Regionalna liga

Buđenje iz zimskog sna: Vaterpolisti Primorje EB prekinuli crni niz i potopili splitskog rivala Mornar

Igor Duvnjak

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj



RIJEKA Utakmica 16. kola Triglav Regionalne lige vaterpolista – Primorje Erste banka – Mornar Brodospas 8:6 (2:2, 2:2, 3:1, 1:1). Plivalište na Kantridi. Gledatelja 200. Suci: Vlašić, Matijević (Zagreb).


PRIMORJE ERSTE BANKA: Jelovina, Radu 3, Blažić, Power 1, Peroš 1, Radulović, Tkač 2, Rakovac, Mudražija, Vrlić, Vukičević, Paparić, Čubranić, Buljubašić 1.


MORNAR BRODOSPAS: Šparada, Čagalj 3, Kreković, Goreta 1 (1), Ćalić 1, Živković, Rodin, Buha 1, Vrdoljak, Krolo, Dužević, Erak, Kordić, Marović.Igrač više: Primorje EB 5 (2), Mornar BS 6 (3). Peterci: Primorje EB 0, Mornar BS 1 (1).

Vaterpolisti »Primorja Erste banke« su  prekinuli lanac od pet poraza u nizu, na svom terenu su potopili tradicionalnog splitskog rivala. Domaćini su pod imperativom pobjede igrali dosta nervozno, ali velika borbenost i motivacija te vrlo čvrsta obrana pred vratarom Dujom Jelovinom, koji je skupio osam obrana, dovela ih je do željenog uspjeha u ne toliko kvalitetnom, koliko izjednačenom i uzbudljivom nadmetanju na Kantridi.




Riječani su krenuli munjevito, već u prvom napadu ljevica Cosmina Radua je poslala loptu u mrežu da bi se rumunjski majstor reprizirao već u slijedećoj akciji. To je međutim bilo sve od riječkog napada do prvog odmora, stvorena je tek jedna izgledna prilika koja nije realizirana, ostalo je bilo besplodno plivanje što su gosti naravno sankcionirali. Prvo Čagalj iz daljine kada je lopta izmigoljila Duji Jelovini a onda Goreta iz peterca u samoj završnici četvrtine.


I u drugoj četvrtini Splićani su još jednom anulirali vodstvo domaćina kada je Antonio Buha s igračem više odgovorio Marošu Tkaču. Kako su minute odmicale domaći navijači su svjedočili razdoblju bezidejne igre svojih ljubimaca, koja uopće nije brinula obranu “mornara”. Gosti su naravno koristili tako odvijanje utakmice i nepune dvije minute do “velikog odmora” je s igračem više donesao prvo vodstvo 4:3.


Srećom domaćinima je do konca četvrtine efikasni Radu svojim već trećim golom donesao izjednačenje. Niti u trećem dijelu utakmice značajke vaterpola se nisu mijenjale, bila je riječ o obostranim jalovim napadima pri čemu je ipak Duje Peroš iz daljine donesao domaćoj posadi jedan zaveslaj prednosti. Tek nepune tri minute do posljednjeg odmora primorjaši su iz četvrtog pokušaja realizirali prvi puta brojčanu prednost, Tkač je pogodio za 6:4.


Ubrzo su se iz kontranapada pridružio kapetan Ivan Buljubašić i domaćini su prvi puta imali tri gola prednosti, 7:4 da bi na posljednji odmor otplivali s dva gola prednosti jer ih je matirao Ćalić s igračem više. Nepune tri minute prije kraja stigao je gol Marina Čagalja iz daljine kao grom iz vedra neba i odjednom se nad utakmicom opet nadvio oblak neizvjesnosti, bilo je 7:6. Kada je do kraja bilo samo 67 sekundi Riječani su izborili igrača više, trener Igor Pezelj je pozvao minutu odmora da bi Australac Nathan Power golom za 8:6 osigurao pobjedu 35 sekundi prije posljednjeg zvuka sirene.