Plivač Kantride na SP-u

MISLAV SEVER: Očekivanja? Sve što dođe, dobro je došlo…

Anton Lončar, Mislav Sever i Nikola Obrovac

Anton Lončar, Mislav Sever i Nikola Obrovac



RIJEKA Mislav Sever drži se starih običaja. Pa se tako niti uoči Svjetskoga prvenstva u kratkim bazenima, što će se od sutra do nedjelje održati u kineskom Hangzhouu, ne razmeće velikim najavama. Plivač »Kantride« bit će uz Antona Lončara (Mladost), Nikolu Obrovca (Medveščak) i Kristinu Miletić (Dubrava) dio hrvatskog četverolista, koji je put Kine krenuo u petak uz pratnju izbornika hrvatske plivačke reprezentacije Lovrenca Franičevića i trenera »Kantride« Dalibora Krebelja.


– Sve je isto, nemam očekivanja, kao niti uoči bilo kojega drugog natjecanja. Sve što dođe, dobro je došlo. Prije dvije godine plivao sam u dva polufinala koja nisam očekivao, tako niti ove godine ništa ne očekujem pa možda nešto bude – kaže Mislav Sever, koji se prije dvije godine na svjetskoj smotri prometnuo u najboljeg hrvatskoga plivača u kanadskom Windsoru plasiravši se u polufinala na 50 i 100 slobodno. U Windsoru se prvi put u karijeri spustio ispod 48 sekundi (47.40), svoj je osobni rekord na »stotki« popravio za čak 65 stotinki, a iza sebe je ostavio srebrnog na 50 metara, Rusa Vladimira Morozova (47.82, 18. mjesto). Sever je u Kanadi i na 50 metara plivao svoju najbržu utrku karijere, njegove 21.62 sekunde bile su mu dovoljne za 12. mjesto.


Vremenska razlika


– Toga se uvijek lijepo sjetiti. Sada nas je dosta manje nego prije dvije godine kada nas je u Kanadi bilo više od desetero. Kakva je sada situacija? U rujnu sam odradio dvotjedne pripreme u Bologni, slično nešto sam imao i prije dvije godine uoči Kanade, pa ćemo vidjeti – nastavio je Sever, koji je svojevrsnu generalnu probu odradio na Svjetskom kupu u Pekingu na kojem je »stotku« isplivao za 48.61 sekundi, a utrku na 50 metara okončao za 22.50 sekundi.




– Svjetski kup nije dobro prošao zbog previše putovanja i groznice koja me uhvatila odmah po dolasku. Zbog toga nisam niti nastupao na mitingu Mladosti. Moji zdravstveni problemi trajali su skoro dva tjedna, sad se polako vraćam i već deset dana sam u dobrom stanju. U Peking smo išli baš da isprobamo kako ćemo reagirati na vremensku zonu, nije bilo uspješno, sada smo valjda pametniji. Vremenska razlika nas je doslovno ubila, po dolasku smo svi zaspali, onda smo otišli na bazen, a po noći nismo mogli spavati, a ujutro su nas čekale utrke i bilo je dosta turbulentno. Zato smo sada u Kinu otišli prošloga petka, mislim da će nam to biti dovoljno za prilagodbu.


Rođendanska želja


Mislav Sever u bazen će uskočiti 13. prosinca kada su na rasporedu kvalifikacije u utrci na 50 slobodno, dva dana kasnije proslavit će 24. rođendan i nastupiti u svojoj glavnoj disciplini, utrci na 100 slobodno.


– Moja rođendanska želja? Polufinale, ha, ha, ha. Nemam je, ali je ipak posebnije kad plivaš za rođendan na velikom natjecanju. Prošle godine sam rođendan proslavio na europskom prvenstvu, ali nije bilo dobro, nadam se da će ovaj rođendan ipak biti bolji – kaže Mislav Sever, koji je najbrže ove sezone plivao na Regionalnom prvenstvu u Rijeci na kojem je utrku na 50 metara isplivao za 22.14 sekundi, dok je »stotku« plivao 48.44 sekundi.


– Svjetsko prvenstvo, a onda i prvenstvo Hrvatske u Rijeci, definitvno su glavna natjecanja sezone. »Stotku« sam ove sezone plivao samo dva puta, u Pekingu i na Regionalnom prvenstvu u Rijeci. To je oduvijek moja najbolja disciplina, tu imam veće šanse, pa ćemo vidjeti. Konkurencija će biti puno veća nego prije 2016. godine u Windsoru. To je bila olimpijska godina i mnogi plivači nisu došli, po informacija koje imamo sada će malo njih izostati. Prvenstvo će biti zanimljivo, za polufinale će trebati plivati ispod 47.5 sekundi, a u moje obje discipline favorit za zlato je Vladimir Morozov. Kanada? Morozov nije bio skroz ozbiljan za to natjecanje, sredinom studenoga na Svjetskom kupu u Singapuru plivao je 44.95 sekundi, stotinku sporije od svjetskog rekorda. Mislim da sada nema dvojbe da će zlata biti njegova