Europa kup

A SAD FURIJA… Hrvatski vaterpolski svladali Grčku i izborili subotnji polufinale sa Španjolskom

Ivana Vaupotić

Anđelo Šetka/Foto PIXSELL

Anđelo Šetka/Foto PIXSELL

Zahvaljujući golovima Lorena Fatovića, Hrvatska je povećavala prednost, a Grci su, u (pre)velikoj želji da uhvate priključak, srljali iz greške u grešku. Naravno, pri tome je ključnu ulogu imala obrana suparnika. Za razliku od organizacije napada i igre s igračem više, Hrvatska je u tom segmentu bila gotovo besprijekorna, i to joj je donijelo ovu veliku pobjedu



ZAGREB Bazen Mladosti uz Savu: Hrvatska – Grčka 13:11 (1:2, 5:4, 4:1, 3:4). Gledatelja: 1.500. Suci: Margeta (Slovenija), Pauletti (Italija).


HRVATSKA: Bijač, Macan, Fatović 3, Lončar 1, Joković 2, Buljubašić 1, Vukičević, Bušlje, Miloš, Vrlić 2, Šetka 2, Garcia 2, Marcelić.


GRČKA: Flegkas, Genidounias 1, Skoumpakis, Kapotsis, Fountoulis 3 (1), Papanastisiou 1, Dervisis 1, Argyropoulos, Mourikis 1, Kolomvos, Gounas 2(1), Vlachopoulos 2, Zerdevas.




Igrač više: Hrvatska 8-18, Grčka 7-17. Tri osobne greške: Fountoulis (22′), Argyropoulos (25′), Vukičević (26′), Papanastisiou (27′), Fatović (29′), Skoumpakis (30′), Macan (31′), Garcia (32′). Peterci: Hrvatska 0-1, Grčka 2-2.


Hrvatska je savladala Grčku u četvrtfinalu Europa Kupa i izborila okršaj sa Španjolskom, koja je iznenadila Srbiju. Taj polufinalni ogled na rasporedu je u subotu u 20:15 sati, a pobjednik će izboriti plasman na turnir Superfinala Svjetske lige, koji je na rasporedu od 18. do 23. lipnja u Beogradu.


Prva lopta pripala je Hrvatskoj, ali prekršaj pred golom Grcima je dao priliku za lagano spuštanje temperature na Savi. Puno plivanja i brzi protok lopte otvorili su prostor za Konstantinosa Mourikisa koji nije imao milosti. Anđelo Šetka ubrzo je donio izjednačenje, a zatim je Hrvatska tri puta loše odigrala igrača više i propustila priliku za vodstvo. Srećom po izabranike Ivice Tucka, u tom je razdoblju obrana funkcionirala jako dobro, a Marko Bijač bio je raspoložen za branjenje.


Igrala se 6. minuta kada je propuštena i četvrta prilika s igračem više, s time da se Emmanouil Zerdevas razbranio na golu Grka. Kako to obično biva u sportu, kazna je ubrzo stigla, i to u obliku gola Angelosa Vlachopoulosa, u trenucima kada je Šetka bio isključen. Pet propuštenih napada Hrvatske s igračem više u tim trenucima definitivno nije budilo optimizam na kraju prve četvrtine.


Međutim, prvi napad u nastavku to je promijenio. Nakon četrdeset sekundi igre u drugoj četvrtini, Josip Vrlić zabio je gol sa dva metra u situaciji s igračem više. Grci su, pak, uzvratili na isti način preko Ioannisa Fountoulisa i vratili su minimalnu prednost koju je ubrzo poništio Xavi Garcia. Bio je to precizan udarac iskosa, s desne strane, u situaciji s igračem više u bazenu. Svi na bazenu tada su očekivali preokret, no to se nije dogodilo. Štoviše, u prve dvije dionice igre Hrvatska niti jednom nije imala vodstvo.


Taj trenutak stigao je nakon 28 sekundi u trećoj četvrtini, kada je Maro Joković pogodio s igračem više (6:5). Odlična obrana Hrvatskoj je donijela još jednu priliku za napad i bijeg na dva gola prednosti. Ovoga je puta igra s igračem više još jednom besprijekorno funkcionirala, a Vrlić je poentirao sa dva metra.


Tu se počeo nazirati rasplet utakmice. Zahvaljujući golovima Lorena Fatovića, Hrvatska je povećavala prednost, a Grci su, u (pre)velikoj želji da uhvate priključak, srljali iz greške u grešku. Naravno, pri tome je ključnu ulogu imala obrana suparnika. Za razliku od organizacije napada i igre s igračem više, Hrvatska je u tom segmentu bila gotovo besprijekorna, i to joj je donijelo ovu veliku pobjedu.