Vaterpolski Europa kup

Hrvatska osigurala plasman na zagrebački završni turnir

Igor Duvnjak

Loren Fatović/Foto Arhiva NL

Loren Fatović/Foto Arhiva NL



IZVORANI Utakmica skupine D Europa kupa/Svjetske lige: Rumunjska – Hrvatska 7:11 (2:2, 0:2, 3:3, 2:4). Olimpijsko plivački kompleks »Sydney 2000« u Izvoraniju. Gledatelja 400. Suci: Golikov (Rusija) i Spiegel (Njemačka).


RUMUNJSKA: Tic (10 obrana), Vancsik, Negrean 2, Gheorghe 2, Gergelyfi, Georgescu 2, Prioteasa, Chioveanu, Calin, Oanta, Dragomirescu, Antipa 1, Abrudan.


HRVATSKA: Bijač (4 obrane), Macan, Fatović 4, Lončar 1, Visković 2, Buljubašić 2, Bašić, Benić, Miloš, Lozina 2, Šetka, Zović, Marcelić (1 obrana).




Igrač više: Rumunjska 4 (1), Hrvatska 8 (4).


Hrvatski vaterpolisti su u rumunjskom Izvoraniju ostvarili uvjerljivu pobjedu nad domaćom Rumunjskom, opravdavši pritom epitet favorita. Plivanje do pobjede nije bilo baš jednostavno za izabranike izbornika Ivice Tucaka, koji je ovog puta imao kombiniranu momčad. Poslije prve četvrtine rezultat je još uvijek bio izjednačen, 2:2, ali su se u drugoj četvrtini gosti ipak odmaknuli na dva zaveslaja razlike. Isti razmak je ostao i poslije tri četvrtine, bilo je 7:5 za Hrvatsku, koja je u posljednjih osam minute bila uvjerljivija sve do konačne pobjede sa četiri gola razlike.


Hrvatska je iz tri utakmice sakupila sedam bodova i vodeća je u skupini s dva boda prednosti pred drugoplasiranom Srbijom, dok je Rumunjska treća bez ijednog boda.


Za Hrvatsku preostao je još susret sa Srbijom 12. ožujka u Sisku.


Europa kup/Svjetska liga je inače novo natjecanje u vaterpolskom svijetu koje u ovom izdanju okuplja 14 reprezentacija podijeljenih u 4 skupine iz koje će po dvije prvoplasirane izboriti plasman na završni turnir u Zagrebu. Hrvatska je ovom pobjedom potvrdila nastup na završnici, što se igra od 5. do 7. travnja uz nastup osam reprezentacija. S tog turnira će tri najbolje reprezentacije izboriti mjesto na Superfinalu Svjetske lige, a Europa bi mogla imati i četvrtog predstavnika bude li završni turnir održan na tlu Starog kontinenta.