Stižu Rumunji i Španjolci

Primorjaši saznali suparnike u Ligi prvaka, Cosmin Radu: ‘Bit će zanimljivo’

Igor Duvnjak

Od 14. do 16. listopada Riječani će biti domaćini skupini H, u kojoj će još biti rumunjski "Digi Oradea" i "Steaua" te španjolski Sabadell



RIJEKA – Podmlađena momčad vaterpolista “Primorja Erste banke” će na svome bazenu od 14. do 16. listopada ugostiti Skupinu H kvalifikacija za Ligu prvaka. Uz Riječane, u toj skupini bit će još i španjolski “Sabadell” te dvije kvalitetne rumunjske momčadi, “Digi Oradea” i “Steaua” iz Bukurešta. Odlučeno je tako na jučerašnjem ždrijebanju u Nyonu. U treću, odlučujuću, nokaut fazu kvalifikacija proći će dvije prvoplasirane momčadi, nakon čega će se igrati dvije utakmice. Pobjednik tih “play off” utakmica ići će u Ligu prvaka, poraženi uLEN Kup.


Prema prvim procjenama najjači suparnik Riječana je “DIGI Oradea”, momčad koja je u drugoj fazi kvalifikacija u nedjelju uvjerljivo nadigrala splitski “Mornar” i pritom osvojila skupinu kojoj je bila domaćin. “Primorjaše” vežu lijepe uspomene za Oradeu, gdje su postali viceprvaci Europe 2012. godine iza “Pro Recca”, a rumunjski klub nije sudjelovao na tom završnom turniru najbolje četiri momčadi. Za “Oradeu” sada igraju itekako poznata imena, poput hrvatskog centra Borisa Pavlovića, reprezentativnog vratara Srbije Gojka Pijetlovića, bivšeg igrača beogradskog “Partizana” Mateja Asanovića, a za rumunjski klub nedavno je potpisao i bivši srpski reprezentativac Nikola Rađen, koji je u svibnju 2015. godine zaradio četverogodišnju suspenziju Svjetske plivačke federacije nakon što je bio pozitivan na kokain. Rađenu je kazna ublažena.


Prvo mjesto


Rumunjski duo na Kantridi čini prvak njihove zemlje, bukureštanska “Steaua” za koju igra bivši “primorjaš”, ljevoruki Ivan Krizman. U španjolskom “Sabadellu” pak, s kojim se “Primorje EB” svojedobno ogledalo u LEN Kupu, najpoznatija imena su braća Victor i Sergi Cabanas te Marc Soler. Na ždrijebu U Nyonu je splitski “Mornar” izabran u skupinu E, koja će se igrati u Egeru i u kojoj će, uz domaću momčad, biti još “Verona” i “Marseille”.





Skupina E (Eger)


Eger, Marseille, Verona, Mornar BS.


Skupina F (Brescia)


Brescia, Crvena zvezda, OSC (Mađarska), Sintez Kazan.


Skupina G (Herceg Novi)


Vougliameni, Duisburg, Jadran HN Carine, Waspo Hannover.


Skupina H (Rijeka)


Primorje EB, Sabadell, Digi Oradea, Steaua.



– Bit će zanimljivo. Igramo s dvije ekipe iz Rumunjske – zadovoljno je komentirao Cosmin Radu, rumunjski as u riječkim redovima, koji će se uskoro na Kantridi susresti s brojnim reprezentativcima svoje zemlje. – Mislim da možemo pobijediti u sve tri utakmice. Rumunjske goste dobro poznajem, o “Sabadellu” još uvijek ništa ne znamo. Uglavnom, mislim da možemo biti prvi u skupini, što je za nas jako bitno.


Subota u mislima


Iskusnik Radu se udomaćio na Kantridi, nije se uključio u ljetošnji egzodus poznatih imena. Vrsni ljevoruki igrač je ove sezone na čelu mlade riječke momčadi.


– Tek smo u posljednja dva, tri tjedna počeli igrati zajedno. Imamo kvalitetu, ali momčad za sada još nema iskustva i to se vidi. Moramo naučiti igrati jedan za drugoga i to će trajati neko vrijeme. Mislim da ćemo to vrlo brzo popraviti.


Misli momčadi s Kantride su sada okrenute suboti, kada na početku natjecanja u Regionalnoj ligi u Rijeku stiže sastav splitskog “Jadrana”.


– Nemam previše informacija o suparnicima, no čuo sam da su »jadranaši« puno bolji nego prošle sezone. Vidjet ćemo što će biti, ali u domaćim utakmicama mi ćemo uglavnom biti favoriti Navijači “primorjaša” su se proteklih godina već navikli da se njihovi ljubimci bore za naslov hrvatskog prvaka, u dva navrata su im želje uslišane. Nakon temeljetih promjena u igračkom kadru više nema nekadašnjih ambicija, a ljudi se pitaju što može bitno podmlađena riječka momčad.– Najiskrenije rečeno, mislim da ćemo se mi boriti za drugo mjesto s tim da ćemo se pokušati suprostaviti svima – zaključio je Cosmin Radu.