Prijateljska utakmica

Iz punog treninga u tijesan poraz: Hrvatski vaterpolisti na Kantridi poraženi od Italije

Igor Duvnjak

DVAPUT PRECIZAN – Sandro Sukno / Snimio Damir ŠKOMRLJ

DVAPUT PRECIZAN – Sandro Sukno / Snimio Damir ŠKOMRLJ

Prijateljska međunarodna vaterpolska utakmica: Hrvatska – Italija 4:5 (0:2, 2:1, 1:1, 1:1)



RIJEKA Prijateljska međunarodna vaterpolska utakmica: Hrvatska – Italija 4:5 (0:2, 2:1, 1:1, 1:1). Plivalište na Kantridi.  Gledatelja 300. Suci: Franulović, Čipčić (Rijeka).


HRVATSKA: Bijač, Macan, Buljubašić, Lozina, Zović,  Vlahović, Petković 1, Lazić, Sukno 1, Krapić 1, Šetka, Fatović 1, Šparada,Vukičević, Vrlić.  


ITALIJA: Del Lungo, Di Fulvio 1, Gitto, Alessiani, Dolce, Velotto 1, Renzuto 1, Gallo, Manzi, Bodegas 1, Aicardi 1, Bertoli, Volarević, Canella, Bruni.




Igrač više: Hrvatska 6 (3), Italija 3 (1). Peterci: Hrvatska 1 (0), Italija 0.


Frano Vićan i Petar Muslim, trofejni duet asova  iz slavnih dana »primorjaša«, bili su među uglednicima na tribinama plivališta Kantride na  prijateljskom ogledu tradicionalnih rivala, reprezentacija Hrvatske i Italije, koje u subotu završavaju kratke riječke pripreme.


Izbornici, domaćin  Ivica Tucak i njegov talijanski gost Alessandro Campagna, su za ovu priliku postavili donekle podmlađene sastave i iskoristili mogućnost stjecanja uvida u kvalitetu nekih potencijalnih kandidata za službene nastupe u Svjetskoj ligi i na potonjem Svjetskom prvenstvu u Budimpešti.


Bilo je vidljivo da se igra bez rezultatskog pritiska te da momčadi nastupaju iz punog treninga. Nakon što Sandro Sukno, ljubimac navijača na Kantridi u otvaranju nije realizirao peterac, gosti su poveli 2:0 klasičnim kontranapadom Di Fulvija i nakon toga akcijom centra Aicardija. U drugoj četvrtini je stigao i prvi hrvatski pogodak, strijelac je bio nekadašnji kapetan »Primorja EB« Ivan Krapić u akciji s igračem više.


Domaći napad se teško snalazio nasuprot poslovično čvrstom presingu »settebella«, do »poluvremena« je samo dva puta svladao raspoloženog Del Lunga. Približavanjem kraja treće četvrtine Italija se odvojila na 4:2, istaknuti domaći vratar Marko Bijač, koji je do tada skupio sedam obrana nije mogao zaustaviti šut Renzuta. 


U posljednjem hrvatskom napadu Antonio Petković je smanjio na 4:3. I u posljednjoj četvrtini  se igralo po istom ili sličnom scenariju kao i u prethodne tri,  a Italija je održavala zaveslaj, dva prednosti do posljednje tri i pol minute. Tada je Sukno u svom stilu efektno iz daljine smanjio zaostatak, a potom je u posljednjoj minuti prilika za  izjednačenje s igračem više  otišla u nepovrat.