Vaterpolska poslastica

Primorjaši protiv Duisburga otvaraju nastup u LEN Kupu

Igor Duvnjak

Igor Hinić, Srđan Aksentijević i Duje Peroš/R, Brmalj

Igor Hinić, Srđan Aksentijević i Duje Peroš/R, Brmalj

Turnir će nam naravno biti težak. Igrači rade sve što od njih tražim, pokušavam raditi najbolje što znam, a vidjet ćemo što je naša realnost - kaže trener Igor Hinić



RIJEKA Bazen na Kantridi od večeras do nedjeljnog jutra domaćin je prvog kvalifikacijskog turnira za LEN Kup, nadmetanja kojem u goste mladoj riječkoj momčadi »Primorja Erste banke« stižu prvi favoriti nadmetanja, mađarski »OSC«, beogradski »Partizan« i njemački »Duisburg«. U iduću, odlučnu fazu kvalifikacija idu dvije prvoplasirane momčadi.


O novoj međunarodnoj prezentaciji vaterpola na riječkom plivalištu jučer su na konferenciji za novinare govorili čelnik primorjaša Samir Barać i njegov nekadašnji dugogodišnji suigrač u klubu i u reprezentaciji, Igor Hinić. Osim ovih trofejnih imena govorili su i dva napadača, pojačanje Riječana iz beogradskog »Partizana« Srđan Aksentijević i kapetan riječke momčadi Duje Peroš.


– Prošle sezone nismo igrali u LEN Kupu iako smo bili izborili pravo nastupa u Europi – podsjetio je Samir Barać na tadašnju odluku uzrokovanu financijskim razlozima. Ovog puta se klub odlučio za ulazak u europske vode usprkos troškovima, želeći da njegovi mladi igrači steknu nešto međunarodnog iskustva. – Suparnici su nam sve redom ekipe koje igraju niz godina u Europi. Uprava od naših igrača traži da daju sve od sebe. Ovo je početni korak izgradnje ove nove momčadi, želja nam je u idućih pet, šest godina činiti korak naprijed iz četvrtine u četvrtinu, iz utakmice u utakmicu, iz sezone u sezonu.


Paparić izostaje




Igor Hinić će se morati snalaziti bez pomoći prvog centra Lovre Paparića, koji je obnovio tešku ozljedu palca i morat će pauzirati duže vrijeme. Skupljao je Hinić informacije o suparnicima, tražeći šanse za prolaz svoje ekipe.


– »OSC« je najveći favorit turnira. Sastavljen je od kvalitetnih mađarskih igrača i stranaca, mislim da je prvo mjesto rezervirano za njih. »Duisburg« ima nekoliko boljih i iskusnijih igrača kao što su centar Eidner i napadač Schüller. Klub je godinama u vrhu njemačkog vaterpola, naši gosti su dobra ekipa koja dobro pliva. »Partizan« je klub sa najboljom školom vaterpola u svijetu koja izbacuje ogromne količine igrača. Pojačani su iskusnim Korolijom, odličnim centrom koji je igrao za njih kada su osvojili Ligu prvaka – kazao je trener Riječana. – Turnir će nam naravno biti težak. Igrači rade sve što od njih tražim, pokušavam raditi najbolje što znam, a vidjet ćemo što je naša realnost.


Igrači žele pružiti sve od sebe kako bi izborili prolazak u drugi krug kvalifikacija.


Gostoljubivost


– Moram zahvaliti igračima, stručnom stožeru i svima u klubu na gostoljubivosti i načinu na koji su me prihvatili. Posve sam oduševljen – rekao je iskusni Srđan Aksentijević, pojačanje Riječana, rođen 1986. godine. Za njim je duga karijera, osim u »Partizanu« igrao je u Turskoj i u Italiji. – »Partizan« je lani promijenio velik dio ekipe, devet igrača je otišlo, ali njihov pomladak se nadovezuje na sistem koji se gradi godinama. Nepoznanica su za nas, kao i mi za njih. »OSC« je kandidat za osvajanje ovog turnira, ali i cijelog LEN Europa kupa. Mi ćemo dati maksimum i nadamo se što boljem rezultatu. Željni smo pobjeda i dokazivanja.


– Naše misli su usmjerene na »Duisburg«, sve pripreme smo podredili njima, a zatim ćemo razmišljati o idućem suparniku. Pokušat ćemo izboriti drugo mjesto. Pozivam sve ljubitelje vaterpola i navijače da dođu i pruže nam podršku – poručio je kapetan ekipe Duje Peroš, koji je u prvoj momčadi od 2011. godine.


Cijena jednodnevnih ulaznica za vaterpolska zbivanja na Kantridi je 40 kuna, a trodnevnih 80 kuna.



Petak: Primorje EB – Duisburg (19.15), OSC – Partizan (20.45)


Subota: Primorje EB – Partizan (19.15), Duisburg – OSC (20.45).


Nedjelja: Partizan – Duisburg (10.30), Primorje EB – OSC (12.00).