Ponajbolji centar svijeta

Nikša Dobud: Jedno su želje, a drugo je realnost

Igor Duvnjak

Naš narod, ali i mi sami, uvijek očekujemo medalje, ali ovo je još jedna potvrda da svi igraju vaterpolo. Jednostavno smo bili »tanki« – kaže Dobud



RIJEKA Nikša Dobud je protiv Talijana, kao i na prethodnim utakmicama Europskog prvenstva, snažno vukao hrvatski napad i bio jedan od najistaknutijih pojedinaca.  Zapaženi učinak slavnog dubrovačkog centra, svakako jednoga  od najboljih na svijetu, međutim, nije pomogao, »azzurri« su ostavili Hrvatsku u predvorju borbe za medalju. I danas (13.30 sati) će protiv Grčke igrati za peto mjesto.


 – Poraz je uvijek bolan i težak. Izgubili smo od Italije koja nas je nadigrala, bez obzira što su imali nekoliko sudačkih darova. Unatoč svemu, mi smo morali bolje reagirati. No, pokazalo se ono čega smo se i pribojavali, odnosno pokazalo se da smo dosta tanki u izboru igrača – kaže Nikša Dobud, prvi centar hrvatske reprezentacije. – Ozljede i otkazi su nas dosta osakatili i nas tri, četiri starija igrača moramo odigrati skoro savršenu utakmicu da bismo uopće mogli ući u priču za neku pobjedu s onakvim suparnikom.


Pomlađeni sastav reprezentacije  ima uspona i padova, a ovog puta su to Talijani naplatili.




– Znali smo da će biti oscilacija. Dosta je tu mladih igrača, čitav je niz onih  koji su prvi put u reprezentaciji. Sve to se jednostavno još uvijek nije poklopilo i zato je došao taj poraz. No, sada samo možemo žaliti zbog svega toga. 


Činjenicu da je hrvatska pola golova u četvrtfinalu primila s jednakim brojem igrača u bazenu, Dobud ne svrstava u rubriku »vjerovali ili ne«.


 –  Golove iz igre bi trebalo spriječiti, ali ih se ne može isključiti. U napadu nas je Italija dosta dobro zatvorila, a s druge strane oni su svoje šanse znali iskoristiti. Pola naših primljenih golova  s istim brojem igrača u igri možda jest puno, ali što je tu je. Događa se.


Hrvatska reprezentacija je išla na Europsko prvenstvo s naglašenim ambicijama, ali je borba za medalje ostala »sanak pusti«.


– Naravno, mi uvijek idemo u borbu za medalje. No, sada se pokazalo da su želje jedno, a realnost ipak drugo. Uz ostalo, jako nam je nedostajao  Obradović na poziciji desnog vanjskog, a i s njim bismo bili oslabljeni iako bismo imali puno veću širinu izbora. U odnosu na Olimpijske igre se dosta toga promijenilo. Naš narod, ali i mi sami, uvijek očekujemo medalje, ali ovo je još jedna potvrda da svi igraju vaterpolo. Jednostavno smo bili »tanki«. Sada treba pogledati snimke, vidjeti tko je za reprezentaciju, a tko nije i ići dalje.


Pred Dobudom i društvom  danas je još utakmica za peto mjesto protiv Grčke.


– Moramo pokušati skupiti glave i dostojanstveno odraditi posao do kraja. Valja nam pobijediti Grčku pa kasnije analizirati i vidjeti gdje smo pogriješili – zaključio je Dobud.