od Glasgowa. Plivači su trenirali i spremni su stigli na natjecanje. No, ne znamo u kakvom će stanju doći drugi plivači niti kakva će biti konkurencija pa je teško išta prognozirati. Vjerujem da će isplivati osobne rekorde, napuniti se samopouzdanjem i shvatiti da ova natjecanja nisu bauk – dodala je Klara Šiljeg.


Konkurencija u Glasgowu bit će izuzetno jaka, dolazak su najavili gotovo svi najbolji plivači koje će predvoditi domaćin Duncan Scott i Mađarica Katinka Hosszu. Hrvatska trojka (Sumajstorčić, Jerebić, Gajšek) lovit će što bolji plasman, ostali će, kao i inače, skupljati iskustvo.