Vaterpolist

BIVŠI NAJBOLJI CENTAR SVIJETA Igor Hinić: ‘Lagao bih kad bi rekao da ne očekujemo zlato

Igor Duvnjak

Foto: Ivica Tomić

Foto: Ivica Tomić

Da se nema što izgubiti, to je floskula. Uvijek se ima što izgubiti i može se puno izgubiti. Želim igračima da proigraju, pa neka bude što biti mora. Snage imamo, a šanse u finalu su uvijek 50:50 – kaže Igor Hinić

RIJEKA Hrvatski vaterpolisti su uzvitlali valove na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti, prvo uvjerljivim četvrtfinalnim uspjehom s Italijom, a onda još više matom nad aktualnim svjetskim prvakom i olimpijskim pobjednikom. Pobjedom nad Srbijom izboren je veliki uspjeh, ulazak u večerašnji (20.30 sati) finale protiv domaćina Mađara. Samo je to jedno u nizu dostignuća što iz generacije u generaciju već desetljećima svjedoče da je hrvatski vaterpolski proizvod najveće svjetske kvalitete. Diljem Hrvatske slavljen je uspjeh nad vječitim rivalima, favoritima koji su sve vrijeme tražili odgovore na nezaustavljive napadačke akcije ubojitog kapetana Sandra Sukna i njegovih suigrača. Među onim oduševljenim plasmanom u finale izabranika Ivice Tucaka je i proslavljeni riječki sportaš Igor Hinić, nekadašnji najbolji centar svijeta. Mentalna snaga – Normalno da sam se veselio pobjedi – kaže Igor Hinić, koji je nakon impresivne igračke karijere odnedavno trener vaterpolista »Primorja Erste banke«. U dugogodišnjem reprezentativnom stažu slavio je titulu svjetskog i europskog prvaka te olimpijskog pobjednika. – Kao prvo, ova utakmica sa Srbijom je stvarno bila nevjerojatna, čvrsta i s dobrim obranama, ali opet i s nekim nevjerojatnim golovima. Baš je bila lijepa za gledanje.Pritom je hrvatski napad bio izuzetno plodan, ubojit s raznih pozicija. – Napadi su bili učinkoviti, viđen je pregršt lijepih poteza i akcija s jedne i s druge strane, golove smo postizali i mi i Srbi. Utakmica je bila zbilja atraktivna, mislim da su svi uživali. Tko imalo voli sport, za njega je to bio uistinu spektakl. Hinić je bio među onima koji su polagali velike nade u hrvatsku reprezentaciju.– Mislim da se već protiv Italije vidjelo da smo moćni i da smo spremni. Talijani su nam pokušali nametnuti neku igru u kojoj bi nas iscrpili, ali su su na kraju oni upali u tu zamku. Očito smo baš moćni fizički i ja sam već onda vjerovao da možemo pobijediti Srbiju. Uoči velikog polufinalnog sudara vladalo je uvjerenje da je Srbija favorit. Međutim, igra je pokazala nešto drugo. Hrvatska selekcija im je bila apsolutno ravnopravna u ratu živaca sa čak deset izjednačenja rezultata.– Utakmkica je mogla otići i na jednu i na drugu stranu. Sva sreća da smo dobili. Kada se lomio rezultat, imali smo više strpljenja i više snage. Naglasio bih našu fizičku snagu, djelovali smo baš moćno u duelima koje su nam nametali. Vidjelo se to i u plivanjima, te u kontrama. Bilo je i nekih grešaka, što je normalno na takvim utakmicama. Na koncu se momcima može samo čestitati.

Hrvatska je pokazala i veliku psihološku stabilnost.


– Bili smo mentalno čvrsti. Vidi se kohezija u momčadi, očito je da svi dišu zajedno. Može se vidjeti kod svakog gola, kod svake obrane, uočljivo je da je svaki igrač sto poto »unutra«. Pretpostavljam da je atmosfera u momčadi ovog trenutka izvanredna. Dečki su došli u finale, a u finale se ide pobijediti.Hinić je bio u momčadi koja je u sličnom zaletu prije deset godina u Melbourneu osvojila titulu svjetskog prvaka.

Ponoviti Melbourne


– Normalno je da se to može ponoviti. U finalu nema favorita. Sigurno je da neće biti lagano. Mađari igraju pred svojom publikom, pretpostavljam da će i suci malo navijati za njih, kao što uvijek malo navijaju za domaćine. Za mene je najteži suparnik na prvenstvu bila Srbija protiv čije je obrane najteže igrati. Mislim da Mađari neće biti toliko čvrsti u obrani, a s druge strane oni imaju pregršt igrača koji napadačkim sposobnostima mogu riješiti utakmicu. Odigramo li dobro u obrani, onda naš napad može biti kvalitetniji od njihove obrane. Igor ne spada u one koji će reći da Hrvatska nema što izgubiti jer je već ostvarila sjajan uspjeh, a u finalu igra s vaterpolskom velesilom Mađarskom.

– Da se nema što izgubiti, to je floskula. Uvijek se ima što izgubiti i može se puno izgubiti. Ovo je fenomenalan rezultat, a da kažem da ne očekujemo zlato, lagao bih. Mislim da svi očekuju zlato. Želim igračima da proigraju, pa neka bude što biti mora. Snage imamo, a šanse u finalu su uvijek 50:50.