Poraz vaterpolista

Cilj je ispunjen bez obzira na poraz od Mađara, a fokus je na SP

Igor Duvnjak

Maro Joković/Foto PIXSELL

Maro Joković/Foto PIXSELL

Svjetsko prvenstvo je ono ključno natjecanje ove godine. Fokus priprema će biti baš za njega. Svjetska liga nam pak dolazi u jednom nezgodnom trenutku, odmah po završetku klupske sezone te se za nju poslovično teško pripremiti. Međutim, ta Svjetska liga ima svoj značaj zato što pobjednik vadi vizu za Olimpijske igre u Tokiju - kaže izbornik Tucak



RIJEKA Hrvatska vaterpolska reprezentacija je srebrnom medaljom okončala nastup na prestižnom, novom natjecanju, Europa kupu. Izabranici izbornika Ivice Tucaka, koji su lani u Rijeci osvojili zlatnu medalju, na ovom natjecanju sada su u finalu velikana poraženi od Mađarske u utakmici koja je bila repriza finala prošlog Svjetskog prvenstva u kojem su baš u Budimpešti 2017. s domaćinima i velikim rivalima slavile hrvatske kapice.


– Ocjenjujući globalno ovaj naš zagrebački nastup, smatram da je on vrlo dobar – kaže Ivica Tucak o nastupu Hrvatske na bazenu uz Savu. – Napravili smo ono što smo trebali napraviti, kvalificirali smo se na završni turnir Svjetske lige. Osim toga, osvojili smo još jednu medalju u nizu za hrvatski vaterpolo. Ona, nažalost, nije najsjajnija, ali ne može pokvariti opći dojam da smo odigrali zaista jedan dobar turnir.


Hrvatski vaterpolisti su ovim drugim mjestom na Europa kupu sada u Zagrebu »ovjerili papire« za Beograd, gdje će se održati završni turnir Svjetske lige od 18. do 23. lipnja. Taj je nastup itekako važan jer će pobjednik tog turnira osigurati nastup na Olimpijskim igrama iduće godine u Tokiju. Plasman na završni turnir Svjetske lige osigurala je i Mađarska te trećeplasirana Španjolska, pobjednica sa Italijom. Na završnom turniru Svjetske lige nastupit će osam reprezentacija i to Australija, Japan, Kanada i Kazahstan, koji su to pravo izborili na Interkontinentalnom turniru Svjetske lige u Perthu, domaćin turnira reprezentacija Srbije te sadašnje tri prvoplasirane momčadi sa Europa kupa u Zagrebu.




– Svjetsko prvenstvo je ono ključno natjecanje ove godine. Fokus priprema će biti baš za njega. Svjetska liga nam pak dolazi u jednom nezgodnom trenutku, odmah po završetku klupske sezone te se za nju poslovično teško pripremiti. Međutim, ta Svjetska liga ima svoj značaj zato što pobjednik vadi vizu za Olimpijske igre u Tokiju. Pokušat ćemo učiniti sve što budemo mogli u tom kratkom, vremenu jer fokus u pripremama će definitivno biti usmjeren na Svjetsko prvenstvo, za taj 15. srpnja kada ćemo morati biti maksimalno pripremljeni.


Svjetsko prvenstvo se igra u Južnoj Koreji od 15. do 27. srpnja. Hrvatska počinje prvenstvo utakmicom s Australijom nakon čega će se ogledati s Amerikancima te s Kazahstancima. Pobjednici iz sve četiri skupine idu izravno u četvrtfinale, osvajači drugog i trećeg mjesta u skupinama će igrati međusobno za plasman među osam najboljih. Hrvatska niz godina obogaćuje kolekciju odličja na Svjetskim prvenstvima koja je zbilja impresivna, ima šest uzastopnih odličja na svjetskim smotrama, uz to je i aktualni svjetski prvak.


– Jasno je da želimo s velikim ambicijama otputovati na to Svjetsko prvenstvo u Južnu Koreju – poručio je šibenski stručnjak svjetskog glasa.