Ivica Tucak

Ovo je nezapamćeno, tko zna što će uopće biti s održavanjem Olimpijskih igara…

Igor Duvnjak

Ivica Tucak/Foto PIXSELL

Ivica Tucak/Foto PIXSELL



RIJEKA Koronavirus nezadrživo ide dalje, nadvio se i nad vaterpolske vode o čemu nešto zna i hrvatska vaterpolska reprezentacija. Virus radi kojega su odjednom i inače dosadni TV dnevnici postali zanimljivi, potopio je i plan priprema hrvatske reprezentacije. Hrvatske »kapice« pod vodstvom trofejnog izbornika Ivice Tucaka okupile su se u subotu zbog predolimpijskog kvalifikacijskog turnira, što se trebao održati od 22. do 29. ožujka u Rotterdamu, uz nastup Hrvatske zajedno s Nizozemskom, Francuskom, Rusijom, Njemačkom i Rumunjskom. Plan je bio odlazak u Dubrovnik i potom u Crnu Goru gdje su, prije Rotterdama, sljedećeg utorka trebali igrati četvrtfinale Svjetske lige Međutim, ništa od Dubrovnika, Crne Gore i Rotterdama, novi termin kvalifikacija za Igre je prema Svjetskoj federaciji, FINA-i od 31. svibnja do 7. lipnja. Tada se, međutim, trebaju igrati i završnice prvenstava te Lige prvaka, u vaterpolu je, kao i u ostalim sportovima, nastao kaos. Tucak je pritom imao na raspolaganju i igrače iz Ligurije, iz Pro Recca, golmana Marko Bijača i kapetana reprezentacije Andru Bušlju, koji su srećom ranije došli u Hrvatsku i nisu zahvaćeni virusom. Uz njih među imenima koje je okupio, a onda silom prilika raspustio, izbornik je imao Ivana Marcelića, (Mladost), Marina Šparadu (Solaris), Matu Anića (Jadran), Marka Macana (Jug AO), Hrvoja Benića (Jug AO), Maru Jokovića (Olympiacos), Xavia Garciju (Jug AO), Lovru Miloša (Mladost), Antu Vukičevića (Marseille), Lorena Fatovića (Jug AO), Luku Bukića (Mladost), Luku Lončara (Jug AO), Josipa Vrlića (Mladost), Franka Lazića (Mladost), Luku Lozinu (Jug AO) i Rina Burića (Jadran).


Ozbiljan pristup


– Ne bih želio bilo što komentirati na tu temu kada nisam stručan u tom pogledu – kaže Ivica Tucak oko ove eskalacija koronavirusa. – Nastojim pritom, koliko god je moguće više zaštititi i sebe i svoju okolinu. Ispočetka mi je sve ovo djelovalo onako, kao malo smiješno, a sada mi djeluje kao neka histerija.


Bilo kako bilo, ovakvo nešto sportski svijet ne pamti osim za vrijeme Drugog svjetskog rata, vrhunski sport na cijeloj planeti je odjednom utihnuo.




– Činjenica je svakako da svakako ovo više nije bezazlena stvar. Svi oni, a među njima sam i ja, koji smo mislili da je to neka bespotrebna histerija, da je to neka prehlada, gripa pogriješili smo. Ispočetka, onako laički, i ja to sam mislio. Međutim, ako stane cijeli svijet, ne samo sport, ako se obustavi zrakoplovni promet između Amerike i Europe i kada se događa sve ovo što se događa, to definitivno više nije bezazlena stvar. Tome treba pristupiti vrlo ozbiljno.


Sve je stalo


Vrhunski vaterpolo nije izuzet od sveukupnog zaustavljanja aktivnosti, od klupskih do reprezentativnih utakmica, jednostavno je silom prilika sve stalo.


– Kada smo u petak od Svjetske federacije, FINA-e dobili vijest da se odgađa utakmica Svjetske lige i ovaj kvalifikacijski turnir za Olimpijske igre, trenutačno smo raspustili reprezentaciju i pustili smo dečke kućama. Imali smo u planu i putovanje u Podgoricu te spariranje u Srbiji, a sve što će biti dalje je pod velikim znakom pitanja. Tko zna što će uopće biti s održavanjem Olimpijskih igara. Ne znam što bih rekao. Ovo je nešto nezapamćeno, ne znam da je ikada bilo ovako.


I igrači i treneri iz raznih sportova će nakon svega morati krenuti dalje, pitanje je bilo koliko će se morati »početi raditi ispočetka«.


– Pitanje je sada koje će sve posljedice ovo ostaviti, i na zdravlje ljudi i na cjelokupnu situaciju, na gospodarstvo i na sve drugo. To je jedan veliki oblak koji je nad nama i nemamo pojma što nosi – poručio je Ivica Tucak.