Novi stari predsjednik

Samiru Baraću novi mandat na čelu RSS-a: ‘Kada novac kasni, čitav se sustav urušava’

Kristian Sirotich

Foto D. Škomrlj

Foto D. Škomrlj

Bez obzira na tešku situaciju prijedlog javnih potreba nije izmijenjen, projekcija je ostala ista i to je dobro za sport i odvijanje redovnih aktivnosti. No, zbog pomanjkanja sredstava puno se kasni, a zbog toga udruge dolaze u problem – kaže Barać



RIJEKA U nazočnosti 38 od 43 skupštinara Samir Barać reizabran je za predsjednika Riječkog sportskog saveza u narednom četverogodišnjem razdoblju. Baraćev reizbor nije nikakvo iznenađenje, proslavljeni riječki i hrvatski vaterpolist i kapetan olimpijskih pobjednika iz Londona, vjerojatno je jedini čovjek koji u ovom trenutku ima i kredibilitet i dovoljno hrabrosti stati na čelo krovne riječke sportske organizacije, koja sve teže skrbi o brojnim sportskim udrugama.



Prema prijedlogu raspodjele sredstava za programe javnih potreba u sportu Grada Rijeke za 2017. godinu sportu bi trebalo pripasti 13.167.000 kuna od čega je 10.396.000 kuna predviđeno za treninge, natjecanja, nagrade, sport djece, mladeži i rekreativaca te funkcioniranje sustava, 1.170.000 kuna za organiziranje tradicionalnih i prigodnih sportskih priredbi, organiziranje i nastupe na međunarodnim natjecanjima, 451.000 kuna za sport osoba s invaliditetom i oštećena sluha, te 1.150.000 kuna za preuzete obveze iz prošle godine. Prošle godine u planu raspodjele sredstava za sport je bilo predviđeno 13.600.000 kuna.





– Problematika s riječkim sportom definirana je u jednoj stvari – financijskim sredstvima. Grad brine brigu o riječkom sportu, ali se gradski proračun ne puni planiranim tijekom i tu dolazimo do problema. Iz puno stvari se vidi da se gradonačelnik i Odjel za sport i tehničku kulturu itekako brinu, trude, ali na neke stvari se jednostavno ne može utjecati, a sve to zajedno razbija ritam tih dvanaestina koje moraju biti isplaćene udrugama – započet će Samir Barać, novi-stari predsjednik Riječkog sportskog saveza.


Strategija


– Nadalje, jedan od važnijih koraka u naredne četiri godine mora biti donošenje strategije riječkog sporta. S time smo već krenuli u minulom četverogodišnjem razdoblju, ali sada tu strategiju moramo definirati. Očekivali smo smjernice na nacionalnom nivou, ali budući da ništa nije napravljeno morat ćemo sami regirati. Strategija mora obuhvaćati upravo financiranje sportskih udruga, stručni kadar, kao i naputke kako djecu privući sportu da im on postane dio života. Postoji puno ideja i projekata kojima sport možemo približiti i djeci i natjecateljima i našim sugrađanima u trećoj životnoj dobi, ali zbog pomanjkanja sredstava usredotočeni smo na održavanje pogona.


Riječki sport iz godine u godinu bilježi neke od svojih najvećih rezultata, a da apsurd bude veći financijska situacija u klubovima vjerojatno nikad u povijesti nije bila teža. No, malu utjehu klubovima može predstavljati činjenica da je prijedlog javnih potreba za sport ostao isti kao i prošle godine.


– Bez obzira na tešku situaciju prijedlog javnih potreba nije izmjenjen, projekcija je ostala ista i to je dobro za sport i odvijanje redovnih sportskih aktivnosti. No, brine nas taj način financiranja, zbog pomanjkanja sredstava puno se kasni, a zbog toga udruge dolaze u problem. No, unatoč svemu, sport nevjerojatno puno vraća rezultatima, sportaši su dokazali da se na njih može računati. Trenutačno je najveći problem kako izbalansirati punjenje proračuna. No, također moram reći, da je sramotno da država ne mari za lokalnu sportsku zajednicu, naročito za financiranje pa su ekipni i pojedinačni sportovi prepušteni sami sebi na brigu.


A ono što me u svemu tome strahovito iritira jest da nitko nikada na nacionalnom nivou nije krenuo u ocjenjivanje vrijednosti medalje. Svi pričamo o sportašima i rezultatima, ali kada političari dolaze u priliku napraviti nešto za sport jednostavno nastane rupa. Pored toga, država je uzela ogroman dio kolača lokalnim samoupravama, a lokalne sportske zajednice su opterećene.


Dugovi


Ono što novog-starog predsjednika smeta poput trna u cipeli jesu dugovanja prema klubovima. Ionako tešku financijsku situaciju dodatno otežava činjenica da Riječki sportski savez neredovito ispunjava svoje obaveze.



Na prijedlog Samira Baraća skupštinari RSS-a za dopredsjednike su izabrali Žarka Despota i Doroteu Pešić Bukovac. Osim Baraća, Despota i Pešić Bukovac Izvršni odbor RSS-a činit će još i Slaviša Bradić, Aramis Naglić, Lores Agotić, Velimir Liverić, Mirza Džomba, Ivo Vukić, Miljenko Mišljenović i Doris Marković. Nadzorni odbor činit će Duško Miočić, Miro Pavlović i Veljko Karabaić.



– Bili bismo zadovoljni kada bismo do kraja godine uspjeli ostati na dvije dvanaestine u kašnjenju, ali moramo biti strpljivi. Zaista, iskreno čestitam svim natjecateljima, klubovima, sportašima, volonterima i svima koji vode klubove, na strpljenju, i trudu što održavaju udruge živima, funkcionalnima, jer na taj način uvelike pomažu riječki sport, koji je u zadnje vrijeme često bez novaca.


Riječki sportski savez nalazi se između čekića i nakovnja, između grada i udruga. U nezahvalnoj smo poziciji u kojoj tražimo balans da udruge budu zadovljne, a da grad ispunjava svoje obaveze. No, kada novci kasne sve se urušava i ne preostane nam drugo nego vjera da će situacija biti bolja. Znam, sve ovo zvuči i izgleda poput floskula, ali to je zaista tako – zaključit će Samir Barać.