Iskusni bek

Ivan Buljubašić uoči početka prvenstva: ‘Ni sami nismo svjesni svojih mogućnosti’

Igor Duvnjak

Snimio Damir ŠKOMRLJ

Snimio Damir ŠKOMRLJ

Naravno da je ovo velika promjena jer nitko od nas ne očekuje poseban rezultat. Nadamo se da će prema papirnatim prognozama borba za drugo mjesto biti između nas, »Mladosti«, »Jadrana« i »Mornar BS-a« – kaže Buljubašić



RIJEKA Iza vaterpolista »Primorja Erste banke« razdoblje je priprema i uigravanja, sutra u 19 sati započinju natjecateljsku sezonu domaćom utakmicom sa splitskim »Jadranom«. Momčad je u odnosu na protekle sezone itekako izmijenjena i pomlađena, otišlo je niz poznatih imena u odnosu na razdoblja kada je društvo s Kantride plivalo u utrci za naslov domaćeg i europskog prvaka. Novi trener Igor Pezelj nastoji stvoriti kompaktnu momčad, ekipa je kombinacija iskustva i mladosti željne dokazivanja.


Promjene


– To su sve igrači koji su tijekom protekloga perioda bili dio naše priče, samo što su sada gurnuti u prvi plan – kaže Ivan Buljubašić, svojevremeno svjetski i europski prvak te olimpijski pobjednik, iskusni bek koji je postao kapetan momčadi riječkih vaterpolista. – Ja se nadam da će oni ove sezone iskoristiti priliku i pokazati da se u daljnjoj budućnosti može računati na njih.


Na Kantridi su pali u zaborav dani kada su u klubu igrala mađarska braća Daniel i Denes Varga te Španjolac s hrvatskom putovnicom Javier Garcia. U momčadi su nova inozemna imena Slovak Maroš Tkač i Australac Nathan Power.


– Ne govoreći samo o sportu, Power i Tkač su prije svega odlični mladi ljudi. Radišni su, pristojni. Kada je riječ o njihovim igračkim kvalitetama, mislim da će oni iz dana u dan biti sve bolji. Već sada su se pokazali pojačanjima za ovu momčad.Na riječkom bazenu uoči početka sezone nije kao proteklih godina, kada je momčad protkana zvijezdama imala cilj borbu za trofeje. Sadašnji pomlađeni sastav pod vodstvom novog trenera Igora Pezelja lišen je takvih imperativa, što ne znači da je rezultat u drugom planu, naprotiv.

– Prije svega, trener Igor Pezelj je s nama tijekom svih ovih godina, tako da nije nikakva nepoznanica. Skroz prirodno nam je došlo što ćemo nastaviti raditi s njim. S te strane nije bilo nikakvog stresa kod igrača. Što se rezultata tiče, naravno da je ovo sada velika promjena jer je u proteklih pet-šest sezona »Primorje EB« u startu išlo na sami vrh u svim natjecanjima. Sada je malo drugačije, nitko od nas ne očekuje da napravimo nekakav poseban rezultat. Ni sami nismo svjesni kakve su naše mogućnosti, ali stvarno odlično radimo. Sve je posloženo na pravoj razini.


Riječki dečki


Zalaganje na treningu i odnos prema radu su za isticanje, igrači su zdušno izvršavali zadaće u pripremama.– Atmosfera je fantastična. Tu su sada, osim nas koji smo ostali i dva stranca, uglavnom riječki momci koji će stasati. Stoga mislim da će i publici biti zanimljivije gledati domaće momke. Prije svega pozivam navijače da dođu i bodre nas. Naravno, mislim da ni oni ne očekuju od nas rezultate kao prijašnjih godina, ali dat ćemo sve od sebe, nastojat ćemo »ginuti« u svakoj utakmici. Mislim da ćemo se kako prvenstvo bude odmicalo popravljati i igrati sve bolje i bolje. Do sada i nismo imali neke prave utakmice te nismo ni uigrani kako bi trebalo.»Primorjaši« su prethodnih sezona bili veliki favoriti u duelima sa splitskim »Jadranom«, sada oprezno očekuju ligaški debi.


Ivan Buljubašić je novi kapetan riječkih vaterpolista, preuzeo je dužnost koju je godinama obavljao njegov imenjak, centar Ivan Krapić.– Uloga kapetana mi prije svega predstavlja čast i odgovornost. Ovo mi je šesta sezona u klubu, praktički se osjećam kao Riječanin. To mi je dosad najduže razdoblje što sam u nekom klubu. Klub, grad i ljudi su mi stvarno prirasli srcu. Nakon pet sezona se promijenila priča u klubu, ali nastavljamo dalje.


– Nadamo se da će prema papirnatim prognozama borba za drugo mjesto biti između nas, »Mladosti« i »Jadrana« te »Mornar Brodospasa«. Ova prva utakmica je jedna od bitnijih. Nadam se da smo uspjeli posložiti redove, organizirati igru kako smo željeli te da ćemo pobijediti na otvaranju prvenstva.


Odmah poslije domaćeg ispita »Primorje EB« idućeg vikenda na Kantridi igra turnir u okviru druge faze kvalifikacija za Ligu prvaka.– Dobra je stvar što smo domaćini. Imamo dobru skupinu. Još trebamo proučiti suparnike, ali ne vidim razloga zašto ne bismo prošli dalje – poručio je Ivan Buljubašić.