Pripreme za SP

Javier Garcia: ‘Uvijek je lijepo doći u Rijeku’

Igor Duvnjak

ODRADILI DOBAR POSAO – Javier Garcia / snimio D. ŠKOMRLJ

ODRADILI DOBAR POSAO – Javier Garcia / snimio D. ŠKOMRLJ

Tu sam proveo pet čudesnih godina, bilo je prekrasno. Za mene će Rijeka uvijek biti nešto posebno, dio mog srca je u Rijeci – kaže Španjolac s hrvatskom putovnicom



Dok je većini u mislima godišnji odmor, najbolji svjetski vaterpolisti rade punom parom pripremajući se za Svjetsko prvenstvo, što se igra u Budimpešti od 15. do 30. srpnja. Hrvatska reprezentacija je jučer obavila posljednje treninge na Kantridi, danas putuje u talijansku Siracusu na tamošnji turnir »Šest nacija« gdje je svrstana u B skupinu zajedno s Australijom i SAD-om. U A skupini uz Italiju još su i Rusija i Grčka. Finale je na rasporedu u nedjelju od 16.30 sati. Uoči puta izbornik Ivica Tucak je popis kandidata za Budimpeštu sa dvadeset skratio za tri imena, u Italiju ne idu tri najmlađa reprezentativca, Fran Čubranić, Franko Lazić i Ivan Domagoj Zović.


– Normalno je da ima umora nakon priprema, uostalom desetak je dana do Svjetskog prvenstva – kaže ljevoruki Javier Garcija, Španjolac s hrvatskom putovnicom, igrač »Juga CO« i bivši primorjaš, a sada izbornikov adut na desnoj strani uz mara Jokovića. – Ovaj period u Rijeci smo iskoristili za jake treninge. Vjerujem da smo dobro radili, svi smo zadovoljni i čekamo turnir na Siciliji, gdje ćemo odigrati tri utakmice.


Popularni Xavi je zadovoljan i ozračjem koje vlada u reprezentaciji nakon dugih priprema te nastupa u SAD-u i u Svjetskoj ligi. Oblak zabrinutosti nad hrvatskim taborom je neizvjestan rasplet oko ozljede kapetana Sandra Sukna.




– Atmosfera je dobra. Svi smo zajedno i važno je da svi težimo istome. Smatram da smo radili dobro, kako oni koji su tolike godine u reprezentaciji, tako i oni mladi. Obavili smo dobar posao, a sada ćemo vidjeti što će biti sa Sandrom. Ozljeda mu se dogodila prvog dana američkih priprema. Cijelo ljeto smo radili bez njega, ali nadam se da će biti sa nama. On je naš najbolji igrač i kapetan, s njim je sve lakše. Ne bude li ga, ići ćemo dalje, no sada očekujemo da će biti uz nas kao igrač koji čini razliku.


Garcia je, naravno, zadovoljan što je nakratko svratio na Kantridu.


– Uvijek mi je lijepo doći ovdje. Tu sam proveo pet čudesnih godina, bilo je prekrasno. Za mene će Rijeka uvijek biti nešto posebno, tu imam tolikih prijatelja. Imamo recimo Šibenik, Zagreb, Zadar, ali kada bih ja mogao odlučivati, uvijek mi je draže doći tu. Dio mog srca je u Rijeci.


Javier i društvo će na turniru u Siracusi nastojati »podmazati kotačiće« kako bi hrvatski stroj na Svjetskom prvenstvu radio kako treba.


– Nastojat ćemo definirati koja će biti momčad od trinaest igrača za Svjetsko prvenstvo, na put sada ide njih sedamnaest. Turnir služi da popravimo detalje koji nisu bili dobri u Svjetskoj ligi, dotjerat ćemo malo taktičke detalje.


Kada je nastup u Budimpešti u pitanju Garcia i suigrači se na zalijeću prognozama, iako je jasno da su ambicije velike.


– Imamo skupinu koja nam neće biti laka, tu su SAD, Rusija, Japan. Mi smo Hrvatska i trebali bismo osvojiti prvo mjesto u skupini, ali neće biti jednostavno. Rusija je dobra momčad, protiv Amerikanaca smo dosta igrali i vidjeli smo da ako se malo pogriješi, oni znaju iznenaditi. Nadamo se tom prvom mjestu, a onda ćemo vidjeti dalje što će biti u četvrtfinalu, u nokaut fazi. Tu će biti teško. Bude li po prognozama igrat ćemo protiv Mađarske ili Italije… No, idemo utakmicu po utakmicu.