Uoči Super finala

SVJETSKA LIGA: Vaterpolo reprezentacija u Beograd bez Bukića i Macana

Ivana Vaupotić

Foto Reuters

Foto Reuters

Ne znam hoće li Macan morati na operaciju šake, a Bukić je operirao slijepo crijevo. Izgleda da je to naša karma. Međutim, što više udaraca primamo, nastojimo biti još jači - kaže Ivica Tucak



ZAGREB -Završnica priprema za Super finale Svjetske lige donijela je novi problem za najbolje hrvatske vaterpoliste. U petak ujutro Luki Bukiću upalilo se slijepo crijevo, što znači da ga idućeg tjedna neće biti među putnicima za taj turnir što se igra od 18. do 23. lipnja u Beogradu. Prije toga otpao je Marko Macan, i to zbog ozljede šake.


– Nažalost, takvi problemi su uvijek prisutni na našim pripremama. Još uvijek ne znam hoće li Marko Macan morati na operaciju šake ili će moći nastaviti trenirati s plastičnim zavojem, ali u Beograd ga nećemo voditi, baš kao ni Luku Bukića koji je operiran pa na njega ne možemo računati ni za Svjetsko prvenstvo. Vijesti o Bukiću i Macanu nikako nisu dobre za nas. Izgleda da je to nekakva naša karma.


Međutim, što više udaraca primamo, to nastojimo biti još jači – istaknuo je Ivica Tucak, na jučerašnjoj konferenciji za novinare održanoj povodom potpisivanja sponzorskog ugovora s Konzumom, koji je predstavljao Slavko Ledić, predsjednik Uprave.




Uz izbornika, pred predstavnicima medija se pojavio i Perica Bukić, koji je, s pozicije predsjednika Hrvatskog vaterpolo saveza, također ponudio optimizam. Kako za Super finale Svjetske lige u Beogradu, tako i za Svjetsko prvenstvo, što za mjesec dana počinje u Južnoj Koreji.


– Potrudit ćemo se nastaviti fantastičan niz koji imamo u zadnjih dvanaest godina. Nije nikakva tajna da je konkurencija u vaterpolu vrlo velika. Puno reprezentacija želi ići do samoga kraja, a činjenica je da smo mi aktualni svjetski prvaci – rekao je Bukić.


Povrh toga, na zadnjih šest svjetskih prvenstava Hrvatska je osvojila isto toliko medalja.


– Riječ je o jednom fenomenalnom dosegu kojim se ne može pohvaliti niti jedna druga zemlja u vaterpolu. Poduzet ćemo sve što je u našoj moći da bi se naša reprezentacija vratila iz Južne Koreje s medaljom oko vrata – dodao je prvi čovjek HVS-a.


Super finale Svjetske lige ima određenu težinu, no jasno je da vaterpolski šlager ovog ljeta ipak predstavlja Svjetsko prvenstvo.


– Imamo problema s ozlijeđenim igračima, ali sigurno nećemo plakati. Ne postoji razlog zbog kojeg bismo sada trebali biti nervozni. Sve ovo što nam se događa, samo predstavlja motiv više. Kvaliteta hrvatske reprezentacije nikada nije bila upitna. Bez obzira na sve okolnosti, mi idemo naprijed punim jedrima – zaključio je Tucak.


Obrana titule u Južnoj Koreji


Odabranici Ivice Tucka obranu titule svjetskih prvaka započet će 15. srpnja utakmicom protiv Australije, u drugom kolu igrat će protiv Amerikanaca 17. srpnja, a u posljednjem dvoboju skupine, 19. srpnja, čeka ih Kazahstan.



Prvoplasirane reprezentacije iz svake od četiriju skupina izravno će se plasirati u četvrtfinale, a druga i treća reprezentacija iz svake skupine igrat će utakmice za plasman među osam najboljih. Dvoboji osmine finala na rasporedu su 21. srpnja, a četvrtfinala 23. srpnja. Osvoje li prvo mjesto u skupini, hrvatski vaterpolisti će u četvrtfinalu igrati protiv boljeg iz dvoboja drugoplasirane reprezentacije iz skupine D i trećeplasirane momčadi u skupini C.


Prije dvije godine hrvatski vaterpolisti su osvojili naslov svjetskih prvaka u Budimpešti, pobijedivši u četvrtfinalu Italiju (12:9), u polufinalu Srbiju (12:11), a u finalu su bili bolji od Mađarske (8:6).


Iako nije službeno odredio sastav, izbornik Tucak će, ako ne bude novih ozljeda, u Beograd otputovati: vratari Marko Bijač i Ivan Marcelić; centri Luka Lončar, Josip Vrlić i Ivan Krapić, braniči Ivan Buljubašić, Andro Bušlje i Hrvoje Benić, te napadači Loren Fatović, Maro Joković, Ante Vukičević, Lovre Miloš, Anđelo Šetka, Xavi Garcia i Andrija Bašić.