Španjolsko pojačanje

Javier Garcia: Naš cilj se zna, u Rio idemo po medalju!

Igor Duvnjak

Odličan osjećaj - Javier Garcia / Snimio D. Škomrlj

Odličan osjećaj - Javier Garcia / Snimio D. Škomrlj

U svakoj utakmici bit će teško, no mi tamo idemo po odličje kao i deset drugih ekipa. To je naš cilj – ističe bivši »primorjaš«, sada u redovima europskog prvaka



RIJEKA – Hrvatska vaterpolska reprezentacija na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru uskoro kreće u obranu zlatne medalje iz Londona od prije četiri godine i to sa željenim pojačanjem – Javierom Garcijom! Preva navodima iz HVS-a ljevoruki španjolski majstor s hrvatskom putovnicom bit će prijavljen među trinaest hrvatskih vaterpolista za Igre nakon što su stigla odobrenje španjolskog Saveza i tamošnjeg Olimpijskog odbora i krovne organizacije ovog sporta FINA-e te poslije usmene preporuke Međunarodnog olimpijskog odbora koji bi navodno u iduća dva tjedna svoju odluku trebao izreći i službeno.


Laka odluka


– Iz HVS-a je stigao upit želim li igrati za Hrvatsku. Ispitali su kakve su opcije i koliko dokumentacije treba prikupiti kako bih mogao igrati na Olimpijskim igrama – kaže Javier Garcia koji je nakon uspješne karijere u »Primorju Erste banci« prošle sezone igrao u novom prvaku »Jugu Croatia osiguranje«. – Nakon što se vidjelo da je moguće povoljno rješenje pristao sam te se išlo u daljnji postupak.



– U »Jugu CO« smo napravili odličan uspjeh. To je bila najbolja sezona u klupskoj povijesti. »Jug« nikada do sada nije osvojio sve – kaže Garcia o osvojenom domaćem Kupu i prvenstvu te o klupskoj tituli prvaka Europe. – Ovo je zaista puno za naš klub, sezona je bila stvarno odlična. Na početku sezone nismo mogli vjerovati da ćemo osvojiti sve.





Jedan od najboljih svjetskih ljevorukih napadača ne krije zadovoljstvo što je pozvan u hrvatsku reprezentaciju i što će moći nastupiti za sastav izbornika Ivice Tucaka. Pritom je bitna činjenica što se naigrao s brojnim hrvatskim reprezentativcima pa su tako bitno smanjeni problemi oko uigravanja.


– Za mene je ovo super. Ja sam u Hrvatskoj već šest godina. Igrao sam već s devedeset posto igrača ove reprezentacije te nije bilo teško uklopiti se. Osjećam se odlično u ovoj ekipi, sve je bilo kako treba. To što sam toliko igrao s ovim igračima i što nema nekih teškoća oko uigravanja bila je jedna od bitnih stvari kada sam odlučivao o igranju za Hrvatsku. Tu sam već toliko vremena, znam kako se igra, imam dobar odnos sa suigračima. Bilo je lako, znao sam da mi ne treba puno vremena za uklapanje u ovu sredinu.


Nema problema


Što se sporazumijevanja tiče, tu također »problema nema« pošto je popularni Xavi odavno naučio hrvatski, iako mu, kao ni svakom strancu, nije lako nadmudrivanje s našim padežima.



Kadeti Primorja EB osvojili su četvrto mjesto na finalnom turniru Kupa Hrvatske, domaćin kojega je bio Zadar. Riječani su u susretu za treće mjesto poraženi od domaćina 5:6. Kadeti Mornara BS u finalu su svladali Mladost 12:11, dok je u susretu za peto mjesto Jug CO pobijedio POŠK 15:9.



– Govorim hrvatski bez problema. Sporazumijevam se dobro sa suigračima, nema tu nekih teškoća.


Hrvatska vaterpolska momčad je jedna u buketu reprezentacija koje se nadaju medalji na Olimpijskim igrama.



Hrvatska vaterpolska reprezentacija osvojila je drugo mjesto na turniru u Budimpešti na kojem je ostvarila dvije pobjede i upisala poraz. Na otvaranju turnira bolja je bila Mađarska 12:11, potom su izabranici Ivice Tucka svladali Australiju 13:8 te Gruziju 17:3.



– Normalno, idemo po medalju. To je naš cilj. Ali, znamo da imamo vrlo tešku skupinu. U svakoj utakmici bit će teško, no mi tamo idemo po odličje kao i deset drugih ekipa. Neće biti lako, ali znaju se naši ciljevi.